Oldalak

2021. október 8., péntek

Oreo kekszes csokoládé mousse torta

                                 Oreo kekszes csokoládé mousse torta




Ezt a mousse tortát anyósom születésnapjára készítettem. Nagyon szereti a csokoládés süteményeket, a csokoládés keksz kifejezetten a kedvence. Egy éve már, hogy rátaláltam erre a receptre, most itt volt az alkalom, hogy elkészítsem. Én személy szerint nem szerettem az Oreo kekszet. Évekkel ezelőtt, amikor először megkóstoltam, túl édesnek találtam, nyugtáztam is magamban, hogy ez nem az én kedvencem. Meg sem fordult a fejemben, hogy süssek belőle bármit is. A napokban viszont amikor azon gondolkodtam, hogy mit is süthetnék neki, ez a sütemény jutott eszembe elsőnek, biztos voltam benne, hogy neki ízleni fog. A torta gyönyörű lett, anyósom imádta. A tortában kellemesen csalódtam, sőt őszintén elmondhatom, hogy nagyon régen ettem ilyen finom mousse tortát. A csokis keksz az alján szépen szeletelhető, nem tömény, ízben nagyon jól harmonizál a krémmel. A csokoládé mousse könnyed, habos, légies textúrájú krém. Összességében a torta egyszerű, de mégis elegáns megjelenésű, kevés idő alatt elkészíthető, finom sütemény. 





Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

280 g Oreo keksz
80 g olvasztott vaj

A csokoládé mousse-hoz:

1 1/2 csésze apróra vágott 60 % -os étcsokoládé
1 tk vaníliakivonat
3/4 csésze + 1 1/2 csésze tejszín

A dekorációhoz:

3 db Oreo keksz félbevágva
3/4 csésze tejszín
2 ek porcukor
1/2 zacskó habfixáló





Elkészítése:

Egy 22 cm-es csatos tortaforma aljába helyezzünk egy fényes, kör alakú, 22 cm-es papír tortakartont, az oldalát béleljük ki tortafóliával (vax fólia).
Az alaphoz a töltött kekszeket egy késes aprítóban aprítsuk morzsás állagúvá. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük egyneművé, illetve addig, amíg a kekszmorzsák nedvesen összetapadnak. A kekszmorzsát nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Erősen bele kell nyomni egy kanál hátával vagy egy pohár aljával, attól függően, hogy kinek melyik kényelmesebb. A lényeg az, hogy egyenletes és kemény kekszalapot kapjunk. Ha elkészültünk vele, rakjuk egy fél órára a hűtőbe. Közben készítsük el a krémet. 
Az apróra vágott csokoládét tegyük egy közepes méretű tálba, és adjuk hozzá a vaníliaaromát, vaníliapasztát. Egy kisebb lábosban forraljunk fel 3/4 csésze tejszínt, öntsük a csokoládéra, hagyjuk állni 1-2 percig, majd keverjük simára. Fedjük le és tegyük a hűtőbe 20-25 percre, hogy lehűljön. 
Ha kihűlt a csokoládé, verjünk fel 1 1/2 csésze tejszínt kemény habbá.
A kihűlt csokoládét keverjük simára és óvatosan keverjük bele a tejszínhabba. Teljesen homogén legyen, ne látszódjanak benne a csokicsíkok. (Én állványos habverővel vertem fel a tejszínhabot és abba adagoltam bele a csokoládét, majd a legkisebb fordulatszámon hozzákevertem.)
Öntsük a csokoládéhabot a kekszalapra és egyenletesen terítsük szét. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 6 órára vagy egy éjszakára. Én este készítettem el és másnap délben díszítettem.
Tálalás előtt 3/4 csésze tejszínhez adjunk 2 evőkanál porcukrot, majd a habfixáló porral verjük fel kemény habbá.
Díszítsük a tortát félbevágott Oreo kekszekkel, tejszínhabbal és reszelt csokoládéval. 



Jó étvágyat a tortához!

Az ötletet ez az torta adta. Kisebb változtatással ezt a receptet használtam az elkészítéséhez.

2021. október 2., szombat

Mini sajttorta



Mini sajttorta






Szeretem ezeket a kis sajttortákat. Gyorsan elkészíthető, mutatós és nagyon változatosan díszíthető kis sütemények. Bármilyen rendezvényen, összejövetelen megállja a helyét.
Ami nekem még nagyon tetszik benne, hogy ha a hűtőnkben marad egy kis sajtkrém, süthetünk akár 1-2 darabot is, bár érdemesem inkább nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani belőle. A mélyhűtőben 3 hónapig, a hűtőszekrényben, zárt dobozban 3-4 napig friss marad.


Hozzávalók:

Keksz alap:

150 g graham keksz (én Gullon Maria cukormentes kekszet használtam)
60 g olvasztott, sótlan vaj

Sajttorta:

450 g Philadelphia krémsajt
100 g cukor
110 g tejföl
1 tk vaníliakivonat
1 tk citromlé
2 nagy tojás

A krém összes hozzávalójának szobahőmérsékletűnek kell lennie.





Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Az alaphoz a kekszeket egy késes aprítóban aprítsuk morzsás állagúvá. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat és  keverjük egyneművé, illetve addig, amíg a kekszmorzsák nedvesen összetapadnak.
12 részes muffinsütőt béleljünk ki muffinpapírral, majd egyenletesen osszuk el benne a kekszmorzsát. Egy papírformába 17,5 g kekszmorzsa kerül. Nem kötelező kimérni, lehet csak kb. belenyomkodni, én kimérem mindig, így szép egyenletes. A kekszmorzsát nyomkodjuk jól bele a formába, és tegyük félre, amíg elkészítjük a krémet.

A sajtkrémet elektromos habverővel keverjük krémesre, kis adagokban adjuk hozzá a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet, a tejfölt és a tojásokat.
A krémet fagylaltadagoló kanállal adagoljuk bele a papírformákba, egyenlően elosztva.
A sütőt állítsuk vissza 160 fokra (alsó-felső), és süssük 15-20 percig. Akkor jó, ha a krém a szélén stabil, a közepén egy kicsit remeg. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk fél órát állni a formában, majd óvatosan emeljük ki és helyezzük  át egy sütőtálcára, amíg teljesen lehűl. Rakjuk a hűtőbe 4-5 órára vagy akár egy éjszakára. Tálalás előtt óvatosan távolítsuk el a papírt a kész süteményről és tetszés szerint díszítsük. 

Az alsó képnél azért ilyen alacsony  a sajtkrém, mert ezt egy másik alkalommal, maradék sajtkrém felhasználásaként, kevesebb mennyiségből sütöttem.