Oldalak

2021. november 19., péntek

Almás-mazsolás kuglóf

 

                                                   Almás-mazsolás kuglóf





Családunk régi, kedvenc kuglófja. Évtizedek óta sütjük rendszeresen. Almával és mazsolával szeretjük, de természetesen mindenki saját ízlésének megfelelően változtathat az ízesítésén. Azoknak ajánlom, akik szeretik a vajas kuglófot. Amellett, hogy nagyon finom, nagy előnye még, hogy letakarva napokig friss marad és nagyon jól fagyasztható.



Hozzávalók:

8 db tojás
44 dkg liszt
1 tasak sütőpor (12g)
36 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg vaj
2 db alma
6 dkg mazsola
1 bio citrom reszelt héja
1-1 tk rum
3 dkg cukormentes kakaópor. 

Elkészítése:

A 22*11cm-es kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk és külön tálba tesszük. A kuglóf hozzávalóit kimérjük. A mazsolát megmossuk, egy kisebb tálba helyezzük, felöntjük vízzel és rummal ízesítjük. Az almákat kisebb kockákra daraboljuk, ezt is egy kisebb tálba helyezzük és megszórjuk egy kávéskanál porcukorral.
 
Az átszitált  lisztet összekeverjük a sütőporral, beledaraboljuk a vajat, majd a kezünkkel apróra összemorzsoljuk.
A tojások fehérjét egy csipett sóval, 3 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a maradék porcukorral és 1 tk rummal habosra felverjük. Ehhez a krémhez felváltva adagoljuk hozzá a vajas-lisztes morzsát és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Fokozatosan lazán keverjük össze, hogy ne törjön meg a hab. A végén óvatosan keverjük hozzá a reszelt citromhéjat, a víztől lecsepegtetett mazsolát és az almakockákat. Ebből az elkészült vajas tésztából vegyünk el annyit, hogy egy 5 dl-es űrtartalmú müzlis tál 3/4 részéig érjen a tészta, majd keverjük el benne a kakaóport. A megmaradt vajas tésztát öntsük bele a kuglófformába, simítsuk el a tetejét, a csokis tésztát kanalazzuk rá, majd egy villával körkörös mozdulatokkal keverjük bele.
Légkeverős sütőben 175-180 fokon süssük kb. 45-50 percig, illetve tűpróbáig. 


Akkor sült át a süteményünk, ha tapintásra szilárd, kissé eláll a széle a formától, és ha beleszúrunk a közepébe egy hústűt vagy egy keskeny-vékony pengéjű kést, kihúzás után nem marad rajta tészta. Ha a sütés vége felé nagyon pirulna a tésztánk, rakjunk a tetejére sütőpapírt.