Oldalak

2022. január 28., péntek

Diós linzerkarika

                              

                                        Diós linzerkarika



A legújabb kedvencem. Finom, vajjal készült linzertészta sok-sok dióval. A preckedlihez hasonló diós linzer, margarin és zsír nélkül. Egyszerű az elkészítése, bedobozolva hűvös helyen hetekig eláll. Egy adag tésztából 50 db sütemény lesz.


Hozzávalók:

200 g vaj
140 g cukor
8 g vaníliás cukor
Csipet só
1 db tojás +1 t. sárgája
380 g liszt 1 tk sütőpor


A linzerkarika tetejére 1 db tojásfehérje és kb. 15 dkg aprított dió.



Elkészítése:


A vajat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadunk  1 db tojást és 1 tojás sárgáját, ezzel is krémesre keverjük, majd egy szilikon spatula segítségével, adagolva hozzákeverjük az előzőleg sütőporral elkevert lisztet. A végén kézzel átgyúrjuk, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 30 percre.
Amíg hűl a tészta, egy aprítógépben kisebb darabokra aprítjuk a diót.
A lehűlt linzertésztát enyhén lisztezett munkafelületen 5 mm vastagra kisodorjuk, és egy 6 cm átmérőjű linzer aprósütemény kiszúróval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztagyűrűk tetejét lekenjük a megmaradt, habosra felvert tojásfehérjével, majd egyenként belemártogatjuk az aprított dióba. Ha esetleg nem vonná be teljesen a dió a tésztát, szórjunk még rá a kezünkkel. 
A dióval bevont tésztakarikákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 175-180 fokon 10-12 percig (sütőfüggő).
A megsült diós linzerkarikákat helyezzük süteményrácsra és szórjuk meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral.


























































































































































































































































































































































































































2022. január 7., péntek

Meggyes-vaníliakrémes piramis


Meggyes-vaníliakrémes piramis








Egy régen elfelejtett retró recept. 
Karácsonykor sok aprósüteményt készítettem. Szokás szerint mindenkit megkérdeztem, hogy mit szeretne. A lányom kérése a keksztekercs volt. Elkezdtem nosztalgiázni, előjöttek az emlékek és eszembe jutott, hogy régen, amikor még kicsik voltak a gyermekeim, milyen sokszor készítettem keksztekercset, kókuszgolyót, csokoládés háztetőt és piramist. Mostanában már egyre ritkábban készítem, sőt a piramis már el is lett felejtve. 
A régi formámat már nem is találtam meg, ezért vettem egy újat és elkészítettem. Annyira megtetszett, hogy tervezem  többféle ízesítéssel is az elkészítését. Bevallom kicsit munkaigényes, de a szépsége kárpótol. Nagy előnye, hogy saját ízlésünk szerint variálhatjuk a darált keksz és a krém mennyiségét és ízesítését.





Hozzávalók:

20 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
5 dkg darált dió
3-4 ek tej
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum

Krém.

10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tk rumaroma
1/2 zacskó (2g) vaníliaízű pudingpor
1,5 dl tej

Befőtt meggy

Tetszés szerinti keksz a piramis aljára (én cukormentes gullón, Maria kekszet használtam).





Elkészítése:

Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje kihűlni.
1/2 zacskó pudingport elkeverünk egy kávéskanál cukorral, egy kevés tejjel és a zacskón lévő előírás szerint megfőzzük, majd lehűtjük. 
A maradék porcukrot a vajjal és a rumaromával krémesre keverjük, majd hozzákeverjük a sűrű krémmé főzött és lehűtött pudingot. A krémet cukrászzacskóba töltjük és hűtőbe tesszük.

A többi hozzávalót, a darált kekszet, a porcukrot, a kakaót, a diót, a vajat, a tejet és a rumot homogén masszává gyúrjuk, és ezt a masszát is betesszük a hűtőbe egy kis időre.





A piramis elkészítéséhez porcukorral szórjuk meg a forma belsejét, majd rázzuk ki belőle a felesleges cukrot.
A kekszmasszából törjünk le kb. 3-4 dkg-os darabot, attól függően, hogy ki milyen vastagra szeretné a kekszes burkolatot. Formáljunk belőle kis golyót és hempergessük meg porcukorban. A felesleget erről is szedjük le. Ennek a műveletnek az elvégzésére azért van szükség, hogy a tészta könnyen elváljon a formától.
A golyókat nyomjuk bele a formába, a cukrászzacskó segítségével töltsünk bele egy kevés krémet, helyezzünk bele egy szem meggyet, majd fedjük be krémmel. A tetejére helyezzünk kekszet, fordítsuk meg és óvatosan szedjük ki a formából. 
Hűtsük le 5-6 órára, hogy megszikkadjon. Tálalás előtt tetszés szerint szórjuk meg porcukorral vagy kókuszreszelékkel.





Mindenkinek nagyon boldog új évet és jó sütögetést kívánok 2022-ben is!