Oldalak

2022. október 22., szombat

Sütőtökös kocka

                                                                       Sütőtökös kocka




Szeretem a sütőtököt. Ilyenkor ősszel sok finomságot készítek belőle. Ez a sütemény is kedvencem lett. Anna Olson Pumkin chiffon bars süteményét formáltam át saját ízlésem szerint. A sütemény tojásmentes, és mivel gluténmentes kekszet használtam az alapnál, gluténmentes is. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, sütés nélkül. Nagyon jól fagyasztható, akár érdemes többet is készíteni és lefagyasztani, így bármikor elő lehet venni belőle ha váratlan vendégünk jön, vagy csak szeretnénk egy finom sütit enni a kávénkhoz. A dióval és fahéjjal ízesített mascarponés tejszín nagyon jól harmonizál a sütötök ízével. 




Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:

170 g digestive keksz
100 g vaj

A sütőtökös krémhez:

360 g sütőtökpüré*
175 ml tej
300 ml tejszín
100 g cukor
1/2 tk őrölt fahéj
1/4 tk örölt gyömbér
9 lap zselatin

A díszítéshez:

200 ml tejszín
130 g mascarpone
1 ek porcukor
1 zacskó habfixáló
fahéj  
diódarabok

Elkészítése:

Először elkészítjük a sütőtökpürét.*

Egy 20*20 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy 
majd az elkészült süteményt ki tudjuk emelni a formából. 
Nekem egy 20*20 cm-es sütökeretem van, ezért én úgy oldottam meg, hogy az aljába sütőpapírt helyeztem és az oldalait vax fóliával (acetát fóliával) béleltem ki. Mindkét megoldás használható.

A kekszet egy kisebb késes aprítóban aprítsuk apróra, majd egy tálban keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezt a morzsát egyenletesen nyomkodjuk bele a sütőforma aljába, majd tegyük a hűtőszekrénybe addig, amíg elkészítjük a krémet.

A zselatinlapokat egy edényben áztassuk be hideg vízbe 4-5 percre. A tejet mérjük ki egy lábosba, adjuk hozzá a fűszereket és a cukrot, majd  kevergetve addig melegítsük (ne forraljuk), amíg a cukor felolvad. Adjuk hozzá a víztől kinyomkodott zselatint, és azzal is keverjük el. Adjuk hozzá a sütőtökpürét,  ismét keverjük jól össze, és tegyük félre kihűlni. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd több részletben adagoljuk hozzá a kihűlt sütötökös krémhez. Ezt a krémet öntsük rá a kekszes alapra, simítsuk el és rakjuk vissza a hűtőbe 5-6 órára vagy egy éjszakára, amíg megköt a krém. 

Az elkészült süteményt emeljük ki a sütőformából, majd forró  vízbe mártott, szárazra törölt éles késsel vágjuk tetszőleges méretű, egyenlő kockákra.
A tejszínt keverjük össze a mascarponéval és a cukorral, majd egy habfixáló segítségével verjük fel kemény habbá.  Az elkészült krémmel díszítsük fel a süteményt, majd szórjuk meg fahéjjal és előzőleg megmosott, sütőben pirított diódarabokkal.

-



*A sütőtökpüré elkészítéséhez szürke héjú, sárga húsú, "nagydobosi" sütötököt használtam. Egy kisebb méretű tök felét feldaraboltam, majd 180 fokon (légkeveréses) kb. 40-45 percig sütöttem. A sütés ideje függ a darabok méretétől. Figyelni kell, ha puha a húsa, akkor jó. Nem szabad elégetni. Ha elkészült, hámozzuk ki a krémet a megpirult szélekből és pürésítsük.