Oldalak

2023. május 12., péntek

Eperhabos csokis pite

                                                         Eperhabos csokis pite



Ez a pite az epres-pannacottás csokis pitéhez hasonlóan egy nagyon nagy kedvenc, szinte már függőséget okoz. A két pite tésztája megegyezik, nagyon finom, intenzíven csokis ízű, jól harmonizál az eper ízével. A krém egy nagyon könnyű, krémes állagú eperhab. A csokis pitetészta és az eperhab hihetetlenül finom együtt. Mindenképpen ajánlom kipróbálásra. 


A csokis pitéhez Anna Olson csokis pitetésztáját használtam. Az epres-pannacottás csokis pitéhez hasonlóan itt is a pitetészta hozzávalójánál az eredeti receptet írom, zárójelben az általam használt mennyiséget.


Hozzávalók:

A csokis pitéhez:

1/2 csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj (11 dkg)
1/2 csésze szitált porcukor (10 dkg)
3 db nagy tojás sárgája
1 csésze süteményliszt (16 dkg)
1/4 csésze holland kakaópor (3 dkg)
2 ek kukoricakeményítő
1/2 tk só

A krémhez:

1 tasak Dr Oetker Lapzselatin (6 lap)
300 g eper
75 g cukor
1 tasak Dr Oetker Vanillincukor
1 ek citromlé
300 ml tejszín

A díszítéshez:

200 ml tejszín
friss gyümölcsök, eper, áfonya
Cukor szívek (Vahiné)
Liofilizált eper, málna
Citromfű



Elkészítése:

A pitetésztához a vajat a cukorral elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, kukoricakeményítő, só). Ezekkel is elkeverjük, majd folpack fóliába csomagolva minimum 30 percre hűtőbe tesszük. Ha lejárt az idő, enyhén lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, bevonjuk vele a 24 cm-es piteformát. Villával megszúrkáljuk a tészta alját és visszatesszük a hűtőbe újabb 30 percre. Ha lejárt az idő, kivesszük a hűtőből, sütőpapírt teszünk bele és kerámia sütőgolyót, annak hiányában száraz babot szórunk a tetejére. 175-180 fokon (sütőfüggő), 15 percig sütjük, majd kivesszük a nehezéket (sütőgolyó, bab) és üresen további 5-8 percig sütjük. Ha elkészült, óvatosan kiemeljük a formából és félretesszük hűlni. 

300 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk és pépesítjük. 75 g cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 1 evőkanál citromlevet keverünk hozzá. A 6 lapzselatint laponként hideg vízbe helyezzük (úgy, hogy azonnal ellepje), 5 percig áztatjuk. A megpuhult lapzselatinokat a vízből kiemelve óvatosan kinyomkodjuk, főzőedénybe tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál vizet, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett feloldjuk (ne főzzük). Nem szabad felforralni, mert elveszti zselésítő hatását. A folyékony zselatint langyosra hűtjük és az eperpüréhez keverjük. Amint az eperpüré sűrűsödni kezd, 300 ml tejszínt kemény habbá verünk, és kisebb adagokban hozzákeverjük az eperpürét. A kész krémet a kihűlt piteformába öntjük. 
Mivel a piteformák mélysége eltérő lehet, ezért ha marad egy kis krém, öntsük kis formákba.
Az elkészült pitét díszítés előtt jól hűtsük le, hogy megkössön a krém. (Én általában este készítem el, éjszaka hűl a hűtőben, és másnap díszítem.)
Másnap ha megkötött a krém tetszés szerint díszítsük fel a pitét.


Jó étvágyat kívánok a pitéhez!