Oldalak

2018. október 12., péntek

Tiramisu torta

                                    Tiramisu torta








Már több alkalommal elkészítettem ezt a tortát. Az idén  anyósomat leptem meg vele a születésnapján. A neten találtam rá erre a receptre, és ezt a krémet használtam fel a tortához. Én személy szerint a nyers tojásból készült tiramisut jobban kedvelem, de tortához ez a krém alkalmasabb és ez is finom. A krém stabilan megáll zselatin hozzáadása nélkül,  egy nap állás után szépen szeletelhető. A süteményt fogyaszthatják idősek, kismamák és gyerekek, mert nincs benne nyers tojás, csak hőkezelt tojássárgája.  Összeállítása egyszerű, gyorsan elkészül és látványos.
Szeretettel ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók:

1 kg mascarpone
40-45 db babapiskóta (Savoiardi)
3 dl feketekávé (hosszú)
60 ml Amoretto likőr
5 db tojássárgája
5 ek porcukor
3 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:

A tojássárgáját egy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre  (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jéghideg vízben pár percig kevergetve lehűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
Hozzáadjuk a porcukrot, és elektromos habverővel  kemény habbá verjük (fehéredésig), majd az 1 kg mascarponéval addig keverjük, amíg kenhető állományú nem lesz. 
Kb. fél órát hűtőben pihentetjük.
A lehűtött kávéba beleöntjük a mandulalikőrt.
Előkészítünk egy 7 cm magas és 23 cm széles, kivehető aljú, csatos tortaformát vagy tortagyűrűt. Ha tortagyűrűt használunk, azt helyezzük rá egy tortatálra és az oldalának az alját tekerjük szorosan körbe alufóliával, hogy ne tudjon kifolyni a krém. 
A tortaforma alját szorosan béleljük ki babapiskótával.  A széleknél vágjuk formára. Az alsó sornál csak a piskóta tetejét mártsuk egy pillanatra kávéba, az alsó fele maradjon szárazon. Magába szívja majd a krémet. Ez csak az alsó sorra vonatkozik, a többinél a piskóta mindkét oldalát mártsuk kávéba de csak egy pillanatra, mert ha nagyon megszívja magát, szétáztathatja a tortát. 
Ha az első sort kiraktuk, kenjük meg a krémmel. Ezután egy újabb piskótaréteg, megint krém és a 3. piskótaréteg következik. Ezt vékonyan kenjük be a krémmel, mert a díszítésnél még rákerül a krémből formázott rózsa. Én a tortát másnap, elvitel előtt díszítettem.
Tehát a tortában 3 réteg babapiskóta és 3 réteg krém van.
Ha befejeztük, takarjuk le a formát, és egy napra tegyük be a hűtőszekrénybe. Ezalatt összeérnek az ízek és szeletelhetővé válik a tortánk.
Tálalás előtt távolítsuk el a tortakarikát vagy a tortagyűrűt.
Én ezt mind a kettő forma esetében úgy szoktam megoldani, hogy a karamellizáló pisztoly forró lángjával körbemelegítem a formák szélét és ha kell egy vékony, éles pengéjű késsel körbevágom.
A maradék krémet félretesszük másnapra a díszítéshez. Ha esetleg nem elég, egy kevés mascarponéba kevés porcukrot keverünk és 1:1 arányban öszzekeverjük a keményre felvert tejszínhabbal, majd hozzákeverjük a maradék krémet. Tetszés szerint díszítjük és megszórjuk natúr kakaóporral.



Jó étvágyat a tortához!