Oldalak

2020. május 22., péntek

Gesztenyetorta

                                  
                                       Gesztenyetorta




Ennél a tortánál édesanyám gesztenyekocka-receptjét alakítottam át. Annyiban változtattam csak rajta, hogy a krémhez használt 1 db nyers tojást 2 ek vaníliapudinggal váltottam fel, valamint a tejszínhabhoz kevertem egy kevés mascarponét, hogy tartósabbak legyenek a habrózsák a tetején. A sok gesztenye maradt, mert mi így szeretjük. Ha valaki még lágyabbra szeretné készíteni a krémet, saját ízlése szerint rakhat hozzá több pudingot és tejszínhabot. 
A torta napokig jól szeletelhető, friss marad, a habrózsák szépen megtartják a formájukat, nem esnek össze. 

Hozzávalók:


A piskótához:


3 db tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt 
1/2 zacskó sütőpor
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor (holland)

2 ek meggylé, 2 ek rum 


A gesztenyés krémhez:


50 dkg gesztenyepüré
Kevés rum (ízlés szerint)
10 dkg vaj
7 dkg cukor
1 dl tej +1-2 ek
10 g Dr.Oetker vaníliaízű pudingpor
50 ml tejszín (35%-os)
1 lap Dr.Oetker lapzselatin


A tejszínes díszítőkrémhez:


350 ml tejszín (35%-os)
130 g mascarpone
1 ek porcukor
1 zacskó Dr.Oetker habfixáló 
cukrozatlan kakaópor


Elkészítése:

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habá verjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. Óvatosan összekeverjük és beleöntjük egy 22 cm-es kivajazott, lisztezett tortaformába. 160 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
A megsült és kihűlt kakaós piskótát tortatálra tesszük és tortagyűrűt helyezünk köré. A meggyléhez keverjük a rumot és egy ecset segítségével megnedvesítjük vele a piskótát.

A gesztenyés krémhez 1 dl tejből a vaníliaízű pudingporral pudingot főzünk és lehűtjük.
1 lap lapzselatint hideg vízbe helyezünk, 5 percig áztatjuk. 
50 ml tejszínt kemény habbá verünk. 
A vajat a cukorral krémesre keverjük. 

A zselatinlapot kivesszük a vízből, kinyomkodjuk és 1-2 ek meleg tejben feloldjuk. 

A vajkrémhez hozzáadjuk a gesztenyepürét, kevés rummal ízesítjük, belekeverjük  a pudingot, a tejben felodott zselatint, majd a végén 2-3 ek tejszínhabot. A krémet a tortagyűrűbe helyezett kakaós piskótára öntjük, majd 4-5 órára vagy egy éjszakára hűtőszekrényben jól lehűtjük.

Ha lehűlt, távolítsuk el a tortagyűrűt és tejszínes krémmel díszítsük. 
A krémhez a tejszínt, a mascarponét, a porcukrot egy robotgépben keverjük kemény habbá, közben mielőtt elkészül, szórjuk bele a habfixálót. Ezzel a kemény krémmel díszítsük a tortát, majd szórjuk meg natúr kakaóporral.




A díszítésnél, a habrózsák formázásánál, 1M-es díszítőcsövet használtam.

Jó étvágyat a tortához!


Azoknak, akik szeretik a gesztenyés süteményeket, ajánlom még ezt a gesztenyepüré-tortát is.






















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése