Oldalak

2022. augusztus 20., szombat

Áfonyás pite tejfölös-pudingos krémmel

        
                   Áfonyás pite telfölös-pudingos krémmel




Vannak szezonális süteményeim, melyek idényjellegű, friss gyümölcsökből készülnek, ilyen ez az áfonyás pite is. Évekkel ezelőtt találtam rá erre a receptre, azóta minden nyáron többször is megsütöm. Ezen a nyáron is már harmadszor sütöttem. Nagyon sok áfonya van ilyenkor a piacon, többféle méretben. Ehhez a süteményhez az apró szemű, roppanós, friss áfonyát használom. Vannak sütemények, melyekhez kíválóan alkalmas a fagyasztott áfonya is (az áfonyás muffinomat is mindig fagyasztott gyümölcsből készítem), de ehhez a süteményhez csak friss gyümölcsöt használok. A süteményt két részletben kell sütni. Az alsó áfonyás, vajas tészta már önmagában is tálalható lenne, viszont a tojáslikőrös, tejfölös, pudingos krémtől kellemesen lágy, krémes, ízletes sütemény lesz. 
A kész sütemény nagyon jól fagyasztható.  Áfonyakedvelőknek kifejezetten ajánlom!



Hozzávalók:

A tésztához:

200 g liszt
1 tk sütőpor
150 g cukor
200 g vaj
4 db tojás
1 ek vaníliás cukor
1 tk reszelt citromhéj
225 g friss áfonya

A krémhez:

300 ml tej
1 zacskó Dr.Oetker vaníliaízű pudingpor (40 g)
2 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
100 ml tojáslikőr (elhagyható, de tojáslikőr nélkül 100 ml-rel több tejet kell használni a pudinghoz)
450 g tejföl 
225 g friss áfonya
75 g szeletelt mandula

Elkészítése:

Egy csatos sütőforma (belső mérete: 38*25 cm) oldalait vajazzuk, lisztezzük be, és az aljába helyezzünk sütőpapírt.
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral, egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, majd keverjük ezzel is krémesre. Szitáljuk bele a sütőporos lisztet, és a kézi habverő gyengébb fokozatával keverjük bele a lisztet a krémbe. 


Öntsük bele a tésztát a sütőformába, kenjük egyenletesen el, majd szórjuk rá az áfonyát és kissé  nyomkodjuk bele a tésztába.


Előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 10-15 percig.
Miközben sül a tészta, készítsük el a krémet. 300 ml tejet forraljunk fel, a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel 
keverjük össze, majd a pudingot előírás szerint főzzük meg. Keverjük hozzá a tojáslikőrt, majd végül lazán keverjük bele a tejfölt (jó minőségű, sűrű tejfölt használjunk). A krémet öntsük rá a megsült tésztára,  egyenletesen kenjük el, majd szórjuk meg áfonyával és mandulaszeletekkel.  

       

Süssük ezzel is 15-20 percig (sütőfüggő).

Várjuk meg, amíg langyosra hűl és távolítsuk el a sütőkeretet.


Kihűlés után szeleteljük, majd tetszés szerint szórjuk meg porcukorral. 

Végül szeretném megjegyezni, hogy a sütemény langyosan, szobahőmérsékleten a legfinomabb. Hűtőszekrényben a hidegtől a pudingos krém megszilárdul, megköt. Másnap, illetve harmadnap tálalás, fogyasztás előtt 1/2-1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. A merészebbek 3-4 mp-re rámelegíthetnek, így még a harmadik napon is olyan lesz az állaga, mintha most vettük volna ki a sütőből. Ez a saját véleményem, a férjem szerint hidegen is nagyon finom!

Mindenki saját ízlése szerint próbálkozzon. A sütemény ha nem is annyira fotogén, nagyon finom!


Recept ötlete innen: 
https://kochenausliebe.com/einfacher-blechkuchen-mit-schmand-und-blaubeeren/









2022. augusztus 6., szombat

Csokoládés-sajtkrémes túrótorta

                                                   Csokoládés-sajtkrémes túrótorta





Ezen a nyáron hosszabb ideig tartózkodtam külföldön, így a blogom írása háttérbe szorult. Sütni sütögettem, de receptírásra már nem maradt időm. Ezt a süteményt egyik bevásárlásom alkalmával láttam meg egy újságban, és mivel közeledett a férjem névnapja, gondoltam elkészítem, imádja a túrós süteményeket. A díszítéséhez tejszinhabot, rengeteg gyönyörű, friss, színes gyümölcsöt, csokoládéforgácsot használtam, és elkészítettem még hozzá a kedvenc gyümölcsszószunkat is. 




                          
A torta  egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a krémtúró és a tejszín mellett sajtkrémet is tartalmaz, ezért ízvilágában a sajttorták és a túrótorták között helyezkedik el. A túrós sütemények kedvelői mindenképpen próbálják ki. A  sok friss gyümülcs, a tejszínhab, a gyümölcsszósz elmaradhatatlan. Mivel nem tartalmaz lisztet, gluténmentesen étkezők is fogyaszthatják. 

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé
4 db tojás (M)
100 g cukor
500 g krémtúró
200 g krémsajt
1 cs. vaníliaízű pudingpor (dr Oetker)
200 g tejszín

Díszítéshez:

200 g tejszín
Ribizli, málna, áfonya, csokoládéforgács
Málna coulis

Elkészítése:

Egy 25 cm hosszú kenyérformát vajazzunk, lisztezzünk be.
Vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét.
A tojásokat keverjük krémesre a cukorral, majd egyenként keverjük hozzá a túrót, a krémsajtot, a pudingport és a tejszínt.
A sajtkrémes túrókrém 1/3 részéhez keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, öntsük bele a sütőformába, majd a megmaradt 2/3 rész krémet öntsük a tetejére.
Süssük 180 (alsó-felső), vagy 160 (légkeveréses) fokon kb. 45 percig (sütőfüggő). Ha elkészült, hagyjuk a lezárt sütőben pihenni 15 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni. Ha kihűlt, vegyük ki a formából, rakjuk 1-2 órára a hűtőbe, utána díszíthetjük, tálalhatjuk. Díszítsük tejszínhabbal, piros bogyós gyümölcsökkel, málna coulis-val, csokoladéforgáccsal.
Málna coulis receptje itt megtekinthető: https://pitemania.blogspot.com/2021/01/gateau-au-chocolat.html