Gâteau au chocolat
Évek óta sütöm ezt a süteményt. Családunk kedvencévé vált. A receptet a lányom Párizsban élő anyósától kaptuk. Megszerettük, mert gyorsan elkészül, napokig friss marad és jól fagyasztható. Ha a férjem szavaival szeretnék élni, csak annyit mondanék, hogy egyszerű és finom. Málna coulis-val és vaníliafagylalttal mennyei!
Hozzávalók:
150 g étcsokoládé (65%-os)
250 g cukor
140 g vaj
150 g liszt
4 ek tej
5 db tojás
Elkészítése:
Egy 23-24 cm-es piteformát kivajazunk, kilisztezünk.
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és félretesszük.
A vajat kissé megolvasztjuk, majd a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzákeverjük a lisztet, a 4 evőkanál tejet és az olvasztott csokoládét. A végén lazán belekeverjük a keményre felvert tojások fehérjét.
175-180 fokon 30 percig sütjük.
Kínáljuk málna coulis-val és vaníliafagylalttal.
Málna coulis:
500 g fagyasztott málna
fél citrom leve
1-2 kk porcukor
A málnát a citromlével felforraljuk, 1 percig főzzük, amíg a málnaszemek megpuhulnak. Botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk. A málnapüréhez adunk 1-2 kávéskanál porcukrot és jól összekeverjük. Lehűtjük, üvegekbe öntjük és hűtőszekrényben tároljuk. Napokig friss marad.
Adhatjuk süteményekhez, joghurthoz, fagylalthoz, de beletehetjük a müzlinkbe és a zabkásánkba is.
Keverhetjük más bogyós gyümölccsel is, valamint ízlésünkhöz igazodva rakhatunk hozzá több citromlevet, cukrot, ill. egyéb édesítőszert.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése