2021. január 30., szombat

Gâteau au chocolat


                                  Gâteau au chocolat




Évek óta sütöm ezt a süteményt. Családunk kedvencévé vált. A receptet a lányom Párizsban élő anyósától kaptuk. Megszerettük, mert gyorsan elkészül, napokig friss marad és jól fagyasztható. Ha a férjem szavaival szeretnék élni, csak annyit mondanék, hogy egyszerű és finom. Málna coulis-val és vaníliafagylalttal mennyei!






Hozzávalók:


150 g étcsokoládé (65%-os)
250 g cukor
140 g vaj
150 g liszt
4 ek tej
5 db tojás


Elkészítése:


Egy 23-24 cm-es piteformát kivajazunk, kilisztezünk. 
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és félretesszük.
A vajat kissé megolvasztjuk, majd a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzákeverjük a lisztet, a 4 evőkanál tejet és az olvasztott csokoládét. A végén lazán belekeverjük a keményre felvert tojások fehérjét. 
175-180 fokon 30 percig sütjük.
Kínáljuk málna coulis-val és vaníliafagylalttal.





Málna coulis:

500 g fagyasztott málna
fél citrom leve
1-2 kk porcukor

A málnát a citromlével felforraljuk, 1 percig főzzük, amíg a málnaszemek megpuhulnak. Botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk. A málnapüréhez adunk 1-2 kávéskanál porcukrot és jól összekeverjük. Lehűtjük, üvegekbe öntjük és hűtőszekrényben tároljuk. Napokig friss marad. 
Adhatjuk süteményekhez, joghurthoz, fagylalthoz, de beletehetjük a müzlinkbe és a zabkásánkba is. 
Keverhetjük más bogyós gyümölccsel is, valamint ízlésünkhöz igazodva rakhatunk hozzá több citromlevet, cukrot, ill. egyéb édesítőszert.





 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése