2021. október 2., szombat

Mini sajttorta



Mini sajttorta






Szeretem ezeket a kis sajttortákat. Gyorsan elkészíthető, mutatós és nagyon változatosan díszíthető kis sütemények. Bármilyen rendezvényen, összejövetelen megállja a helyét.
Ami nekem még nagyon tetszik benne, hogy ha a hűtőnkben marad egy kis sajtkrém, süthetünk akár 1-2 darabot is, bár érdemesem inkább nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani belőle. A mélyhűtőben 3 hónapig, a hűtőszekrényben, zárt dobozban 3-4 napig friss marad.


Hozzávalók:

Keksz alap:

150 g graham keksz (én Gullon Maria cukormentes kekszet használtam)
60 g olvasztott, sótlan vaj

Sajttorta:

450 g Philadelphia krémsajt
100 g cukor
110 g tejföl
1 tk vaníliakivonat
1 tk citromlé
2 nagy tojás

A krém összes hozzávalójának szobahőmérsékletűnek kell lennie.





Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Az alaphoz a kekszeket egy késes aprítóban aprítsuk morzsás állagúvá. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat és  keverjük egyneművé, illetve addig, amíg a kekszmorzsák nedvesen összetapadnak.
12 részes muffinsütőt béleljünk ki muffinpapírral, majd egyenletesen osszuk el benne a kekszmorzsát. Egy papírformába 17,5 g kekszmorzsa kerül. Nem kötelező kimérni, lehet csak kb. belenyomkodni, én kimérem mindig, így szép egyenletes. A kekszmorzsát nyomkodjuk jól bele a formába, és tegyük félre, amíg elkészítjük a krémet.

A sajtkrémet elektromos habverővel keverjük krémesre, kis adagokban adjuk hozzá a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet, a tejfölt és a tojásokat.
A krémet fagylaltadagoló kanállal adagoljuk bele a papírformákba, egyenlően elosztva.
A sütőt állítsuk vissza 160 fokra (alsó-felső), és süssük 15-20 percig. Akkor jó, ha a krém a szélén stabil, a közepén egy kicsit remeg. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk fél órát állni a formában, majd óvatosan emeljük ki és helyezzük  át egy sütőtálcára, amíg teljesen lehűl. Rakjuk a hűtőbe 4-5 órára vagy akár egy éjszakára. Tálalás előtt óvatosan távolítsuk el a papírt a kész süteményről és tetszés szerint díszítsük. 

Az alsó képnél azért ilyen alacsony  a sajtkrém, mert ezt egy másik alkalommal, maradék sajtkrém felhasználásaként, kevesebb mennyiségből sütöttem. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése