2018. április 2., hétfő

Csigás málnatorta



                              Csigás málnatorta 





Talán már egy éve, hogy megpillantottam ezt a tortát egy újságban. A képe megmaradt a fejemben, a hozzávalókat a jól bevált receptjeimből merítettem. Málnalekváros piskótatekercs és nagyon könnyű, intenzíven málnás krém. Nyerő páros, az eredmény garantált. Ha gyerekeknek bármilyen alkalomra ilyen marcipánból készített csigákkal díszítjük, biztos lesz a siker, de a felnőttek is imádni fogják.

Hozzávalók:

A málnalekváros piskótához:

7 db tojás
7 ek. cukor
7 ek. liszt
kb. 20 dkg málnalekvár

A krémhez:

40 dkg málna (friss, fagyasztott)
12 dkg porcukor
1 ek. citromlé
250 g mascarpone
175 g málnajoghurt
4 dl tejszín
2,5 tasak (dr. Oetker) őrölt fehér étkezési zselatin

A torta tetejére:

10 dkg marcipán
aprított pisztácia

Elkészítése:

A málnalekváros piskótához 7 tojásfehérjét kemény habbá verünk, 7 ek. cukrot, csipet sót verünk hozzá. 7 tojássárgáját belekeverünk és tovább habosítjuk. 7 ek. lisztet átszitálunk, majd óvatosan beleforgatjuk a krémbe. 
Egy nagy villanytűzhely nagyságú tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a piskótamasszát és 175-180 fokon (légkeveréses) készre sütjük. Egy nagyobb konyharuhára ráborítjuk a kisült piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd óvatosan megfordítjuk a lapot és feltekerjük. A tésztalap megfordítására  azért van szükség, hogy a világos piskótaréteg kerüljön kivülre, így szebbek lesznek a csigák. A feltekerést még egyszer-kétszer megismételjük, hogy a tésztánk rugalmas legyen és ne törjön. A konyharuhában feltekerve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, megkenjük málnalekvárral, újra feltekerjük és amíg elkészítjük a krémet, hűvös helyre tesszük.
A málnalekvár mennyiségét be kell tartani, mert ha több lekvárt teszünk bele, a szeletelésnél kifolyik és nem lesz szép.

A krémhez ha fagyasztott málnát használunk, felolvasztjuk a  málnát, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Egy kicsit összemelegítjük, majd lehűtjük.
A porzselatint előírás szerint elkészítjük és hozzáadjuk a málnához. 
A tejszínhabot 1 ek. porcukorral kemény habbá verjük.
A mascarponét felverjük, hozzáadjuk a málnajoghurtot, a málnavelőt, majd lazán elkeverjük benne a tejszínhabot. 

Friss málna használatánál a joghurtot, a porcukrot, a málnát simára pürésítjük egy botmixerrel, hozzáadjuk a felolvasztott zselatint, majd hozzákeverjük az előzőleg felvert mascarponéhoz. A tejszínhabot 1 ek. porcukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a málnás krémhez.

A piskótatekercset felszeleteljük. Egy tortatálra tortagyűrűt helyezünk (kb. 26 cm) és körben kirakjuk a piskótaszeletekkel, majd az alját is beborítjuk vele. Beleöntjük a krémet. A krémnek a tekercsek tetejéig kell érnie.
Hűtőbe tesszük egy éjszakára vagy legalább 6-7 órára.
Ha összeállt, eltávolítjuk a tortagyűrűt és díszítjük.
A tortagyűrű eltávolítását úgy szoktam megoldani, hogy karamellizáló pisztollyal körbemelegítem a tortagyűrűt, ettől szépen elválik a szélétől és nem sérül a krém. Vax/ acetát fóliát is használhatunk.

A díszítéshez 10 dkg marcipánt 3 részre osztunk, kevés porcukorral rudakat sodrunk és csigákká formázzuk. A csiga hátán mélyedést alakítunk ki, a tekercsek alját megkenjük egy kis málnalekvárral és belehelyezzük a mélyedésbe.
A csigákat ízlés szerint elhelyezzük a tortán, és körbeszórjuk pisztáciadarabokkal.


Ízlés szerint tehetünk a krémhez több cukrot, kevesebb gyümölcsöt, joghurtot. A krém ízesítése variálható saját ízlésvilágunk szerint. Használhatunk lapzselatint is. Arra kell csak figyelni, hogy a kimért krém mennyiségéhez igazítsuk a zselatin mennyiségét. El lehet készíteni más gyümölccsel is. Én eddig csak málnával készítettem, de ki fogom próbálni eperrel, barackkal és  mangóval is. 

Ez egy elég nagy méretű torta. Ha kisebb formában szeretnénk elkészíteni, ezeket a szorzókat érdemes figyelembe venni.
24 cm-es tortánál × 0,9
22 cm-es tortánál × 0,7
20 cm-es tortánál × 0,6 


4 megjegyzés:

  1. Üdv! Nagyon ötletes a torta, viszont egy olyan kérdésem lenne, hogy mekkora torta forma, tepsi szükséges az elkészítéshez? Előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Üdv! Nekem egy Zanussi elektrmos tűzhelyem van, a sütőhöz tartozó tepsi belső mérete 37*42 cm. Abban sütöttem a piskótát a lekváros piskótatekercshez. Remélem tudtam segíteni. :)

    VálaszTörlés
  3. Üdv! Más tipusú zselatinból hány gramm kell bele? Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Üdv: 2,5 tasak (dr. Oetker) őrölt fehér étkezési zselatin lett felhasználva a krémhez. 1 zacskó 10 g. így összesen 25 g zselatin lett felhasználva. Gondolom más zselatinnal is ennyivel működik. Remélem tudtam segíteni.

    VálaszTörlés