2022. április 20., szerda

Áfonyás sajttorta

                                                                        Áfonyás sajttorta



A sütés nélküli sajttorták elkészítése nagyon egyszerű, a sokféle gyümölccsel nagyon változatossá, ízletessé készíthetjük el a tortáinkat. A díszítésével csodákat lehet varázsolni. Én már szinte sajtortafüggő lettem, nagyon szeretek a délutáni kávém mellé 1-1 szeletet elfogyasztani. Általában philadelphia krémsajtot használok, de próbáltam már más natúr krémsajttal is, azzal is nagyon finom. A krémeket variálni lehet, keverhetünk a sajtkrémhez tejfölt, joghurtot, tejszínt, attól függően, hogy milyen gyümölcsöt használunk. Bátran kisérletezzen mindenki.

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz: 

130 g digestive keksz
60 g vaj
20 g darált mandula

A natúr sajtkrémhez:

5 lapzselatin
300 g krémsajt
1,5 tk vaníliakivonat
1,5 tk citromlé
115 g görög joghurt
75 g cukor

Az áfonyás sajtkrémhez:

4 lapzselatin
115 g áfonya
225 g krémsajt
1,5 tk citromlé
115 g görög joghurt
110 g cukor

Az áfonyás zseléhez:

120 g áfonya
40 g cukor
60 g víz
2,5 lapzselatin


Elkészítése:

Egy 19-20 cm-es csatos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát tortafóliával (vax fólia).
A kekszet egy késes aprítógépben aprítsuk apróra. A vajat egy lábosban olvasszuk fel. Egy tálban keverjük össze a darált kekszet, a darált mandulát és az olvasztott vajat. Ezt a morzsát egyenletesen nyomkodjuk bele a tortaformába, majd tegyük a hűtőszekrénybe addig, amíg elkészítjük a krémet.

A világos sajtkrémhez áztassuk a zselatinlapokat 10 percig hideg vízben. 
Egy tálban kézi habverővel keverjük el a krémsajtot a cukorral, a vaníliával, a citromlével, majd keverjük hozzá a görög joghurtot. A zselatinlapokat vegyük ki az áztató vízből és 1 ek vízzel melegítsük addíg, amíg elolvad (nem szabad felforralni).
Egy kevés sajtkrémmel keverjük el, majd kézi habverővel egyenletesen keverjük hozzá a többi krémhez. Ezt a sajtkrémet öntsük rá a kekszes alapra, símítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe lehűlni.

Közben készítsük el az áfonyás krémet.
A lapzselatinokat áztassuk 10 percig hideg vízben. 
Az áfonyát 45 g cukorral gyenge tűzön melegítsük fel, ha elkezd forrni és már elolvadt a cukor, zárjuk el a tüzet, turmixoljuk, pürésítsük, majd egy szűrön passzírozzuk át.
A víztől kinyomkodott zselatinlapokat keverjük el a meleg áfonyapürében.
Egy tálban keverjük össze a sajtkrémet a megmaradt cukorral, a citromlével és a görög joghurttal. Keverjük hozzá a langyos áfonyapürét, majd öntsük a világos sajtkrémre. Simítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe 2-3 órára, amíg a krém megdermed. 

Az áfonyazseléhez áztassuk 10 percig hideg vízben a  zselatinlapokat.
Az áfonyát a cukorral és a vízzel forraljuk fel, főzzük 1-2 percig, pürésítsük, majd egy szűrőn többször szűrjük át, hogy szép sima legyen. Mérjük le. Öntsünk hozzá annyi folyadékot (víz, áfonyalé), hogy 180 ml áfonyalevet kapjunk. A meleg áfonyalében oldjuk fel a víztől kinyomkodott zselatinlapokat, majd a langyos áfonyalevet öntsük rá a sajtkrém tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe 5-6 órára, hogy a krém és az áfonyazselé is megszilárduljon.
A lehűlt tortáról csatoljuk le a tortaforma oldalát, óvatosan távolítsuk el a széléről a vax fóliát, helyezzük tortatálra, és közvetlen tálalás előtt díszítsük. 

A díszítéséhez használhatunk mini habcsókokat, ehető virágokat, illatos fűszernövényeket, de sorolhatnék még sok mindent. 
Én a  svájci habcsókot már előző héten megsütöttem és egy üvegedényben tároltam. 2 tojásfehérjéből egy tepsi habcsók készült. Zárt edényben sokáig eláll.
A svájci habcsók receptje megtalálható a hattyús gesztenyetorta receptleírásánál.

Arra viszont figyelni kell, hogy csak tálalás előtt díszítsük, mert hosszabb állás után a habcsók alja megpuhul a párától, bár ez az élvezeti értékén semmit nem változtat.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése