Citromos pite olasz habcsókkal
Amikor először jártam Franciaországban, ez volt az első kedvenc süteményem. A tésztája puha, omlós. A krém bársonyosan lágy és nagyon citromos. Az olasz habcsók azért jó, mert nem ázik át a krémen és szépen szeletelhető. Ehhez a tortához, ha lehetséges, Meyer citromot használjunk. Januárban, februárban szezonja van. Nem olyan savanyú, mint a hagyományos citrom. Édesebb, ízesebb. Átmenet a narancs és a citrom között.
Hozzávalók a citromos krémhez:
2 db biocitrom reszelt héja
160 ml Meyer citromlé
170 g tojás (szobahőmérsékletű)
170 g cukor
150 g vaj (kis darabokban, lehűtve)
1,5-2 lap lapzselatin
Olasz habcsókhoz:
150 g cukor
50 g víz
75 g tojásfehérje
2 g Cream of Tartar vagy pár csepp citromlé
2 ml vaníliakivonat
1 adag pitetészta
Elkészítése:
A lapzselatint egy kis lábosban, hideg vízben beáztatjuk.
Egy tálban a cukrot, a tojást és a citromlevet jól összekeverjük, majd beleöntjük egy lábosba és közepes hőmérsékleten sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és ha már nem forr, belekeverjük a zselatint. Átszűrjük egy tálba és ha kb. 60 fokra lehűlt, belekeverjük a vajat. Jól elkeverjük, majd botmixerrel pürésítjük. A kész krémet beleöntjük a pitetésztába és hideg helyre tesszük, amíg teljesen lehűl és megköt a krém.
A habcsókhoz a tojásfehérjét a Cream of Tartarral vagy pár csepp citromlével keverjük kemény habbá. Amikor majdnem kész, keverjük bele a vaníliakivonatot és keverjük tovább, amíg keményen megáll a habverőn.
Tegyük egy kis lábosba a cukrot és a vizet. Fedjük le a lábost és közepes hőmérsékleten főzzük a cukrot kb. 5 percig. Addigra eléri a 118-119 fokot. Ha elérte ezt a hőfokot, kis adagokban folyassuk bele a keményre felvert tojásfehérjehabba, és addig verjük, amíg egy sűrű, kemény állagot kapunk. Nagyon sűrűnek kell lennie.
Karamellizáló pisztollyal pirítsuk meg egy kicsit a habot, hogy szép színt kapjon.
Az erőteljesebb citromos íz kedvelőinek írok egy másik lemon curd receptet. Ezzel is meg lehet tölteni a pitét. Csak az alapanyagokat írom, elkészítése hasonló az előzőével.
4 db Meyer citrom (kb. 200 ml)
4 db tojás
180 g cukor
80 g vaj
1 biocitrom reszelt héja
1,5-2 lap lapzselatin
Ha lemon curd krémet akarunk és nem szeletelhető tortakrémet, akkor elhagyhatjuk a zselatint és helyette 1-2 tk. étkezési keményítővel sűríthetjük, de akár el is hagyható.
Jó étvágyat a tortához!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése