2018. január 6., szombat

Pitetészta (pâte sablée)

                       Pitetészta (pâte sablée)





Ez a pitetészta, amit a franciák pâte sablée-nak neveznek, könnyen és gyorsan elkészíthető finom linzertészta. Használhatjuk többféle édes, gyümölcsös pitéhez. 

Hozzávalók:

200 g liszt
90 g porcukor (sucre glace)
25 g finomra darált mandula
100 g kis kockákra vágott, hűtött vaj
1 tojás 
1 csipet só

Elkészítése:

A lisztet, a porcukrot, a mandulát átszitáljuk, hozzátesszük a vajkockákat és összemorzsoljuk.

Egy kis tálba beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót és habosra keverjük.

Beleöntjük a száraz hozzávalókba és kézzel összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, letakarjuk, lefóliázzuk és minimum 1 órára betesszük a hűtőbe.

Amíg hűl, vajazzuk, lisztezzük ki a piteformát (22-23 cm).

Ha letelt az 1 óra, a tésztát kisodorjuk, belehelyezzük a piteformába, villával több helyen megszurkáljuk és újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.

Ha letelt az idő, kivesszük, a pitetészta belsejébe sütőpapírt teszünk, majd száraz babot szórunk bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tésztánk.

                               



180 fokon 15 percig sütjük.     


                                                                     







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése