2018. május 4., péntek

Epertorta

                                                                                  Epertorta








Évekkel ezelőtt egy hasonló tortáról láttam képet a neten, a hozzávalókat saját süteményeimből merítettem. Ennek már 4-5 éve. Azóta minden áprilisban ezt a tortát sütöm a kisebbik fiam születésnapjára. Nagyon látványos és nagyon finom. A torta alján a triplacsokis torta tésztája van, rajta finom eperkrém, a tetején könnyen szeletelhető, fényes tortaglazúr. A tésztája 28 cm-es formában lett sütve, ebből is látszik, hogy egy nagy méretű torta, mégis 2 napnál tovább soha nem állt még a hűtőnkben. Mindíg hamar elfogyott. Azoknak ajánlom, akik szeretnének sütni egy látványos finom tortát akár egy különleges alkalomra,  akár saját maguk, vagy családjuk kényeztetésére.



Hozzávalók:


A kakaós tésztához:

4 db tojás
11 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
6 dkg liszt
1,5 dkg darált mandula
3 dkg kakaó
1 sütőpor (kicsit kevesebb, mint egy egész)
1 zacskó vaníliás cukor
Csipet só

A krémhez:

50 dkg eper
12 dkg porcukor
2ek citromlé
4 dl tejszín
25 dkg mascarpone
1 doboz eperjoghurt (Zott jogobella 150g classic)
3 zacskó Dr. Oetker őrölt, fehér étkezési zselatin

A csokoládé-glazúrhoz:

1,5 dl tejszín
1,7 dl víz
23 dkg cukor
7,5 dkg kakaó
1,2 dkg zselatin

Ezen kívül eper a torta oldalához és a tetejére. Én közel 1 kg epret használtam el a krémhez és a díszítéshez.


Elkészítése:


A tésztához válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. 
A fehérjét egy kevés cukorral verjük kemény habbá. 
Keverjük a liszthez a sütőport. 
A tojások sárgáját keverjük el a maradék cukorral és a vajjal. 
Szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, a kakaót, keverjük hozzá a mandulát, a vaníliás cukrot, a csipet sót, majd a végén óvatosan adagolva a tojások habját.

Egy 28 cm-es tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, az oldalát vajazzuk és lisztezzük, öntsük bele a tésztát, majd 180 fokon (légkeverés, bár ez sütőfüggő) kb. 25-30 perc alatt süssük készre. Ha elválik a forma szélétől, akkor már jó.

Amíg a tészta hűl, készítsük el a krémet.
Áztassuk be a zselatint hideg vízbe, előírás szerint. 
Daraboljuk fel az 50 dkg epret, turmixoljuk pépesre, adjunk hozzá 8 dkg cukrot és 2 ek citromlevet. 
A zselatint óvatosan melegítsük fel, addig amíg folyékony állagú lesz. Felforralni nem szabad, mert elveszíti zselésítő hatását. Keverjük hozzá az eperpüréhez és időnként kevergessük meg.
A tejszínhabot verjük kemény habbá egy evőkanál porcukorral. A mascarponét is keverjük jól el egy evőkanál porcukorral, majd adjuk hozzá az eperjoghurtot, az eperpürét, és legvégül keverjük hozzá a tejszínhabot. 

A kihűlt tésztát rakjuk egy tálra, helyezzünk rá egy tortagyűrűt. Jól szorítsuk köré, majd a tészta szélén rakjuk körbe félbevágott eperszeletekkel. Az eperszeleteknek a tortagyűrűhöz kell tapadnia. Töltsük bele a krémet, takarjuk le és rakjuk be a hűtőbe egy éjszakára, hogy megszilárduljon.

Készítsük el a tortaglazúrt. A tejszínt a vízzel és a cukorral melegítsük fel 104 fokig. A zselatint áztassuk be egy kevés vízbe, majd  melegítsük langyosra. Egy magas falú edénybe mérjük ki a kakaót és ha a tejszín-víz-cukor keverék elérte a 104 fokot, öntsük rá a kakaóra folyamatos kevergetés közben. Botmixerrel pürésítsük. Ennél a folyamatnál a botmixert nem szabad kiemelni a folyadékból, hogy ne kerüljön bele levegő. A levegőtől buborékos lesz. Öntsük bele a felolvasztott zselatint, keverjük simára, majd egy szűrön szűrjük át. Folpack fóliával takarjuk le, hogy ne bőrösödjön a teteje. Ha kihűlt, rakjuk a hűtőbe ezt is egy éjszakára.
Másnap reggel a megkötött glazúrt melegítsük fel 30 fokra  és szép egyenletesen elosztva öntsük a torta tetejére. Nem kell az egész mennyiség. Tegyük vissza a hűtőbe 3-4 órára, hogy a hidegtől megszilárduljon. Ha megkötött a glazúr, távolítsuk el a tortagyűrűt és  díszítsük gyümölcsökkel.


Jó étvágyat a tortához!


A csokoládéglazúr elkészítését erről az oldalról néztem.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése