Áfonyás pite telfölös-pudingos krémmel
Vannak szezonális süteményeim, melyek idényjellegű, friss gyümölcsökből készülnek, ilyen ez az áfonyás pite is. Évekkel ezelőtt találtam rá erre a receptre, azóta minden nyáron többször is megsütöm. Ezen a nyáron is már harmadszor sütöttem. Nagyon sok áfonya van ilyenkor a piacon, többféle méretben. Ehhez a süteményhez az apró szemű, roppanós, friss áfonyát használom. Vannak sütemények, melyekhez kíválóan alkalmas a fagyasztott áfonya is (az áfonyás muffinomat is mindig fagyasztott gyümölcsből készítem), de ehhez a süteményhez csak friss gyümölcsöt használok. A süteményt két részletben kell sütni. Az alsó áfonyás, vajas tészta már önmagában is tálalható lenne, viszont a tojáslikőrös, tejfölös, pudingos krémtől kellemesen lágy, krémes, ízletes sütemény lesz.
A kész sütemény nagyon jól fagyasztható. Áfonyakedvelőknek kifejezetten ajánlom!
A tésztához:
200 g liszt
1 tk sütőpor
150 g cukor
200 g vaj
4 db tojás
1 ek vaníliás cukor
1 tk reszelt citromhéj
225 g friss áfonya
A krémhez:
300 ml tej
1 zacskó Dr.Oetker vaníliaízű pudingpor (40 g)
2 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
100 ml tojáslikőr (elhagyható, de tojáslikőr nélkül 100 ml-rel több tejet kell használni a pudinghoz)
450 g tejföl
225 g friss áfonya
75 g szeletelt mandula
Elkészítése:
Egy csatos sütőforma (belső mérete: 38*25 cm) oldalait vajazzuk, lisztezzük be, és az aljába helyezzünk sütőpapírt.
A puha vajat keverjük krémesre a cukorral, egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, majd keverjük ezzel is krémesre. Szitáljuk bele a sütőporos lisztet, és a kézi habverő gyengébb fokozatával keverjük bele a lisztet a krémbe.
Öntsük bele a tésztát a sütőformába, kenjük egyenletesen el, majd szórjuk rá az áfonyát és kissé nyomkodjuk bele a tésztába.
Előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 10-15 percig.
Miközben sül a tészta, készítsük el a krémet. 300 ml tejet forraljunk fel, a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel keverjük össze, majd a pudingot előírás szerint főzzük meg. Keverjük hozzá a tojáslikőrt, majd végül lazán keverjük bele a tejfölt (jó minőségű, sűrű tejfölt használjunk). A krémet öntsük rá a megsült tésztára, egyenletesen kenjük el, majd szórjuk meg áfonyával és mandulaszeletekkel.
Süssük ezzel is 15-20 percig (sütőfüggő).
Várjuk meg, amíg langyosra hűl és távolítsuk el a sütőkeretet.
Kihűlés után szeleteljük, majd tetszés szerint szórjuk meg porcukorral.
Végül szeretném megjegyezni, hogy a sütemény langyosan, szobahőmérsékleten a legfinomabb. Hűtőszekrényben a hidegtől a pudingos krém megszilárdul, megköt. Másnap, illetve harmadnap tálalás, fogyasztás előtt 1/2-1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. A merészebbek 3-4 mp-re rámelegíthetnek, így még a harmadik napon is olyan lesz az állaga, mintha most vettük volna ki a sütőből. Ez a saját véleményem, a férjem szerint hidegen is nagyon finom!
Mindenki saját ízlése szerint próbálkozzon. A sütemény ha nem is annyira fotogén, nagyon finom!
Recept ötlete innen:
https://kochenausliebe.com/einfacher-blechkuchen-mit-schmand-und-blaubeeren/