2021. április 8., csütörtök

Túrókrémes-mangós minitorták

                                              Túrókrémes-mangós minitorták





Ezt a kis vidám, tavaszias süteményt már egy éve, hogy megpillantottam egy újságban, azóta készülök megsütni. Nagyon megtetszett, és húsvét lévén most jött el az ideje az elkészítésének. A mangópüré finoman ízesíti a túrókrémet, bár szerintem finom lehet friss eperrel, málnával és barackkal is. Bármelyik gyümölccsel ízesítjük, abban biztosak lehetünk, hogy a végeredmény egy üde, hangulatos, vidám kis sütemény lesz. Az elkészítése nem bonyolult, ajánlom kipróbálásra. 


Hozzávalók:

A piskótához:

80 g liszt
1 tk sütőpor
1 ek étkezési keményítő
3 db tojás
110 g cukor
1 csipet só

A krémhez:

5 lapzselatin
1 érett mangó
2 ek cukor
1 tk vaníliakivonat
2 ek citromlé
250 g túró
70 g cukor
200 g tejszín

8 db 7,5 cm-es átmérőjű desszertgyűrű, kb. 4 cm átmérőjű virág formájú kiszúró


Elkészítése:

Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az étkezési keményítőt. A piskótához 3 tojás fehérjéből csipet sóval, 120 g cukorral kemény habot verünk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját. Tovább verjük, amíg szép habos krémet kapunk. Beleszitáljuk a lisztes keveréket és óvatosan elkeverjük.
Egy nagy tepsibe (villany- vagy gázsütő méretű) sütőpapírt teszünk és beleöntjük a tojásos habot. 180/160 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ha megsült a piskóta, borítsuk ki a tepsiből és húzzuk le róla a sütőpapírt. Hagyjuk hűlni egy kicsit (ne sokáig, mert akkor már kiszárad a piskóta és előfordulhat, hogy a kiszúrásnál törni fog), majd a desszertgyűrűvel szúrjunk ki 16 egyforma darabot. 8 darabot tegyünk félre és a megmaradt 8 darabból szúrjunk ki tetszés szerint 1-1 kis virágformát. 

A krémhez áztassuk be hideg vízbe a zselatinlapokat.
Hámozzuk meg a mangót, turmixoljuk össze 2 evőkanál cukorral, a vaníliával és a citromlével.
Verjük fel a tejszínt kemény habbá. 
A zselatinlapokat nyomkodjuk ki és 1 evőkanál vízzel melegítsük fel, amíg feloldódik (ne forraljuk).
Kézi robotgéppel keverjünk bele 70 g cukrot a túróba, adjuk hozzá a  feloldott, folyékony zselatint, a mangópüré 2/3 részét, majd lazán keverjük bele a keményre felver tejszínhabot.
A megmaradt 1/3 rész mangópürét tegyük be egy kis edénybe, és letakarva tegyük hűtőszekrénybe.

A desszertgyűrűket helyezzük egy süteményes tálra. Béleljük ki a gyűrűk peremét egy csík sütőpapírral, nyomjunk mindegyikbe egy-egy piskótakorongot, majd egyenletesen elosztva öntsük rá a krémet. Helyezzük rá a krémre az előzőekben kiszúrt piskótakorongot. A kiszúrt kis virágokat tegyük félre.
A desszerteket tegyük hűtőszekrénybe 2-3 órára. 

Tálalás előtt távolítsuk el a süteményekről a desszertgyűrűt és a sütőpapírt, porcukorral szórjuk meg a piskótát, és a félretett mangópürével töltsük meg a kis virágformájú lyukakat. Nem szabad túltölteni, mert szétfolyik és eltakarja a virágformát. 
Díszítsük porcukorral megszórt kis piskótavirágokkal.







2021. április 3., szombat

Kókuszkrémes gesztenyetorta (tejmentes)

                               Kókuszkrémes gesztenyetorta (tejmentes)




Ezt a tejmentes, kókuszkrémes gesztenyetortát a menyem születésnapjára sütöttem. A gesztenyetortámat alakítottam át tejmentes tortává. A natúr gesztenyét házi készítésű kesutejből készült pudinggal és kókusztejszínnel krémesítettem. A felső rétegnél kókusztejszínt használtam. A tejszín állaga kellemesen lágy és selymes, ízben  nagyon jól harmonizált a gesztenye ízével, sőt kifejezetten a kedvencemmé vált. Mivel a menyem és a fiam is cukormentesen étkeznek, a tejszínt már nem édesítettem, de mindenki saját ízlése szerint édesítheti azt is. Nekem és a családomnak is összességében a torta nagyon ízlett, nagyon finomnak találtuk.  A menyem szerint másnapra a torta ízei még jobban összeértek és még finomabb lett. 


Hozzávalók:


A kakaós piskótához: 

3 db tojás (L)
6 dkg eritrit
6 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor (6 g)
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 ek meggylé, 2 ek rum

A gesztenyekrémhez:

50 dkg natúr gesztenyepüré (100 %-os)
1 tk vaníliakivonat
2 tk rum
2 ek akácméz
2 dl házi készítésű kesutej
20 g Dr Oetker vaníliaízű pudingpor
1 ek akácméz
1 dl kókusztejszín (Cocomas)
3 lapzselatin

A kókuszkrémhez:

3 dl kókusztejszín (Cocomas)
2 lapzselatin

A díszítéshez:

Meggy
Csokoládéforgács


Elkészítése:


Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük  sütőpapírral, oldalát kivajazzuk. 
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük az eritrittel, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. Óvatosan összekeverjük és beleöntjük a tortaformába. 160 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült és kihűlt kakaós piskótát tortatálra tesszük és tortagyűrűt helyezünk köré. A meggyléhez keverjük a rumot és egy ecset segítségével megnedvesítjük vele a piskótát.  

A gesztenyekrémhez először megfőzzük az 1 evőkanál mézzel édesített kesutejes vaníliapudingot. A natúr gesztenyepüréhez hozzáadjuk  a vaníliakivonatot, a rumot, majd  mézzel édesítjük. Ha valaki édesebbre szeretné, tehet többet is bele.  3 lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe áztatunk. A kókusztejszínt kemény habbá verjük. A megpuhult lapzselatinokat a vízből kiemelve óvatosan kinyomjuk, főzőedénybe tesszük, hozzáadunk kb. 2-3 evőkanál vizet, majd lassú tűzön állandó keverés mellett feloldjuk (ne főzzük). Az ízesített gesztenyepüréhez hozzáadjuk a pudingot, a feloldott zselatint és  a tejszínhabot. Jól elkeverjük, és a gesztenyekrémet a tortagyűrűbe helyezett kakaós piskótára öntjük.
1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Ha lehűlt a gesztenyekrém, elkészítjük a kókuszkrémet.  2 lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe áztatunk, majd az előzőekben leírt módon feloldjuk.
A 3 dl kókusztejszínt habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a feloldott zselatint, jól elkeverjük és ráöntjük  a gesztenyekrémre. 4-5 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy összeálljon a krém. Ha a krém megszilárdult, óvatosan eltávolítjuk a tortagyűrűt, elsimítjuk a krémet az oldalán, majd a torta tetejét meggyszemekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.