Ez a narancstorta egy régi, jól bevált recept. Sokszor sütöttem már. Ezt a receptet használtam a mézeskalácsos narancstortánál is. Egyszerű külső megjelenése miatt többféleképpen díszíthető. Most egy egyszerű citrusos díszítést kapott. A torta nagyon finom, könnyen szeletelhető, kellemesen narancsos ízű. Szeretettel ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók:
A piskótához:
9 db tojás
9 db tojás
9 ek. cukor
9 ek. liszt
Baracklekvár
A krémhez:
4 dl tej
4 dl tej
5 tojás sárgája
10-14 dkg cukor
1 narancs reszelt héja
1 ek. liszt
6 lap zselatin
3 dl tejszín
Az összeállításhoz:
2 narancs leve
1 ek. cukor
kevés rum
25 dkg mascarpone
8-10 dkg porcukor
3 dl tejszín
1 tasak habfixáló
Elkészítése:
A piskótához 9 tojás fehérjéből csipet sóval, 9 ek. cukorral kemény habot verünk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját. Tovább verjük, amíg szép habos krémet kapunk. Beleszitálunk 9 ek. lisztet és óvatosan elkeverjük.
Egy nagy tepsibe (villany- vagy gázsütő méretű) sütőpapírt teszünk és beleöntjük a tojásos habot. 180 fokon légkeverésen 20-25 perc alatt készre sütjük.
Még melegen ráborítjuk egy konyharuhára, lehúzzuk a sütőpapírt és egy 22 cm-es tortaformával kivágunk a lapból egy karikát. Ez lesz a torta alapja. A megmaradt piskótát a konyharuhával együtt feltekerjük. Ezt a műveletet többször elvégezzük, hogy rugalmassá tegyük a piskótát, így elkerüljük azt, hogy feltekerésnél megrepedjen. Ezután megkenjük baracklekvárral, feltekerjük és hűvös helyre tesszük egy fél órára. Ha lehűlt, felszeleteljük.
Elkészítjük a krémet:
6 lap zselatint hideg vízbe áztatunk.
4 dl tejből egy keveset félreteszünk, a többit felforraljuk.
5 tojás sárgáját 10-14 dkg cukorral és a reszelt narancshéjjal habosra keverünk, hozzáadjuk a lisztet és a félretett tejet.
Ezt a habot belekeverjük a forrásban lévő tejbe és felfőzzük. Az elkészült krémet lehűtjük annyira, hogy még meleg legyen, de ne forró. A 6 lap hideg vízben áztatott zselatint kivesszük a vízből, kinyomkodjuk belőle a vizet, és belekeverjük a krémbe. 3 dl tejszínt habfixálóval kemény habbá verünk és óvatosan belekeverjük a kihűlt krémbe.
Ezt is meglocsoljuk narancslével, majd rákenjük a második réteg krémet. Erre újra piskótatekercs + narancslé + harmadik réteg krém kerül.
Az első és a második réteg krém lehet vastagabb és a harmadik, záró vékonyabb, mert erre még mascarponekrém is kerül.
Egy napra vagy egy éjszakára hideg helyre tesszük.
Ha összeállt, feldíszítjük.
25 dkg mascarponét elkeverünk 8-10 dkg porcukorral, majd belekeverjük a 3 dl tejszínből felvert habot. Óvatosan összekeverjük, és ezzel a krémmel bevonjuk a tortát.
Narancs- és citromszeletekkel díszítjük.
Narancs- és citromszeletekkel díszítjük.