2020. február 21., péntek

Nyers vegán sportszelet


 Nyers vegán sportszelet





Ennek a „sportszeletnek” az ötlete onnan származik, hogy amikor készítettem a kivis-lime-os mindenmentes nyers vegán torta alapját, annyira finomnak találtam, hogy gondoltam, kipróbálom csak müzliszeletként. Készítés közben jött az az ötletem, hogy a kész müzliszeletet megszórom natúr darált dióval és meglocsolom cukormentes  étcsokoládéval. Amikor megkóstóltam, nagyon ízlett, a régi retró sportszelet ízére hasonlított. Ha esetleg más nem is így érzi, mindenképpen érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Családunkban a vegánoknak és a nem vegánoknak is a kedencévé vált.



Hozzávalók:

130 g blansírozott mandula
60 g dió
65 g datolya
10 g kakaópor (cukrozatlan)
60 g kókuszreszelék

A díszítéshez darált dió és étcsokoládé.

Elkészítése:



Az alaphoz való datolyát megmossuk és 1-2 percig állni hagyjuk a vízben.
Egy késes aprítóba száraz blansírozott mandulát és diót teszünk, apróra daraboljuk, majd hozzátesszük az alap többi hozzávalóját. Addig aprítjuk, amíg morzsás lesz, de még darabos és már egy kicsit ragad. Ha nagyon száraz, nem ragad eléggé, adjunk hozzá egy-két evőkanál vizet. 


Ha elkészült, kiszedjük a masszát az aprítóból és belenyomkodjuk egy szilikonos müzliformába. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy megszikkadjon. Ha jól áthűlt és egy kicsit megszikkadt, kifordítjuk a formákból, majd megszórjuk natúr darált dióval és gőz felett olvasztott étcsokoládéval díszítjük. 
A hűtőben zárt edényben 2-3 napig tárolható, és jól fagyasztható.