Barackos pite egressel
Ez a barackos pite a Dióhabos almás pitéhez hasonlóan készült az eredeti recept szerint. Szeretem ezt a receptet, mert többféle gyümölccsel is elkészíthető. Készítettem már almával, szilvával, barackkal és most a félbevágott barackok közé egres is került.
Azoknak ajánlom ezt a pitét, akik szeretik a friss, lédús gyümölcsökből készült süteményeket.
Hozzávalók:
160 g liszt
1 csipet só
2 csomag vaníliás cukor
3 tojás
75 és 25 g cukor
75 g hideg vaj
600 g sárgabarack
egres tetszés szerint (elhagyható)
egres tetszés szerint (elhagyható)
50-70 g darált mandula
sárgabaracklekvár a barackok lekenéséhez
ízlés szerint szeletelt mandula
ízlés szerint szeletelt mandula
porcukor a tálaláshoz
Elkészítése:
Gyúrjuk össze a lisztet, a sót, egy csomag vaníliás cukrot, egy tojást, 75 g cukrot és a vajat sima tésztává, majd tegyük kb. 30 percre a hűtőbe.
Gyúrjuk össze a lisztet, a sót, egy csomag vaníliás cukrot, egy tojást, 75 g cukrot és a vajat sima tésztává, majd tegyük kb. 30 percre a hűtőbe.
Mossuk meg a félbevágott, kimagozott barackot és a megtisztított egrest, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
Keverjünk habosra 2 tojást, egy csomag vaníliás cukrot és 25 g cukrot, majd adjuk a masszához a darált mandulát.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (légkeveréses).
Kenjük ki a 24 cm-es kivehető aljú formát némi vajjal vagy margarinnal, és szükség esetén lisztezzük ki.
Béleljük ki a sütőformát a tésztával, és szurkáljuk meg fogpiszkálóval, hogy a tészta sütés közben ne hólyagosodjon fel.
Kenjük el a mandulakrémet a tésztán, majd helyezzük a sárgabarackokat a domború felével felfelé a mandulakrémre. A sárbabarackok közötti üres helyet tetszés szerint kitölthetjük a megtisztított egresszemekkel. (Ez akár el is hagyható.)
Kenjük meg a sárgabarackokat lekvárral, majd tetszés szerint szórjuk meg szeletelt mandulával.
Süssük a pitét a sütő alsó sínén 40-45 percig.
Hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából.
Jó étvágyat!