Marcipános-körtés pite
Ezt a süteményt a marcipános sütemények, édességek kedvelőinek ajánlom. A körte és a marcipán egy nagyon finom ízpáros. A körte a marcipánnal nagyon jó ízharmóniát alkotva lágyítja a marcipán jellegzetes, édes ízét. A sütemény frissen a legfinomabb, a 2-3. napon puhulni kezd, de ez semmit sem veszít élvezeti értékéből.
Hozzávalók:
125 g marcipán
125 g vaj
115 g cukor
2 db tojás
125 g liszt
3 tk sütőpor
1/2 tk fahéj
1 csipet só
3 ek tej
kb. 450-500 g körte (tisztítva)
A tetejére kevés vaníliás cukor, porcukor.
Elkészítése:
Mérjük ki az összes hozzávalót.
Egy 24 cm-es tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát kenjük be vékonyan egy kevés vajjal.
A marcipánt egy konyhai reszelő nagyobb lyukú részével reszeljük le.
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk 4 részre, távolítsuk el a magházát, majd szeleteljük fel.
A sütőt kapcsoljuk be alsó-felső sütési módra, 175 fokra.
A vajat a cukorral keverjük habosra, egyenként keverjük bele a tojásokat, majd azzal is habosítsuk tovább. Adjuk hozzá a reszelt marcipánt, a sütőporral, fahéjjal, sóval elkevert lisztet és a tejet. Keverjük újra jól össze, majd öntsük bele a tortaformába. Rakjuk körbe a körteszeletekkel, majd szórjuk meg egy kevés vaníliás cukorral. Süssük a süteményt a sütő alsó harmadában 45-50 percig. Figyeljük a tésztát, ha túl korán barnul a széle, rakjunk rá sütőpapírt vagy alufóliát.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában kihűlni, majd tetszés szerint szórjuk meg porcukorral.
A sütésére nagyon oda kell figyelni, mert minden sütő másképpen süt. Az én sütőm gyengén süt alsó-felső módban, ezért légkeverésen kezdtem, hogy elkezdjen szépen emelkedni, majd átkapcsoltam alsó-felső sütési módra.
Jó étvágyat a süteményhez!
A marcipános íz kedvelőinek ajánlom még a blogomon található körtés frangipane pitét. Ebben a pitében a sok frangipane krémtől lesz marcipános íze a süteménynek.
A sütemény itt található: Körtés frangipane pite