Szeretem a májust. Az illatos növények közül ebben a hónapban virágzik a kertünkben a borbolya, az orgona, a bazsarózsa, a koszorúvirág, a pünkösdi rózsa, a jázmin és a szomszédunk kertjéből a kerítésen átnövő bodza. Imádom ezeknek a virágoknak az illatát. A hétvégén kettő epertortát sütöttem, egy túrósat és ezt a mindenmentes nyers csokoládés epertortát, és úgy gondoltam, hogy az egyiket ezekkel az illatos virágokkal díszítem. Mivel a jázmin és a bodza is ehető virág, azok kerültek díszítésül az eper mellé. A torta a friss epertől és a virágoktól kellemesen illatos, látványos és nagyon finom. Remélem akik kipróbálják, szintén ezen a véleményen lesznek. Szeretettel ajánlom minden nyerstortakedvelőnek és másoknak is.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
170 g datolya
140 g mandula *
Egy kis csipet só
1 1/2 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez:
150 g kesudió
1/2 csésze kókuszkrém
200 g növényi joghurt
600 g tisztított, friss eper
1 ek citromlé
5-6 ek. juhar- vagy agávészirup
2 zacskó Dr. Oetker őrölt fehér étezési zselatin (2*10g)**
Díszítéshez:
Friss eper és ehető virágok.
Elkészítése:
Egy kisebb késes aprítóban aprítsuk fel a mandulát apró darabokra, majd szedjük ki az aprítóból.
A forró vízben áztatott datolyából nyomkodjuk ki a vizet, rakjuk be az aprítóba és aprítsuk pépes állagúra. Adjuk hozzá a csipet sót, a kakaóport és a finomra aprított mandulát. Olyan alapot kell kapni, ami nem túl nedves, inkább száraz, de gyúrható állagúra összeáll.
Egy 18-19 cm-es tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, és nyomkodjuk bele a masszát. Nem szabad levegősnek lennie. Egyenletesen símítsuk el és tegyük a hűtőszekrénybe.
A krémhez az epret turmixoljuk pépesre, adjuk hozzá a citromlevet, a juharszirupot és tegyük félre. A dobozos kókuszkrém tetején lévő sűrű kókuszkrémet vegyük ki egy tálba, a megmaradt kókuszvízből vegyünk ki 5-6 evőkanállal és áztassuk bele a zselatint 5 percre.
A kesudióról öntsük le a vizet, egy késes aprítóban vagy egy erős teljesítményű turmixgépben pépesítsük, adjuk hozzá a kókuszkrémet, a növényi joghurtot és az eperpürét. A megduzzadt zselatint melegítsük fel folyékony állagúra. Felforralni nem szabad, mert elveszti zselésítő hatását. Ezt a folyékony zselatint öntsük hozzá a kesudiós eperkrémhez, és ezzel is turmixoljuk jól össze. Minél homogénebb, simább a krém, annál szebb lesz a torta.
Vegyük ki az alapot a hűtőből, öntsük rá a krémet, majd tegyük vissza a hűtőszekrénybe egy éjszakára, hogy összeálljon a krém.
Másnap, illetve tálalás előtt távolítsuk el a tortakarikát és díszítsük eperszemekkel, ehető virágokkal.
*A mandula tetszés szerint használható fel. Én általában mindenmentes tortánál blansírozom a mandulát felhasználás előtt.
**Vegánok zselatin helyett agar-agart használhatnak a zacskón lévő előírás szerint.
A recept alapötlete innen származik.