2019. május 31., péntek

Epres túrótorta

                                                                                                                                                                                                                                                                          Epres túrótorta





Névnapot ünnepeltünk a hétvégén, és mivel nagyon finom, friss, érett epret kaptam, kettő epertortát is készítettem. Egy epres túrótortát és egy mindenmentes, nyers, csokoládés epertortát. Ezt a tortát minden olyan gyümölccsel el lehet készíteni ami jól harmonizál ízben a túróval. Nyáron különösen előnyös, mert nem kell bekapcsolni a sütőt, és egy jó turmixgép segítségével nagyon hamar elkészíthetünk egy finom, gyümölcsös túrótortát. 


Hozzávalók:


Az alaphoz:

Kb. 15 db Savoiardi babapiskóta
Tetszés szerint vízzel hígított eperlikőr vagy eperszörp



A krémhez:


75 dkg túró* 
2 zacskó vaníliás cukor
600 g friss eper
8 dkg porcukor
1 ek citromlé
1 doboz eperjoghurt (Zott jogobella 150 g classic)
2 zacskó (12 lap), (20 g) Dr.Oetker étkezési fehér lapzselatin
200 g tejszín


Díszítéshez: 

200 g 35 %-os tejszín
1 ek porcukor 
6-7 szem friss eper


Elkészítése:

25-26 cm-es tortaforma alját béleljük ki a babapiskótákkal.
A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe, hogy megpuhuljanak. 
A túróhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és egy krumplinyomóval pépesítsük, hogy ne legyen darabos.
Az epret turmixoljuk pépesre, adjunk hozzá 5 dkg porcukrot és a citromlevet. A lapzselatinokat vegyük ki a vízből, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd gyenge tűzön melegítsük fel annyira, hogy folyékony állapotú legyen. Felforralni nem szabad, mert elveszti zselésítő hatását. A felolvadt zselatint keverjük bele az összeturmixolt eperpürébe. Keverjük jól el, majd adjuk hozzá az eperjoghurtot és a túrót. Keverjük jól össze ezt is és tegyük be a hűtőbe 4-5 percre.  
A tejszínt 2 dkg porcukorral verjük fel kemény habbá, majd szedjük ki az epres túrót a hűtőszekrényből és lazán keverjük el benne a tejszínhabot.
A tortaformában lévő babapiskótákat egy kenőecset segítségével lazán kenjük be a kissé felhígított eperlikőrrel, vagy felhígított eperszörppel. 
(Ezek hiányában én málnalikőrt használtam és az is nagyon finom volt.) Nem szabad eláztatni a piskótát, csak gyengén beecsetelni, hogy ne maradjon kemény a krém alatt. Ha így járunk el, olyan lesz, mint egy finom piskótatészta.
Ezek után ráöntjük az epres-túrós krémet, elsimítjuk a tetejét, és 5-6 órára vagy egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém megdermedjen.
Ha kész, eltávolítjuk a tortakarikát vagy a tortagyűrűt, és tetszés szerint felvert tejszínhabbal, friss eperszemekkel díszítjük.





*Szebb lesz a túrókrém a tortán ha natúr krémtúrót használunk. Ha szemcsés túrót használunk, ne legyen száraz, inkább zsirosabb, bársonyosabb állagú, és jól törjük át, hogy ne legyen darabos a krém.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése