Ezt a receptet már több mint 30 éve használom. Eddig tepsiben sütöttem, de most a fenti képen látható tűzálló üvegtálra tortagyűrűt helyeztem, abban sütöttem meg a diós, kelt korongokat és így torta formája lett. Finom, foszlós, kelt tészta cukros dióval és vaníliamártással.
Hozzávalók:
A tésztához:
500 g liszt
3,5 dl tej
20 g élesztő
50 g cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
3 db tojás sárgája
50 g vaj
A tésztarétekeg közé:
150 g darált dió
100 g cukor
70 g vaj
Elkészítése:
Az átszitált lisztet langyosra előmelegítjük.
1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és egy teáskanál liszttel kovászt készítünk. A megmaradt tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot, hozzáadjuk a csipet sót, a reszelt citromhéjat és elkeverjük benne a 3 db tojás sárgáját. Az 50 g vajat megolvasztjuk. A liszthez hozzáadjuk a kovászt, a tojásos tejet, és közepesen kemény tésztát dagasztunk, amelyhez fokozatosan kidolgozva hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ha kezd hólyagosodni és elválik az edény falától, meghintjük liszttel és konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy nagyobb tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A kiszaggatott korongokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal és belehelyezzük a tortaformába kis helyet hagyva a korongok között. Darált dió és cukor keverékével megszórjuk úgy, hogy a tészta közé is jusson. Arra újra vajjal megkent tészta kerül, újra dió, stb.
Ha befejeztük a rétegek lerakását, újabb fél órára meleg helyre tesszük, hogy megkeljen.
170 fokon 30-40 percig sütjük.
Borsódóval, tejsódóval vagy vaníliamártással tálaljuk.
170 fokon 30-40 percig sütjük.
Borsódóval, tejsódóval vagy vaníliamártással tálaljuk.