A torta nagyon látványos, a krém finom narancsízű. Az almák szeleteléséhez egy jó minőségű, éles szeletelő szükséges. A receptet innen néztem.
Hozzávalók:
A tésztához:
125 g vaj
70 g porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk. reszelt narancshéj
100 g finomra őrölt mandula
150 g liszt
A krémhez:
400 ml tej
100 ml fehérbor
3 tojás sárgája
1 tk. vaníliakivonat
1 tk. reszelt narancshéj
6 ek. cukor
4 tetőzött ek. liszt
Kemény húsú almák.
Baracklekvár az almák lekenéséhez.
Elkészítése:
22-24 cm-es piteformát kivajazunk, kilisztezünk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kibéleljük vele a piteformát.
Letakarjuk sütőpapírral és berakjuk a hűtőszekrénybe addig amíg elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a reszelt narancshéjat, a lisztet és egy kevés tejet. A maradék tejet a borral felforraljuk, majd a tojásos krémet belekeverjük, és sűrű krémmé főzzük.
Amíg a krém hűl, megpucoljuk az almákat. Zöldséghámozóval vékony, körkörös, hosszú csíkokat vágunk az almából. Rózsákat formázunk belőle.
A lehűlt tésztába beleöntjük a krémet, majd körberakjuk az almarózsákkal. Az almák tetejét vékonyan megkenjük felmelegített baracklekvárral.
180 fokon addig sütjük, amíg aranybarna színű lesz a tészta és az alma.
Hidegen tálaljuk.