2017. szeptember 27., szerda

Almarózsás pite

                                       Almarózsás pite





A torta nagyon látványos, a krém finom narancsízű. Az almák szeleteléséhez egy jó minőségű, éles szeletelő szükséges. A receptet innen néztem. 

Hozzávalók:

A tésztához:

125 g vaj
70 g porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk. reszelt narancshéj
100 g finomra őrölt mandula
150 g liszt

A krémhez:

400 ml tej
100 ml fehérbor
3 tojás sárgája
1 tk. vaníliakivonat
1 tk. reszelt narancshéj
6 ek. cukor
4 tetőzött ek. liszt

Kemény húsú almák.
Baracklekvár az almák lekenéséhez.

Elkészítése:

22-24 cm-es piteformát kivajazunk, kilisztezünk. 

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és kibéleljük vele a piteformát. 
Letakarjuk sütőpapírral és berakjuk a hűtőszekrénybe addig amíg  elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a reszelt narancshéjat,  a lisztet és egy kevés tejet. A  maradék tejet a borral felforraljuk, majd  a tojásos krémet belekeverjük, és sűrű krémmé főzzük. 
Amíg a krém hűl, megpucoljuk az almákat. Zöldséghámozóval vékony, körkörös, hosszú csíkokat vágunk az almából. Rózsákat formázunk belőle.
A lehűlt tésztába beleöntjük a krémet, majd körberakjuk az almarózsákkal. Az almák tetejét vékonyan megkenjük felmelegített baracklekvárral.
180 fokon addig sütjük, amíg aranybarna színű lesz a tészta és az alma.

Hidegen tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése