2018. január 24., szerda

Szedres-áfonyás mindenmentes, nyers vagán torta

Szedres-áfonyás mindenmentes, nyers vegán torta




Ez a torta a sok gyümölcstől és a kókuszkrémtől nagyon finom és még a 4. napon is élvezhető. Fagyasztás után felengedve is olyan, mint frissen, ezért érdemes nagyobb adagot elkészíteni belőle és egy-egy szeletet lefagyasztani. Frissen nem esik össze, nem lesz puha, kiválóan szeletelhető.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

1,5 csésze mandula (blansírozott, szárított)
1,5 csésze kimagozott datolya
Csipet só

A krémhez:

30 dkg kesudió (5-6 órára vagy egy éjszakára beáztatni)
6 ek. citromlé
1,5 citrom reszelt héja
8 ek. kókuszolaj
4 ek. agávé- vagy juharszirup
40 dkg fagyasztott szeder
15 dkg + 5 dkg fagyasztott áfonya (nagy szemű)
20 dkg kókuszkrém (100 %-os, bio)

A díszítéshez:

Áfonya, szárított-aprított áfonya, kókuszpehely vagy kókuszreszelék, ehető virágok


Elkészítése:

Egy 22 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt teszünk.
A datolyát megmossuk és 1-2 percig állni hagyjuk forró vízben. Egy késes aprítóba száraz mandulát teszünk,  apróra daraboljuk, majd  hozzáadjuk a datolyát és a sót. 
Addig aprítjuk, amíg morzsás lesz és már egy kicsit ragad.
Kiszedjük a masszát az aprítóból és belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészül a krém, betesszük a mélyhűtőbe.

A krémhez először elkészítünk egy szeder-áfonya mártást.
40 dkg fagyasztott szedret és 5 dkg fagyasztott áfonyát beleteszünk egy lábosba, kevés vizet öntünk hozzá, 1-2 percig főzzük, botmixerrel turmixoljuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne legyen benne a szeder magja.
A gyümölcskrémhez adunk 1 ek. citromlevet, 1 ek. agávészirupot és félretesszük hűlni.

Elkezdjük összeállítani a krémet.
Egy késes aprítóba beletesszük a kesudiót, a megmaradt citromlevet és agávészirupot, a reszelt citromhéjat és a kókuszolajat. Addíg pépesítjük, amíg krémes állagú lesz. Ez elég sokáig eltarthat, a gép erősségétől is függ.
Közben a tasakos kókuszkrémet meleg vízbe állítjuk, hogy félig megpuhuljon.
Ha a krémünk már elég krémes, felváltva  hozzáadagoljuk a szedres-áfonyás gyümölcspépet és a kókuszkrémet. Legvégül  hozzáadjuk a 15 dkg fagyasztott áfonyát.
A kész krémet az alap tetejére öntjük és visszatesszük 2-3 órára a mélyhűtőbe. Addigra jól megköt, de még nem fagy meg. 
Díszíthetjük friss áfonyával, szederrel, szárított áfonyaporral, kókuszpehellyel, kókuszreszelékkel, ehető virágokkal.


A torta finom kókuszos, gyümölcsös ízét mindvégig megtartja, frissen is és még több naposan is gyönyörűen szeletelhető.

Jó étvágyat a tortához!











2018. január 16., kedd

Gesztenyepüré-torta

                               Gesztenyepüré-torta





Egy igazi téli klasszikus. Minden benne van, ami ehhez a tortához kell. Kakaós piskóta, gesztenye, tejszínhab és a régi gesztenyenyelvet idéző csokoládés gesztenyeszívek.


Hozzávalók:

A piskótához:

3 db tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor (holland)

A gesztenyés krémhez:

40 dkg cukrozott gesztenyepüré
Kevés rum (ízlés szerint)
3 dl hideg habtejszín
4 g zselatinpor, 1 ek. víz

A tejszínkrémhez:

5 dl habtejszín
2,5 dkg porcukor
1 tk. zselatin, 1 ek. víz

A díszítéshez:

1-2 dl habtejszín
1 zacskó habfixáló
10 dkg cukrozott gesztenyepüré

A gesztenyeszívekhez:

10 dkg cukrozott gesztenyepüré
2 dkg vaj
2 db őrölt,cukrozott babapiskóta
Kevés rum
5 dkg étcsokoládé

Elkészítése:


A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habá verjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. Óvatosan összekeverjük és beleöntjük egy 22 cm-es kivajazott, lisztezett tortaformába. 160 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

A megsült és kihűlt kakaós piskótát tortatálra tesszük és tortagyűrűt helyezün köré.
A gesztenyés krémhez a zselatint egy kis csészébe szórjuk, ráöntjük a hideg vizet és egy pár percig állni hagyjuk. 

A gesztenyemasszához hozzáadjuk a rumot, a kemény habbá vert tejszínt és a mikróban vagy tűzhelyen  felolvasztott zselatit. A zselatint melegítésnél nem szabad felforralni, mert akkor nem köti meg a krémet. Csak annyira kell felolvasztani, hogy folyjon, de ne legyen forró. 
Az elkészült gesztenyés krémet ráöntjük a kakaós piskótára és betesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megkössön.
A tejszínkrémhez a habtejszínt kemény habbá verjük, hozzáadagoljuk a porcukrot, és a hideg vízben megduzzasztott, majd  mikróban vagy tűhelyen felolvasztott zselatint.

Ezt a krémet ráöntjük a gesztenyés krémre és visszatesszük a hűtőbe. Legalább fél napig hagyjuk hűlni. Én este szoktam elkészíteni, másnapig a hűtőben hűl és utána díszítem.
A gesztenyeszívekhez összegyúrjuk a gesztenyét, a vajat, a finomra őrölt cukrozott babapiskótát és egy kevés rumot. Kisodorjuk, szíveket szúrunk ki belőle, és olvasztott étcsokoládéba mártjuk. Rácsra, sütőpapírra tesszük és hagyjuk, hogy a csokoládé megszilárduljon.
A megmaradt habtejszínt  a habfixálóval kemény habbá verjük, és a torta szélét azzal díszítjük. Közepére a gesztenyepüréhez hasolóan gesztenyét passzírozunk és kirakjuk a  csokoládés gesztenyeszívekkel.


Jó étvágyat a tortához! 










2018. január 7., vasárnap

Citromos pite olasz habcsókkal

                         Citromos pite olasz habcsókkal






Amikor először jártam Franciaországban, ez volt az első kedvenc süteményem. A tésztája puha, omlós. A krém bársonyosan lágy és nagyon citromos. Az olasz habcsók azért jó, mert nem ázik át a krémen és szépen szeletelhető. Ehhez a tortához, ha lehetséges, Meyer citromot használjunk. Januárban, februárban szezonja van. Nem olyan savanyú, mint a hagyományos citrom. Édesebb, ízesebb. Átmenet  a narancs és a citrom között.

                                    

Hozzávalók a citromos krémhez:

Lemon curd:

2 db biocitrom reszelt héja 
160 ml Meyer citromlé
170 g tojás (szobahőmérsékletű)
170 g cukor
150 g vaj (kis darabokban, lehűtve)
1,5-2 lap lapzselatin 

Olasz habcsókhoz:

150 g cukor

50 g víz
75 g tojásfehérje
2 g Cream of Tartar vagy pár csepp citromlé
2 ml vaníliakivonat

1 adag pitetészta


Elkészítése:

A lapzselatint egy kis lábosban, hideg vízben beáztatjuk.
Egy tálban a cukrot, a tojást és a citromlevet jól összekeverjük, majd beleöntjük egy lábosba és közepes hőmérsékleten sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és ha már nem forr, belekeverjük a zselatint. Átszűrjük egy tálba és ha kb. 60 fokra lehűlt, belekeverjük a vajat. Jól elkeverjük, majd botmixerrel pürésítjük. A kész krémet beleöntjük a pitetésztába és hideg helyre tesszük, amíg teljesen lehűl és megköt a krém.

A habcsókhoz a tojásfehérjét a Cream of Tartarral vagy pár csepp citromlével keverjük kemény habbá. Amikor majdnem kész, keverjük bele a vaníliakivonatot és keverjük tovább, amíg keményen megáll a habverőn. 
Tegyük egy kis lábosba a cukrot és a vizet. Fedjük le a lábost és közepes hőmérsékleten főzzük a cukrot kb. 5 percig. Addigra eléri a 118-119 fokot. Ha elérte ezt a hőfokot, kis adagokban folyassuk bele a keményre felvert tojásfehérjehabba, és addig verjük, amíg egy sűrű, kemény állagot kapunk. Nagyon sűrűnek kell lennie.

Ezzel a habbal díszíthetjük a citromos pitét.


Karamellizáló pisztollyal pirítsuk meg egy kicsit a habot, hogy szép színt kapjon.






 Az erőteljesebb citromos íz kedvelőinek írok egy másik lemon curd receptet. Ezzel is meg lehet tölteni a pitét. Csak az alapanyagokat írom, elkészítése hasonló az előzőével.

4 db Meyer citrom (kb. 200 ml)
4 db tojás
180 g cukor
80 g vaj
1 biocitrom reszelt héja
1,5-2 lap  lapzselatin 

                                   

Ha lemon curd krémet akarunk és nem szeletelhető tortakrémet, akkor elhagyhatjuk a zselatint és helyette 1-2 tk. étkezési keményítővel sűríthetjük, de akár el is hagyható.

Jó étvágyat a tortához!






























2018. január 6., szombat

Pitetészta (pâte sablée)

                       Pitetészta (pâte sablée)





Ez a pitetészta, amit a franciák pâte sablée-nak neveznek, könnyen és gyorsan elkészíthető finom linzertészta. Használhatjuk többféle édes, gyümölcsös pitéhez. 

Hozzávalók:

200 g liszt
90 g porcukor (sucre glace)
25 g finomra darált mandula
100 g kis kockákra vágott, hűtött vaj
1 tojás 
1 csipet só

Elkészítése:

A lisztet, a porcukrot, a mandulát átszitáljuk, hozzátesszük a vajkockákat és összemorzsoljuk.

Egy kis tálba beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót és habosra keverjük.

Beleöntjük a száraz hozzávalókba és kézzel összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, letakarjuk, lefóliázzuk és minimum 1 órára betesszük a hűtőbe.

Amíg hűl, vajazzuk, lisztezzük ki a piteformát (22-23 cm).

Ha letelt az 1 óra, a tésztát kisodorjuk, belehelyezzük a piteformába, villával több helyen megszurkáljuk és újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.

Ha letelt az idő, kivesszük, a pitetészta belsejébe sütőpapírt teszünk, majd száraz babot szórunk bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tésztánk.

                               



180 fokon 15 percig sütjük.     


                                                                     







2018. január 1., hétfő

Svéd torta


                                      Svéd torta






Két mandulás-habcsókos tészta között meggy és tejszínhab. Nagyon finom, harmonikus ízvilág.

Ezt a tortát már több mint 30 éve sütöm. A Németországban élő nagynénimtől kaptam a receptet, ugyanúgy, ahogy az almatorta és a barackos túrótorta receptjét is. Az eredetileg egressel készült tölteléket én meggyesre cseréltem. 

Szeretettel ajánlom mindenkinek.



Hozzávalók a tésztához:

10 dkg k. cukor 
10 dkg vaj vagy margarin
12 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 csapott kk. sütőpor

Hozzávalók a habcsókhoz:

4 tojás fehérje
15 dkg cukor
10 dkg szeletelt mandula

Ezenkívül:

1 üveg magozott meggybefőtt
1 zacskó Dr Oetker piros tortazselé (Dr Oetker Tortenguss rot)
400 ml tejszín
1 zacskó Dr Oetker habfixáló

Elkészítése:

Két 26 cm-es tortaformát kivajazunk, liszttel meghintjük.
A  tésztához 10 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk a cukorral, majd  hozzákeverjük a tojások sárgáját.
A sütőport a liszthez adjuk és beleszitáljuk a vajas krémbe.  Lazán elkeverjük benne. A krémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy a fakanálról leessen. Ha túl sűrű, egy kis tejjel hígíthatjuk. Ez a tojás méretétől is függ.
A kész krémet belekenjük a két tortaformába, majd elkészítjük habcsókot.

4 tojásfehérjét félkeménnyé felverünk, majd kisebb adagokban hozzáadagolunk 15 dkg cukrot és kemény habbá verjük. A habot kétfelé osztjuk és a tésztákra kenjük. Megszórjuk mandulával.

Közepes tűzön addig sütjük, amíg a tészta elválik a forma oldalától, a habok felemelkednek és egy kis színt kapnak.

Ha a lapok kihűltek, kiválasztjuk a szebbiket és 12 egyforma szeletre felszeleteljük.



A meggyet leszűrjük és a levéből félreteszünk 250 ml meggylevet. 
A megmaradt lapot kirakjuk a lecsöpögtetett, papírtörlővel felitatott meggyszemekkel.
Egy lábosban elkeverünk 2 ek. cukrot 1 z. tortazselével, majd felöntjük 250 ml meggylével. Elkeverjük, felfőzzük, amíg sűrű lesz.
Egy nagyobb lábosba hideg vizet teszünk és ebbe beleállítjuk a kisebbik lábost a zselével. Folyamatos keverés közben lehűtjük és mielőtt teljesen megkötne, ráöntjük a meggyre. 
Hideg helyre tesszük, hogy megkössön, kihűljön.


A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.

Ha kihűlt a zselé a meggyen, bekenjük tejszínhabbal, ráhelyezzük a tortaszeleteket és a maradék tejszínhabbal ízlés szerint díszítjük. 




A torta neten megtalálható neve: Mennyei torta, Himmelstorte, Himmlische torte

Az, hogy nálam svéd torta néven szerepel, különös története van.
Kezdő háziasszonyként, nagyon fiatalon, 2 kicsi gyerekkel, a férjemmel beköltöztünk a még most is meglévő családiházunkba. 
Élt egy nagyon kedves nagybácsim Németországban, akinek a felesége nagyon jól tudott sütni, gyönyörű tortákat készített. Az új házunkba való beköltözés után meglátogattak bennünket, akkor a nagynénimmel megsütöttünk együtt három finom tortát. Én persze szorgalmasan jegyzeteltem. Amikor a mandulás habcsókos tortát sütöttük és kérdeztem tőle, hogy mi a torta neve, azt mondta rá, hogy ez egy svéd torta. Akkor még nem volt internet, nem létezett a svéd IKEA sem, nem tudtam utánajárni a torta eredetének, így bejegyeztem a füzetembe, hogy svéd torta. Ezt a receptes füzetemet már lassan lapozni sem lehet, lapjai elsárgultak, a recept megírása óta eltelt közel 40 év. Hosszú éveken keresztül a családunk kedvenc tortája volt, minden ünnepi, családi összejövetel alkalmával ez került az ünnepi asztalra. Az ismerőseim, a barátnőim, akik elkérték tőlem a torta receptjét, szintén ezen a néven jegyezték be a receptes füzeteikbe. A barátnőmnek, aki szintén olyan régóta süti ezt a tortát, legutóbb megjegyeztem, hogy ennek a tortának valószínűleg nem ez az eredeti neve, mert a német oldalakon mennyei tortaként szerepel.
Nevetett egy nagyot és azt mondta, hogy ő bizony nem fogja már átnevezni, mert már nála is az egész család svéd tortaként ismeri. Így náluk, nálunk és sok kedves ismerősömnél ez a torta továbbra is svéd tortaként marad meg.