Pitetészta (pâte sablée)
Ez a pitetészta, amit a franciák pâte sablée-nak neveznek, könnyen és gyorsan elkészíthető finom linzertészta. Használhatjuk többféle édes, gyümölcsös pitéhez.
Hozzávalók:
200 g liszt
Hozzávalók:
200 g liszt
90 g porcukor (sucre glace)
25 g finomra darált mandula
100 g kis kockákra vágott, hűtött vaj
1 tojás
1 csipet só
Elkészítése:
A lisztet, a porcukrot, a mandulát átszitáljuk, hozzátesszük a vajkockákat és összemorzsoljuk.
Egy kis tálba beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót és habosra keverjük.
Beleöntjük a száraz hozzávalókba és kézzel összegyúrjuk. Gombócot formázunk belőle, letakarjuk, lefóliázzuk és minimum 1 órára betesszük a hűtőbe.
Amíg hűl, vajazzuk, lisztezzük ki a piteformát (22-23 cm).
Ha letelt az 1 óra, a tésztát kisodorjuk, belehelyezzük a piteformába, villával több helyen megszurkáljuk és újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.
Ha letelt az idő, kivesszük, a pitetészta belsejébe sütőpapírt teszünk, majd száraz babot szórunk bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tésztánk.
180 fokon 15 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése