Svéd torta
Két mandulás-habcsókos tészta között meggy és tejszínhab. Nagyon finom, harmonikus ízvilág.
Ezt a tortát már több mint 30 éve sütöm. A Németországban élő nagynénimtől kaptam a receptet, ugyanúgy, ahogy az almatorta és a barackos túrótorta receptjét is. Az eredetileg egressel készült tölteléket én meggyesre cseréltem.
Szeretettel ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók a tésztához:
10 dkg k. cukor
10 dkg vaj vagy margarin
12 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 csapott kk. sütőpor
Hozzávalók a habcsókhoz:
4 tojás fehérje
15 dkg cukor
10 dkg szeletelt mandula
Ezenkívül:
1 üveg magozott meggybefőtt
1 zacskó Dr Oetker piros tortazselé (Dr Oetker Tortenguss rot)
400 ml tejszín
1 zacskó Dr Oetker habfixáló
Elkészítése:
Két 26 cm-es tortaformát kivajazunk, liszttel meghintjük.
A tésztához 10 dkg vajat vagy margarint habosra keverünk a cukorral, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját.
A sütőport a liszthez adjuk és beleszitáljuk a vajas krémbe. Lazán elkeverjük benne. A krémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy a fakanálról leessen. Ha túl sűrű, egy kis tejjel hígíthatjuk. Ez a tojás méretétől is függ.
A kész krémet belekenjük a két tortaformába, majd elkészítjük habcsókot.
4 tojásfehérjét félkeménnyé felverünk, majd kisebb adagokban hozzáadagolunk 15 dkg cukrot és kemény habbá verjük. A habot kétfelé osztjuk és a tésztákra kenjük. Megszórjuk mandulával.
Közepes tűzön addig sütjük, amíg a tészta elválik a forma oldalától, a habok felemelkednek és egy kis színt kapnak.
Ha a lapok kihűltek, kiválasztjuk a szebbiket és 12 egyforma szeletre felszeleteljük.
A meggyet leszűrjük és a levéből félreteszünk 250 ml meggylevet.
A megmaradt lapot kirakjuk a lecsöpögtetett, papírtörlővel felitatott meggyszemekkel.
Egy lábosban elkeverünk 2 ek. cukrot 1 z. tortazselével, majd felöntjük 250 ml meggylével. Elkeverjük, felfőzzük, amíg sűrű lesz.
Egy nagyobb lábosba hideg vizet teszünk és ebbe beleállítjuk a kisebbik lábost a zselével. Folyamatos keverés közben lehűtjük és mielőtt teljesen megkötne, ráöntjük a meggyre.
Hideg helyre tesszük, hogy megkössön, kihűljön.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.
Ha kihűlt a zselé a meggyen, bekenjük tejszínhabbal, ráhelyezzük a tortaszeleteket és a maradék tejszínhabbal ízlés szerint díszítjük.
A torta neten megtalálható neve: Mennyei torta, Himmelstorte, Himmlische torte
Az, hogy nálam svéd torta néven szerepel, különös története van.
Kezdő háziasszonyként, nagyon fiatalon, 2 kicsi gyerekkel, a férjemmel beköltöztünk a még most is meglévő családiházunkba.
Élt egy nagyon kedves nagybácsim Németországban, akinek a felesége nagyon jól tudott sütni, gyönyörű tortákat készített. Az új házunkba való beköltözés után meglátogattak bennünket, akkor a nagynénimmel megsütöttünk együtt három finom tortát. Én persze szorgalmasan jegyzeteltem. Amikor a mandulás habcsókos tortát sütöttük és kérdeztem tőle, hogy mi a torta neve, azt mondta rá, hogy ez egy svéd torta. Akkor még nem volt internet, nem létezett a svéd IKEA sem, nem tudtam utánajárni a torta eredetének, így bejegyeztem a füzetembe, hogy svéd torta. Ezt a receptes füzetemet már lassan lapozni sem lehet, lapjai elsárgultak, a recept megírása óta eltelt közel 40 év. Hosszú éveken keresztül a családunk kedvenc tortája volt, minden ünnepi, családi összejövetel alkalmával ez került az ünnepi asztalra. Az ismerőseim, a barátnőim, akik elkérték tőlem a torta receptjét, szintén ezen a néven jegyezték be a receptes füzeteikbe. A barátnőmnek, aki szintén olyan régóta süti ezt a tortát, legutóbb megjegyeztem, hogy ennek a tortának valószínűleg nem ez az eredeti neve, mert a német oldalakon mennyei tortaként szerepel.
Nevetett egy nagyot és azt mondta, hogy ő bizony nem fogja már átnevezni, mert már nála is az egész család svéd tortaként ismeri. Így náluk, nálunk és sok kedves ismerősömnél ez a torta továbbra is svéd tortaként marad meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése