2022. december 29., csütörtök

Kakaós-marcipános linzer

                                                           Kakaós-marcipános linzer




Ez a kakaós-marcipános linzer a karácsonyi süteményes tálunk dísze lehet, de más alkalommal is kíválóan alkalmas vendéglátó süteménynek. A formája mindig aszerint változtatható, hogy milyen alkalomra sütjük. Tölthetjük marcipánnal, fehércsokoládéval, díszítésül használhatunk különböző ízű és színű csokoládét, pisztáciát és mandulát. Nekem a marcipános töltelék a kedvencem, ízben nagyon jól harmonizál a kakaós linzer ízével. Mindenképpen ajánlom kipróbálásra.




Hozzávalók:

A linzertésztához:

300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
40 g natúr kakaópor
6 g sütőpor
8 g vaníliás cukor
1 csipet só
1 db tojás sárgája
1/2 bio citrom reszelt héja és leve

A marcipános töltéshez:

150 g marcipán (Dr Oetker)
40 g porcukor
baracklekvár


Elkészítése:

A tésztát a lekváros linzerhez hasonlóan elkészíthetjük robotgéppel, késes aprítóval és kézzel.
A tésztához a lisztet a sütőporral és a kakaóval egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az előre felkockázott, lehűtött vajat és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Ha késes aprítóval állítjuk össze és esetleg egy kicsit száraz lenne a tészta, adhatunk hozzá 1 ek hideg vizet.
Ha kézzel készítjük el a tésztát, gyorsan kell dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. 
A tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra kinyújtjuk, tetszőleges formára kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 180 fokon kb. 10 percig sütjük (sütőfüggő).
Sütés után a süteményeket süteményhűtő rácsra helyezzük, és ott hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, elkészítjük a marcipánt.
A natúr marcipánt a porcukorral összegyúrjuk, enyhén porcukros munkafelületen vékonyra kisodorjuk, és a kekszekhez hasonló formájú kiszúróval formákat szúrúnk ki belőle.
A kihűlt kekszet vékonyan megkenjük baracklekvárral, ráhelyezünk egy kekszhez hasonló formájú marcipánt, befedjük egy másik keksszel, kissé megnyomjuk, hogy stabilan összeálljon.
Az elkészült kekszeket díszíthetjük étcsokoládéval, fehér csokoládéval, pisztáciával, mandulával.
Zárt dobozban, hűvös helyen hetekig eláll.


Ha nagyobb adag tésztát készítünk, pihentetés előtt több kisebb cipót formázzunk és mindig csak annyit vegyünk ki a hűtőből, amennyivel dolgozunk. A levágott tésztadarabokat újból összegyúrhatjuk, de a tésztát a feldolgozása előtt újból le kell hűteni.