2024. szeptember 21., szombat

Marcipános-körtés pite

                              Marcipános-körtés pite





Ezt a süteményt a marcipános sütemények, édességek kedvelőinek ajánlom. A körte és a marcipán egy nagyon finom ízpáros. A körte a marcipánnal nagyon jó ízharmóniát alkotva lágyítja a marcipán jellegzetes, édes ízét. A sütemény frissen a legfinomabb, a 2-3. napon puhulni kezd, de ez semmit sem veszít élvezeti értékéből.  





Hozzávalók:

125 g marcipán
125 g vaj
115 g cukor 
2 db tojás
125 g liszt
3 tk sütőpor
1/2 tk fahéj
1 csipet só
3 ek tej

kb. 450-500 g körte (tisztítva)

A tetejére kevés vaníliás cukor, porcukor.


Elkészítése:

Mérjük ki az összes hozzávalót. 
Egy 24 cm-es tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát kenjük be vékonyan egy kevés vajjal.
A marcipánt egy konyhai reszelő nagyobb lyukú részével reszeljük le. 
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk 4 részre, távolítsuk el a magházát, majd szeleteljük fel. 
A sütőt kapcsoljuk be alsó-felső sütési módra, 175 fokra.
A vajat a cukorral keverjük habosra, egyenként keverjük bele a tojásokat, majd azzal is habosítsuk tovább. Adjuk hozzá a reszelt marcipánt,  a sütőporral, fahéjjal, sóval elkevert lisztet és a tejet. Keverjük újra jól össze, majd öntsük bele a tortaformába. Rakjuk körbe a körteszeletekkel, majd szórjuk meg egy kevés vaníliás cukorral. Süssük a süteményt a sütő alsó harmadában 45-50 percig. Figyeljük a tésztát, ha túl korán barnul a széle, rakjunk rá sütőpapírt vagy alufóliát. 
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában kihűlni, majd tetszés szerint szórjuk meg porcukorral.



A sütésére nagyon oda kell figyelni, mert minden sütő másképpen süt. Az én sütőm gyengén süt alsó-felső módban, ezért légkeverésen kezdtem, hogy elkezdjen szépen emelkedni, majd átkapcsoltam alsó-felső sütési módra. 

Jó étvágyat a süteményhez! 





A marcipános íz kedvelőinek ajánlom még a blogomon található körtés frangipane pitét. Ebben a pitében a sok frangipane krémtől lesz marcipános íze a süteménynek. 
A sütemény itt található: Körtés frangipane pite













2024. augusztus 6., kedd

Szedres-áfonyás galette (tojásmentes)

                Szedres-áfonyás galette (tojásmentes)






Kertünkben folyamatosan érik a szeder. Szerencsére nem egyszerre érik, így egész nyáron élvezhetem ezt a vitaminokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag gyümölcsöt. Az egészségre gyakorolt pozitív hatását hosszasan lehetne sorolni. Most a kedvenc szedres pitém receptjét hoztam el. Ilyenkor nyáron a szederszezonban ez a kedvenc pitém, folyamatosan sütöm, és mindig nagyon hamar elfogy. Az elkészítése nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni a sütését annak is, aki eddig még nem sütötte. 
Szeretettel ajánlom Mindenkinek!



Hozzávalók:

A tésztához:

230 g liszt
1 ek porcukor
115 g vaj
75 g jéghideg víz

A gyümölcsös feltöltéshez:

400 g szeder
100 g áfonya
1 tk reszelt bio citromhéj (elhagyható)
35 ml citrom leve
80 g porcukor
20 g étkezési keményítő
15 g darált mandula

A tészta szélére:

1 ek tejszín (ha nagyon sűrű, hígíthatjuk egy kis tejjel)
1 ek cukor (elhagyható)
2-3 ek szeletelt mandula

A pite tetejére díszítéshez:

Friss szeder, áfonya (opcionális)






Elkészítése:

Először készítsük el a tésztát. Mivel minden hozzávalónak hidegnek kell lennie, ezért én a legtöbb pitetésztát konyhai késes aprítóban szoktam elkészíteni. Gyorsan összedolgozza a tésztát, nem veszi át a kezünk melegét. Összedolgozás után csak kiborítom, egy folpack fóliába csomagolom, közben gömbölyűre formázva kissé lelapítom és hűtőszekrénybe helyezem 1 órára. Azok, akik kézzel készítik, gyorsan dolgozzanak, és ne gyúrják sokáig a tésztát, csak addig, amíg összeáll.

Helyezzük a lisztet, a sót, a cukrot egy konyhai késes aprítóba, pörgessünk rajta egyet, hogy összekeveredjenek a hozzávalók, majd rakjuk hozzá a lehűtött vajat. Pár másodperc alatt dolgozzuk morzsalékossá, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a jéghideg vizet. Gyors fordulatszámmal addig aprítsuk, amíg összeáll. Borítsuk ki a tartályból egy folpack fóliára, fedjük be a fóliával és gömbölyűre formázva lapítsuk le, majd helyezzük be a hűtőbe 60 percre. 

Amíg hűl, készítsük elő a szedres töltelék hozzávalóit.
A szedret, az áfonyát mossuk meg, majd itassuk fel a gyümölcsökről a nedvességet egy papírtörlővel. A porcukrot az étkezési keményítővel keverjük össze, a többi hozzávalót kimérve, kis tálkákban készítsük oda. 
A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből.
Vágjunk le egy tepsi méretű sütőpapírt, helyezzük a gyúródeszkára, szórjunk rá egy kevés lisztet, és sodorjuk ki rajta a tésztát kb. 30-32 cm-es gömbölyű formára. A kisodort tésztát szórjuk meg daráltmandulával úgy, hogy a tészta szélén kb. 4 cm-es részt hagyjunk szabadon. 



A gyümölcsökhöz keverjük hozzá a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a cukorral összekevert étkezési keményítőt, majd ezt a keveréket öntsük rá a darált mandulával meghintett tésztára, egyengessük szépen el.



A szabadon hagyott tésztarészt hajtogassuk rá a gyümölcsökre. A felhajtott tésztát egy ecset segítségével kenjük be tejszínnel, szórjuk meg cukorral és szeletelt mandulával.




A pitét sütőpapírral együtt helyezzük egy tepsibe és süssük 
légkeveréses sütéssel 175-180 fokon 35-40 percig (sütőfüggő).

Tetszés szerint tálaljuk fagylalttal, tejszínhabbal!



Jó étvágyat a pitéhez!


                 

























2024. július 1., hétfő

Vaníliakrémes kosárka

                              Vaníliakrémes kosárka









Ezek az imádnivaló kis kosárkák nem csak gyönyörűek, de nagyon finomak is. A linzertészta omlós, nem ázik el a krémtől, ugyanolyan friss másnap is, mint a készítése napján. Készíthetjük úgy is, hogy a főzött vaníliakrém megdermedése után tetszés szerint szezonális friss gyümölcsökkel díszítjük. Én most tejszínhabbal és málnával díszítettem. A férjem még málnát sem kért rá, mert azt mondta, hogy a tejszínhabbal olyan, mintha képviselőfánkot enne. Igaz, nem olyan roppanós a tésztája, mint az égetett tésztájú képviselőfánknak, de amikor a könnyed linzertészta, a vaníliakrém és a tejszínhab szétolvad a szánkban, egy hasonló ízhatást ér el. 
Szeretettel ajánlom Mindenkinek!

Én most 10 db kosárka elkészítéséhez írok receptet, ezzel kezdők is próbálkozhatnak, elkészítése nem időigényes, nem bonyolult. A kis kosárka mérete 6,5×2,5 cm.



Hozzávalók:

A tésztához:

100 g liszt
45 g porcukor
12,5 g mandulaliszt*
50 g kis kockára vágott hűtött vaj
1/2 tojás

A krémhez:

3 db tojássárgája
50 g cukor
20 g liszt (süteményliszt)
250 ml tej
1 tk vaníliakivonat, vagy 1 zacskó vaníliás cukor

Díszítéshez:

150 ml tejszínhab (30%-os)*
1 ek porcukor
1/2 zacskó habfixáló
Málna





Elkészítése:

Először elkészítjük a kosárka tésztáját.

A lisztet, a porcukrot, a mandulát átszitáljuk, hozzátesszük a lehűtött vajkockákat és összemorzsoljuk.
Egy kis tálba beleütjük a tojást, hozzáadunk egy csipet sót (még annál is kevesebbet, tényleg csak egy minimális mennyiséget) és habosra keverjük. Beleöntjük a száraz hozzávalókba és kézzel összegyúrjuk. Egyforma vastagságú kör alakra lelapítjuk (kb. kistányér nagyságú), folpack fóliába csomagoljuk és 1 órára betesszük a hűtőbe.

Amíg hűl a tészta, egy ecset segítségével, olvasztott vajjal kivajazzuk a formákat.

Ha letelt az 1 óra, a tésztát kisodorjuk és egy 7 cm átmérőjű kerek formával (mini tortagyűrű, pogácsaszaggató) köröket vágunk ki, kibéleljük vele a kosárkaformákat, a tészta alját több helyen megszurkáljuk és újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe (a megmaradt, és a kosárka formázásánál a szélekről leeső tésztadarabokat újra összegyúrjuk, kisodorjuk, kivágjuk, amíg a teljes tésztamennyiség el nem fogy).

Amíg újra hűl a tészta, sütőpapírból vágjunk ki akkora köröket, amelyekkel ki tudjuk majd bélelni a tésztával beborított formákat.

Ha letelt az idő, kivesszük a tésztát a hűtőből, a formák belsejébe sütőpapírt helyezünk, majd nehezéknek sütőgyöngyöt, annak hiányában száraz babot szórunk bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tésztánk.

175-180 fokon kb. 12 percig sütjük (sütőfüggő). 
Ha megsült, öntsük ki a nehezéket, borítsuk ki a formákból a tésztát egy sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet.

A tejből egy keveset (kb. fél decit) félreteszük, a többit a vaníliakivonattal, vaníliás cukorral felfőzzük. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a lisztet, felhígítjuk a félretett tejjel és lassan adagolva beleöntjük a forrásban lévő tejbe. Folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről és néha megkeverve hagyjuk  lehűlni (nem kell hidegnek lennie, már langyosan felhasználható). A krémet egy zacskóba töltjük, és a végét kivágva megtöltjük vele a kész kosárkákat.

A tejszínt a habfixálóval, a porcukorral kemény habbá verjük, majd ezzel díszítjük a kosárkákat.



* Abban az esetben, ha 30 %-os tejszín helyett 36 %-os tejszínt használunk, a habfixáló elhagyható.

*Mandulaliszt hiányában száraz mandulapelyhet 2× átdarálom, majd átszitálom.
Mandulapehely hiányában mandulát blansírozok, sütőben megszárítom és ha kihűlt, finomra ledarálom, majd átszitálom.













2024. június 24., hétfő

Vaníliakrémes tartelette szederrel

                    Vaníliakrémes tartelette szederrel



 


Az elmúlt két hétben kétféle vaníliakrémes süteményt készítettem. Vaníliakrémes linzerkosárkát tejszínhabbal málnával, és vaníliakrémes tartelettet szederrel. 
Most először a szedres receptjét hoztam. Mindkét süteménynek hasonló a tésztája, csak a krém különböző. 
Többször járok Franciaországban, Luxembourgban, és amikor kint tartózkodom, szeretem felkeresni az ottani kávézókat, pékségeket. Mindegyikben az a közös, hogy sok ilyen tartelette kapható eperrel, rebarbarával, ringlóval, málnával...
Nagyon megszerettem ezeket a roppanós linzertésztával, bársonyosan krémes vaníliakrémmel készült mini pitéket.
Ott szerettem meg a citromos pitét is.
Én most a kedvenc gyümölcsömmel, szederrel díszítettem, de bármilyen gyümölccsel elkészíthető. 





Hozzávalók:

A pitetésztához:

200 g liszt
90 g porcukor 
25 g mandulaliszt*
100 g kis kockára vágott hűtött vaj
1 tojás
1 csipet só

A vaníliakrémhez:

300 ml tej
3 tojás sárgája
60 g cukor
30 g étkezési keményítő 
1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy fél tk vaníliaőrlemény
30 g vaj
200 ml tejszín + 1 ek porcukor
2 lapzselatin




Elkészítése:

Először elkészítjük a tartelette tésztáját. 
A lisztet, a porcukrot, a mandulát átszitáljuk, hozzátesszük a lehűtött vajkockákat és összemorzsoljuk.
Egy kis tálba beleütjük a tojást, hozzáadunk egy csipet sót és habosra keverjük. Beleöntjük a száraz hozzávalókba és kézzel összegyúrjuk. Egyforma vastagságú kör alakra lelapítjuk (kb. kistányér nagyságú), folpack fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára betesszük a hűtőbe.

Amíg hűl a tészta, egy ecset segítségével, olvasztott vajjal kivajazzuk a formákat. Ez a tésztamennyiség 8 db 10 cm átmérőjű tartelette forma kitöltéséhez elég. Nekem még egy nagyon kevés tésztám maradt, azzal egy mini kosárkaformát béleltem ki. 

Ha letelt az 1 óra, a tésztát kisodorjuk, kibéleljük vele a tartelette formákat, a tészták alját több helyen megszurkáljuk és újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe.

Amíg hűl a tészta, sütőpapírból vágjunk ki akkora köröket, amelyekkel ki tudjuk majd bélelni a tésztával beborított formákat.

Ha letelt az idő, kivesszük a tésztát a hűtőből, a formák belsejébe sütőpapírt helyezünk, majd nehezéknek sütőgyöngyöt, annak hiányában száraz babot szórunk bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tésztánk.



180 fokon 15 percig sütjük. Ha megsült, öntsük ki a nehezéket, borítsuk ki a formákból a tésztát egy sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet.

Előírás szerint beáztatunk hideg vízben 2 lapzselatint.
A tejből egy keveset (kb. fél decit) félreteszünk, a többit a vanília kikapart belsejével vagy a vaníliaőrleménnyel felfőzzük. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük az étkezési keményítőt, felhígítjuk a félretett tejjel és lassan adagolva beleöntjük a forrásban lévő tejbe. Folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük.
Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a víztől kinyomkodott lapzselatinokat és a vajat, majd jól elkeverjük. 
A kész krémet átöntjük egy tálba, a tetejére folpack fóliát helyezünk, hogy ne bőrösödjön meg, és félretesszük kihűlni.

A tejszínt 1 ek porcukorral kemény habbá verjük.
A kihűlt vaníliakrémet habverővel felhabosítjuk, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, majd ezzel a krémmel megtöltjük a kosárkákat. Tetszés szerint friss gyümölccsel, ehető virágokkal díszítsük.




*Mandulaliszt hiányában száraz mandulapelyhet 2× átdarálom, majd átszitálom.
Mandulapehely hiányában mandulát blansírozok, sütőben megszárítom és ha kihűlt, finomra ledarálom, majd átszitálom.











2023. december 17., vasárnap

Diós kifli

                                         Diós kifli







 

Ez a diós kifli is a klasszikus karácsonyi aprósütemények közé tartozik. Nagyon régi bevált recept. Tojásmentes, és ha a tejfölt lecseréljük növényi tejfölre, akkor tejmentes is. Sütés és porcukrozás után ha kihűlt, olvasztott csokoládéba lehet mártani a két végét.
Elkezdtem a karácsonyi sütemények sütését. Ezeket a kis diós kifliket a diós linzerkarikákkal együtt sütöttem, de már most annyira rájártak a sütis dobozra a családtagjaim, hogy újabb adagot kell készítenem.
Mindenkinek boldog készülődést, jó sütögetést kívánok!


Hozzávalók:

24 dkg liszt
18 dkg Ráma margarin
3 dkg cukor
10 dkg őrölt dió
1-2 ek tejföl
csipet só
Az megsült kiflik forgatásához:
4 ek porcukor
2 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk az apró kockákra darabolt vajat és a tejfölt. Egynemű tésztává gyúrjuk, majd folpack fóliába csomagolva minimum fél órára a hűtőbe tesszük. A lehűlt tésztát feldaraboljuk, ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle, majd 6-8 cm-es darabokra vágjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha elkezd kicsit barnulni a széle, akkor már jó.

Hidegen süteményes dobozokba csomagolva, hűvös helyen sokáig eláll.











2023. augusztus 18., péntek

Szedres-barackos túrómousse torta

 

                       Szedres-barackos túrómousse torta 




Szeder- és barackszezon van. A kertünkben folyamatosan érik a szeder, ezért is esett a választásom erre a tortára. Egy éve már, hogy megláttam ennek a tortának a képét egy német újságban, azóta tervezem az elkészítését. A torta alapja a kedvenc kakaós piskótám, a mousse egy nagyon finom,  gyümölcsös, tejszínes túrókrém. Az eredeti receptben a barackos gyümölcspüré befőtt barackból készült, én friss, érett, sárgahúsú őszibarackból készítettem. A mousse a sok gyümölcstől könnyed, nagyon ízletes, kevésbé cukros, igazi nyári finomság. Szeder helyett használható málna, áfonya, melynek szintén szezonja van. 
Ajánlom kipróbálásra minden gyümölcsös süteménykedvelőnek. 


Hozzávalók:

A kakaós piskótához:

4 db tojás (L)
80g cukor
80 g liszt
10 g étkezési keményítő
1/2 zacskó sütőpor
20 g kakaó

A túrómousse-hoz:

300 g friss, sárgahúsú, érett őszibarack vagy 200 g barackbefőtt
300 g szeder (friss vagy mirelit)
600 g krémtúró
400 g tejszín
80 ml citromlé + 1-1 kk. a gyümölcspürékhez
80 g porcukor + 2-2 kk. a gyümölcspürékhez
1 z vaníliás cukor
12 lapzselatin





Elkészítése:

Gyümölcspüré:

Először  készítsük el a gyümölcspüréket. Az őszibaracknál, ha sikerült szép, puha, érett sárgahúsú barackot kapnunk, akkor turmixoljuk össze, egy szűrőn passzírozzuk át, adjunk hozzá 2 kk. porcukrot, 1 kk. citromlevet, keverjük össze, és tegyük félre. Ha keményebb a barack, 2 ek. vízzel pároljuk puhára, majd ugyanúgy járjunk el, mint az előzőekben. A befőtt baracknál csak simán turmixoljuk össze a barackokat.
A szedernél használhatunk friss, ill. mirelit szedret is. Mindkét esetben kevés vízzel pároljuk puhára, botmixerrel pürésítsük, majd egy szűrőn passzírozzuk át.  A barackpüréhez hasonlóan itt is ízesítsük porcukorral és citromlével. A piskóta elkészítéséig rakjuk  hűtőszekrénybe. A gyümölcspüréket akár előző nap is elkészíthetjük.

Kakaós piskóta:

Egy 24 cm-es tortaforma oldalát vajazzuk, lisztezzük ki, az aljába rakjunk sütőpapírt. 
A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd szitáljuk bele az étkezési keményítővel, sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. A kézihabverő gyenge fokozatával óvatosan keverjük össze, és öntsük a tortaformába. 170 fokon 20-25 percig süssük (sütőfüggő). Akkor jó ha a piskóta elválik a forma szélétől, és ha a közepébe beleszúrunk egy fogpiszkálót, majd ha azt kihúzzuk, nem marad rajta tészta. 

A megsült és kihűlt kakaós piskóta tetejét tetszőlegesen vágjuk le, tegyük egy tortatálra, és helyezzünk köré tortagyűrűt. Ajánlatos még a tortagyűrű és a piskóta közé vaxfóliát helyezni, így ha megkötött a mousse krém, a tortagyűrű eltávolítása után a fóliát könnyen lehúzhatjuk a krém sérülése nélkül. 

Túrómousse:

A krém elkészítésénél mérjük ki az összes hozzávalót. Előírás szerint áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat.
A krémtúrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével. A tejszínt verjük fel kemény habbá. 
A zselatinlapokat szedjük ki a vízből, nyomkodjuk ki, majd a zacskón lévő előírás szerint egy lábosban fél dl vízzel melegítsük fel. Felforralni nem szabad, mert elveszíti zselésítő hatását. A túróból vegyünk ki egy keveset egy tálba, keverjük el benne a felolvasztott zselatint, majd adjuk hozzá a tőbbi túróhoz. Óvatosan keverjük bele a tejszínhabot. A tejszínhabos túrókrémet osszuk 2 egyenlő részre, két tálba. A gyümölcspürékből vegyünk ki 200-200 grammot, majd külön keverjük bele a túrókrémbe. Így lesz egy azonos mennyiségű barackos és szedres túrókrémünk. A két krémet felváltva, kisebb adagokban öntsük az előkészített piskótára úgy, hogy az előző krém közepébe öntsük a következő krémet. Érdemes erről egy videót megnézni. A krém betöltése hasonlít ahhoz, ahogy a zebratortáknál beleöntik a tésztát a formába. A végén, ha beleöntöttük a krémet, rázogassuk meg, hogy a krém egyenletesen elterüljön (arra azért nagyon vigyázzunk, hogy  a tortagyűrű ne nyíljon szét, stabilan zárjon). Nem baj, ha nem lesz sima a teteje, úgy is nagyon szép.
Ha elkészültünk, tegyük a tortát 5-6 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe, hogy megkössön a krém.
Az elkészült tortáról távolítsuk el a tortagyűrűt, vaxfóliát és tetszés szerint díszítsük.





Jó étvágyat a tortához!








2023. május 12., péntek

Eperhabos csokis pite

                                                         Eperhabos csokis pite



Ez a pite az epres-pannacottás csokis pitéhez hasonlóan egy nagyon nagy kedvenc, szinte már függőséget okoz. A két pite tésztája megegyezik, nagyon finom, intenzíven csokis ízű, jól harmonizál az eper ízével. A krém egy nagyon könnyű, krémes állagú eperhab. A csokis pitetészta és az eperhab hihetetlenül finom együtt. Mindenképpen ajánlom kipróbálásra. 


A csokis pitéhez Anna Olson csokis pitetésztáját használtam. Az epres-pannacottás csokis pitéhez hasonlóan itt is a pitetészta hozzávalójánál az eredeti receptet írom, zárójelben az általam használt mennyiséget.


Hozzávalók:

A csokis pitéhez:

1/2 csésze sótlan, szobahőmérsékletű vaj (11 dkg)
1/2 csésze szitált porcukor (10 dkg)
3 db nagy tojás sárgája
1 csésze süteményliszt (16 dkg)
1/4 csésze holland kakaópor (3 dkg)
2 ek kukoricakeményítő
1/2 tk só

A krémhez:

1 tasak Dr Oetker Lapzselatin (6 lap)
300 g eper
75 g cukor
1 tasak Dr Oetker Vanillincukor
1 ek citromlé
300 ml tejszín

A díszítéshez:

200 ml tejszín
friss gyümölcsök, eper, áfonya
Cukor szívek (Vahiné)
Liofilizált eper, málna
Citromfű



Elkészítése:

A pitetésztához a vajat a cukorral elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, kukoricakeményítő, só). Ezekkel is elkeverjük, majd folpack fóliába csomagolva minimum 30 percre hűtőbe tesszük. Ha lejárt az idő, enyhén lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, bevonjuk vele a 24 cm-es piteformát. Villával megszúrkáljuk a tészta alját és visszatesszük a hűtőbe újabb 30 percre. Ha lejárt az idő, kivesszük a hűtőből, sütőpapírt teszünk bele és kerámia sütőgolyót, annak hiányában száraz babot szórunk a tetejére. 175-180 fokon (sütőfüggő), 15 percig sütjük, majd kivesszük a nehezéket (sütőgolyó, bab) és üresen további 5-8 percig sütjük. Ha elkészült, óvatosan kiemeljük a formából és félretesszük hűlni. 

300 g epret megmosunk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk és pépesítjük. 75 g cukrot, 1 tasak vaníliás cukrot, 1 evőkanál citromlevet keverünk hozzá. A 6 lapzselatint laponként hideg vízbe helyezzük (úgy, hogy azonnal ellepje), 5 percig áztatjuk. A megpuhult lapzselatinokat a vízből kiemelve óvatosan kinyomkodjuk, főzőedénybe tesszük, hozzáadunk 3 evőkanál vizet, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett feloldjuk (ne főzzük). Nem szabad felforralni, mert elveszti zselésítő hatását. A folyékony zselatint langyosra hűtjük és az eperpüréhez keverjük. Amint az eperpüré sűrűsödni kezd, 300 ml tejszínt kemény habbá verünk, és kisebb adagokban hozzákeverjük az eperpürét. A kész krémet a kihűlt piteformába öntjük. 
Mivel a piteformák mélysége eltérő lehet, ezért ha marad egy kis krém, öntsük kis formákba.
Az elkészült pitét díszítés előtt jól hűtsük le, hogy megkössön a krém. (Én általában este készítem el, éjszaka hűl a hűtőben, és másnap díszítem.)
Másnap ha megkötött a krém tetszés szerint díszítsük fel a pitét.


Jó étvágyat kívánok a pitéhez! 
 















2022. december 29., csütörtök

Kakaós-marcipános linzer

                                                           Kakaós-marcipános linzer




Ez a kakaós-marcipános linzer a karácsonyi süteményes tálunk dísze lehet, de más alkalommal is kíválóan alkalmas vendéglátó süteménynek. A formája mindig aszerint változtatható, hogy milyen alkalomra sütjük. Tölthetjük marcipánnal, fehércsokoládéval, díszítésül használhatunk különböző ízű és színű csokoládét, pisztáciát és mandulát. Nekem a marcipános töltelék a kedvencem, ízben nagyon jól harmonizál a kakaós linzer ízével. Mindenképpen ajánlom kipróbálásra.




Hozzávalók:

A linzertésztához:

300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
40 g natúr kakaópor
6 g sütőpor
8 g vaníliás cukor
1 csipet só
1 db tojás sárgája
1/2 bio citrom reszelt héja és leve

A marcipános töltéshez:

150 g marcipán (Dr Oetker)
40 g porcukor
baracklekvár


Elkészítése:

A tésztát a lekváros linzerhez hasonlóan elkészíthetjük robotgéppel, késes aprítóval és kézzel.
A tésztához a lisztet a sütőporral és a kakaóval egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az előre felkockázott, lehűtött vajat és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Ha késes aprítóval állítjuk össze és esetleg egy kicsit száraz lenne a tészta, adhatunk hozzá 1 ek hideg vizet.
Ha kézzel készítjük el a tésztát, gyorsan kell dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. 
A tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra kinyújtjuk, tetszőleges formára kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 180 fokon kb. 10 percig sütjük (sütőfüggő).
Sütés után a süteményeket süteményhűtő rácsra helyezzük, és ott hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, elkészítjük a marcipánt.
A natúr marcipánt a porcukorral összegyúrjuk, enyhén porcukros munkafelületen vékonyra kisodorjuk, és a kekszekhez hasonló formájú kiszúróval formákat szúrúnk ki belőle.
A kihűlt kekszet vékonyan megkenjük baracklekvárral, ráhelyezünk egy kekszhez hasonló formájú marcipánt, befedjük egy másik keksszel, kissé megnyomjuk, hogy stabilan összeálljon.
Az elkészült kekszeket díszíthetjük étcsokoládéval, fehér csokoládéval, pisztáciával, mandulával.
Zárt dobozban, hűvös helyen hetekig eláll.


Ha nagyobb adag tésztát készítünk, pihentetés előtt több kisebb cipót formázzunk és mindig csak annyit vegyünk ki a hűtőből, amennyivel dolgozunk. A levágott tésztadarabokat újból összegyúrhatjuk, de a tésztát a feldolgozása előtt újból le kell hűteni.