2019. január 30., szerda

Diós-fahéjas mascarponés kocka

                Diós-fahéjas mascarponés kocka




Véletlenül találtam rá erre a receptre. Rögtön elvarázsolt. A könnyű diós tészta, fahéjas mascarponekrémmel rétegezve egy hihetetlenül finom, krémes süteményt eredményez. Nagyon jól fagyasztható, félig fagyott állapotban olyan, mint egy nagyon finom parfétorta. 
Az eredeti receptben minden réteg krém meg van szórva natúr kakaóporral. Én elkészítettem már kakaóporral is és úgy is, hogy rétegenként a krémre nem szórtam kakaóport, csak a tetejére. Nekem így még talán jobban ízlett, de ez egyéni ízlés kérdése. Lehet kísérletezni, megéri.
A receptben leírt mennyiség nem nagy, 4 nagyobb vagy 6 kisebb kocka. Ha valaki többet szeretne, duplázza meg a megadott mennyiséget.

Hozzávalók:

A diós tésztához:

75 g finomra darált dió 
20 g süteményliszt
20 + 50 g cukor
2 tojás
67 g tojásfehérje
15 g olvasztott vaj

Úgy is finom a tészta, ha fele-fele arányban használunk finomra őrült diót és mandulát.

A fahéjas mascarponekrémhez:

1 csésze hideg  tejszín
1/2 csésze mascarpone
1/4 csésze porcukor
1/2 tk vaníliakivonat
1/2 tk őrölt fahéj

Kakaópor az összeállításhoz és a tetejére.



Elkészítése:


Készítsünk elő egy sütő méretű tálcát (kb. 30-40 cm), vajazzuk ki és rakjunk bele sütőpapírt.
Keverjük össze a finomra darált diót, a lisztet, a 20 g cukrot egy konyhai robotgéppel lassú fokozaton, majd egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, és keverjük jól össze. 
Egy külön tálban a megmaradt tojásfehérjét verjük az 50 g cukorral kemény habbá és ezt a habcsókszerű habot óvatosan, lazán keverjük bele a tojásos tésztába, majd legvégül keverjük bele az olvasztott vajat.
Ezt a diós tésztát terítsük szét a sütőpapíron. Nagyon vékony rétegű tészta lesz. Vigyázzunk, hogy mindenhol egyenletesen befedje a sütőpapírt.
Süssük 175 fokon 5-10 percig, addig, amíg a tészta aranybarna lesz, ill. amikor az ujjunkat belenyomjuk a tésztába, az rugalmasan visszaugrik.
Ha megsült a tészta , sütőpapírral együtt vegyük ki a tepsiből és hagyjuk kihűlni. Ne próbáljuk melegen lehúzni a papírt a tésztáról, mert a tészta nagyon vékony és könnyen törik.
Ha kihűlt a tészta, húzzuk le róla a sütőpapírt, vágjuk 6 egyenlő darabra, majd készítsük el a krémet.
A krém összetevőit öntsük egy keverőtálba és addig keverjük, amíg egy szép sűrű krémet kapunk. Ennél a krémnél is a tejszínhabhoz hasonlóan  figyeljünk arra, hogy ne keverjük túl.
A sütemény összeállításánál egyenként töltsük meg a tésztalapokat a krémmel, és minden sorban a krémet szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral. A legutolsó sort, a tetejét csak tálalás előtt szórjuk meg frissen. A megtöltött süteményt rakjuk 1-2 órára a fagyasztóba, addigra szépen megdermed és egy jó éles késsel könnyen lehet szeletelni. Mielőtt  feldarabolnánk, a szélekből egy keveset vágjunk le, hogy egyformák legyenek a kockák. Vágjuk 4-6 darabra attól függően, hogy mekkora süteménydarabokat szeretnénk.
Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kakaóporral, és ha szeretnénk, akár különböző mintájú stencil segítségével porcukorral díszíthetjük.
Én karácsonykor hópehelymintájú stencilt használtam, ahogy az eredeti receptben is szerepel.
A legutóbbi sütésem alkalmával dupla adagot sütöttem és néhány kockát a mélyhűtőbe tettem. 
Ha váratlan vendég jelenik meg és nincs otthon sütemény, csak kiveszek egy-két kockát, és akár félig fagyosan vagy felengedve mennyei finom!



Forrás: https://www.dessarts.com/cinnamon-walnut-layered-torte-my-not-tiramisu/

















2019. január 10., csütörtök

Tiramisu

                                           Tiramisu




Sokat utazom, és utazásaim során érdekes emberekkel találkozom. Legutóbb egy toscanai hölggyel utaztam és nem hagyhattuk ki beszélgetésünkből a süteményeket. Rá is kérdeztem nagy kedvencemre, egy igazi olasz klasszikusra, a tiramisura. Amikor elmondta a pontos hozzávalókat, örömmel észrevételeztem, hogy én is hasonlóképpen készítem évek óta. A tortáknál a sűrűbb  krémet használják, ahogy én is használtam a tiramisu tortánál. A sima tiramisunál használt főbb hozzávalók: 50 dkg mascarpone, 4 db tojás, 4 ek cukor, babapiskóta és feketekávé.
Ilyenkor télen még annyit szoktam változtatni rajta, hogy teszek hozzá kandírozott narancsdarabokat és apróra tördelt csokoládét. Ami nálam elhagyhatatlan, az az Amaretto mandulalikőr. A babapiskóták száma egyéni ízléstől függ. Aki krémesebbre szereti, kevesebbet tesz bele, aki kockára vágva szeretné tányéron tálalni, többet. Én most desszertes poharakban tálaltam, de téglalap alakú formában is szoktam készíteni.



Hozzávalók:

500 g mascarpone
4 db friss tojás
4 ek porcukor + 2 ek cukor a kávéba
42-48 db babapiskóta (savoiardi)
3 dl (erős) feketekávé
30 ml Amaretto likőr
Cukrozatlan kakaópor
Bio kandírozott narancsdarabok
Apróra vagdalt csokoládédarabok

Elkészítése:

Főzzük le a kávét, hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a likőrt.
A mascarponét egy kanállal keverjük kenhető állagúvá. 
A tojások sárgáját keverjük habosra 3 ek porcukorral, majd lassan adagolva keverjük bele a mascarponét.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük habosra, majd 1 ek porcukor hozzáadásával verjük kemény habbá. Ezt a habot óvatosan keverjük bele az előzőleg kikevert mascarponés krémbe. 
A babapiskótákat egy pillanatra mártsuk bele a kávéba és sorban, egymás mellé rakjuk bele egy tálba vagy egy téglalap alakú formába. A krém egyharmadával borítsuk be, majd ismételjük meg ezt kétszer, hogy három réteg legyen. A rétegek között ízlés szerint szórjuk meg kandírozott narancsdarabokkal és csokoládédarabokkal. Ha már az utolsó réteg krém is rákerült, takarjuk le és rakjuk hűtőbe egy pár órára, hogy összeérjenek az ízek és a piskóta is megszívja magát a krémmel. Tálalás előtt szitáljunk rá cukrozatlan kakaóport.



Ügyeljünk arra, hogy mindig friss, és ha lehet, biotojást használjunk!