2024. augusztus 6., kedd

Szedres-áfonyás galette (tojásmentes)

                Szedres-áfonyás galette (tojásmentes)






Kertünkben folyamatosan érik a szeder. Szerencsére nem egyszerre érik, így egész nyáron élvezhetem ezt a vitaminokban, ásványi anyagokban nagyon gazdag gyümölcsöt. Az egészségre gyakorolt pozitív hatását hosszasan lehetne sorolni. Most a kedvenc szedres pitém receptjét hoztam el. Ilyenkor nyáron a szederszezonban ez a kedvenc pitém, folyamatosan sütöm, és mindig nagyon hamar elfogy. Az elkészítése nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni a sütését annak is, aki eddig még nem sütötte. 
Szeretettel ajánlom Mindenkinek!



Hozzávalók:

A tésztához:

230 g liszt
1 ek porcukor
115 g vaj
75 g jéghideg víz

A gyümölcsös feltöltéshez:

400 g szeder
100 g áfonya
1 tk reszelt bio citromhéj (elhagyható)
35 ml citrom leve
80 g porcukor
20 g étkezési keményítő
15 g darált mandula

A tészta szélére:

1 ek tejszín (ha nagyon sűrű, hígíthatjuk egy kis tejjel)
1 ek cukor (elhagyható)
2-3 ek szeletelt mandula

A pite tetejére díszítéshez:

Friss szeder, áfonya (opcionális)






Elkészítése:

Először készítsük el a tésztát. Mivel minden hozzávalónak hidegnek kell lennie, ezért én a legtöbb pitetésztát konyhai késes aprítóban szoktam elkészíteni. Gyorsan összedolgozza a tésztát, nem veszi át a kezünk melegét. Összedolgozás után csak kiborítom, egy folpack fóliába csomagolom, közben gömbölyűre formázva kissé lelapítom és hűtőszekrénybe helyezem 1 órára. Azok, akik kézzel készítik, gyorsan dolgozzanak, és ne gyúrják sokáig a tésztát, csak addig, amíg összeáll.

Helyezzük a lisztet, a sót, a cukrot egy konyhai késes aprítóba, pörgessünk rajta egyet, hogy összekeveredjenek a hozzávalók, majd rakjuk hozzá a lehűtött vajat. Pár másodperc alatt dolgozzuk morzsalékossá, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a jéghideg vizet. Gyors fordulatszámmal addig aprítsuk, amíg összeáll. Borítsuk ki a tartályból egy folpack fóliára, fedjük be a fóliával és gömbölyűre formázva lapítsuk le, majd helyezzük be a hűtőbe 60 percre. 

Amíg hűl, készítsük elő a szedres töltelék hozzávalóit.
A szedret, az áfonyát mossuk meg, majd itassuk fel a gyümölcsökről a nedvességet egy papírtörlővel. A porcukrot az étkezési keményítővel keverjük össze, a többi hozzávalót kimérve, kis tálkákban készítsük oda. 
A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből.
Vágjunk le egy tepsi méretű sütőpapírt, helyezzük a gyúródeszkára, szórjunk rá egy kevés lisztet, és sodorjuk ki rajta a tésztát kb. 30-32 cm-es gömbölyű formára. A kisodort tésztát szórjuk meg daráltmandulával úgy, hogy a tészta szélén kb. 4 cm-es részt hagyjunk szabadon. 



A gyümölcsökhöz keverjük hozzá a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a cukorral összekevert étkezési keményítőt, majd ezt a keveréket öntsük rá a darált mandulával meghintett tésztára, egyengessük szépen el.



A szabadon hagyott tésztarészt hajtogassuk rá a gyümölcsökre. A felhajtott tésztát egy ecset segítségével kenjük be tejszínnel, szórjuk meg cukorral és szeletelt mandulával.




A pitét sütőpapírral együtt helyezzük egy tepsibe és süssük 
légkeveréses sütéssel 175-180 fokon 35-40 percig (sütőfüggő).

Tetszés szerint tálaljuk fagylalttal, tejszínhabbal!



Jó étvágyat a pitéhez!