2017. november 7., kedd

Banános-csokoládés muffin

                        Banános-csokoládés muffin



Egy elfelejtett kedvenc. Régebben sokat sütöttem, de valamiért leszoktam a muffinok sütéséről, csak a sütőtökös maradt meg, azt sütöttem minden ősszel. Most, hogy írom ezt a blogot, eszembe jutott. Meg is sütöttem gyorsan, majd megállapítottam, hogy kár volt elfelejteni, mert nagyon finom. A muffinok a gyorsan elkészíthető sütemények közé tartoznak. Ha hirtelen édességre vágyunk, pár perc alatt össze lehet dobni, és másnap még a munkába is elvihetjük magunkkal.



Hozzávalók:


20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál fahéj
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
17 dkg barna cukor (fehér is jó, és akár kevesebb is)
1 dl olaj
12,5 dkg tejszínes tej (fele tejszín, fele tej)
3 db közepes banán
Csokicsepp (pépites de chocolat noir) 

Elkészítése:


A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, kakaópor).


Egy másik tálba beleütjük a tojást, felhabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a tejszínes tejet és jól összekeverjük. 

Meghámozzuk a banánokat, villával szétnyomkodjuk és ezt is hozzáadjuk. Végül óvatosan belekeverjük a lisztes keveréket és a csokicseppeket.

Muffinkosárkákba töltjük és még a tetejére is szórunk a csokidarabkákból.

160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük (az idő sütőfüggő).

2017. november 2., csütörtök

Sütőtökös-diós muffin

                                 Sütőtökös-diós muffin





Ez az őszi sütemény a kisebbik fiam kedvence. Nagyon sok benne a darált dió, szinte az egész sütemény sütőtökből és dióból áll.  Erre a régi Lajos Mari receptre évekkel ezelőtt találtam rá egy újságban, azóta sütöm.


Hozzávalók 12 darabhoz:


1,3 dl napraforgóolaj
1 biocitrom
250 g sütőtök (sonkatök)
200 g pirított, darált mogyoró (én diót használok)
200 g finomliszt 
1/2 zacskó (1 kk.) sütőpor
1 csapott kk. őrölt fahéj
2 tojás
1 csipet só
100 + 110 g porcukor
1 zacskó vaníliás cukor


A mázhoz és a díszítéshez:



80 g porcukor
1 nagy ek. citromlé
6 szem cukrozott koktélcseresznye


Elkészítése:



A 12 csészés muffinformába muffin papírkosárkákat helyezünk. 

A sütőtököt meghámozzuk, a magos belsejét kikaparjuk, majd lereszeljük.Egy tiszta vászonkendőbe tekerve kinyomjuk a levét (különben eláztatja a tésztát), majd elkeverjük a mogyoróval (dióval).

Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, végül hozzáreszeljük a citromhéjat. 

A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, majd 100 g apránként beleszólt porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 110 g porcukorral, a vaníliás cukorral, aztán a vékony sugárban hozzáöntött olajjal.

Eldolgozzuk benne a mogyorós sütőtököt, és több részletben, felváltva a masszába forgatjuk a tojáshabot, valamint a lisztet. 
A masszát a muffinformákba adagoljuk. A sütő középső részén 35-40 percig sütjük 175-180 fokon (sütőfüggő). Nekem légkeverésen 30 perc alatt jó lett. 

A mázhoz az átszitált porcukorhoz adjuk a citromlét és sűrű krémmé keverjük. Egymásra merőleges irányban, evőkanállal, cikcakk irányban haladva „berácsozzuk” vele a muffinok tetejét. Félbevágott cseresznyeszemekkel díszítjük.

A ráccsal együtt tepsire helyezzük a muffinokat , és 15-20 percre betesszük a fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú, langyos sütőbe, hogy a máz szép fényesre, keményre száradjon.

Sokáig frissen maradó, finom sütemény. Fogyasztásig jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.

Jól fagyasztható.









2017. november 1., szerda

Almás- krémes piskóta

                                      Almás-krémes piskóta






Ez a sütemény nagyon ismert, többféle néven megtalálható a neten. Egyszerű recept. Kétféle piskóta, almaszeletek, rajta pudingos-margarinos krém csokimázzal leöntve. A süti finom és jól fagyasztható.


Hozzávalók:

A piskótához:

6 db tojás
6 tetőzött evőkanál liszt
6 tetőzött evőkanál porcukor 
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum
1 kg alma

A krémhez:

20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 db vanília ízű puding
3,5 dl tej

A csokimázhoz:

80 g cukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
70 g vaj

Elkészítése:

Egy közepes tepsi alját (én 21*37 cm-eset használtam) alufóliával kibéleljük, vékonyan bevajazzuk.
Az almát meghámozzuk és  vékonyra szeleteljük (legyaluljuk), majd szétterítjük az alufólián.

A tojásokból piskótatésztát keverünk. A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük adagolva a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a lisztet és óvatosan, laza mozdulatokkal összekeverjük, hogy ne törjön össze a hab.
A felét az almára öntjük, majd a másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport és a rumot. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk és 175-180 fokon (légkeveréses) 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ha kisült, deszkára borítjuk úgy, hogy az almás fele legyen felül.

A krémhez a pudingot a tejjel sűrűre főzzük és többszöri kevergetés mellett lehűtjük.
A margarint a porcukorral habosra keverjük és összekeverjük a kihűlt pudinggal.
A krémet rákenjük az almás piskótára és csokoládémázzal bevonjuk.

A csokimázhoz a cukrot összekeverjük a kakaóporral, a tejjel, felmelegítjük, majd belekeverjük a vajat. 
Én szoktam még étcsokoládét is hozzáadni ha van otthon, de ilyenkor kell még egy kis tej is, mert sűrű lesz a csokitól. Ha szép sima és fényes, akkor öntsük rá a krémre.