2017. november 2., csütörtök

Sütőtökös-diós muffin

                                 Sütőtökös-diós muffin





Ez az őszi sütemény a kisebbik fiam kedvence. Nagyon sok benne a darált dió, szinte az egész sütemény sütőtökből és dióból áll.  Erre a régi Lajos Mari receptre évekkel ezelőtt találtam rá egy újságban, azóta sütöm. Az eredeti receptben a sütemények teteje citrommázzal és koktélcseresznyével lett díszítve, ezért leírom annak is az elkészítési módját, bár natúr változatban is nagyon finom. 


Hozzávalók 12 darabhoz:


1,3 dl napraforgóolaj
1 bio citrom
250 g sütőtök (sonkatök)
200 g pirított, darált dió
200 g finomliszt 
1/2 zacskó (1 kk.) sütőpor
1 csapott kk. őrölt fahéj
2 tojás
1 csipet só
100 + 110 g porcukor
1 zacskó vaníliás cukor


A mázhoz és a díszítéshez:


80 g porcukor
1 nagy ek. citromlé
6 szem cukrozott koktélcseresznye


Elkészítése:


A 12 csészés muffinformába muffin papírkosárkákat helyezünk. 

A sütőtököt meghámozzuk, a magos belsejét kikaparjuk, majd lereszeljük. Egy tiszta vászonkendőbe tekerve kinyomjuk a levét (különben eláztatja a tésztát), majd elkeverjük a dióval.
Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, végül hozzáreszeljük a citromhéjat. 
A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, majd 100 g apránként beleszólt porcukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék 110 g porcukorral, a vaníliás cukorral, aztán a vékony sugárban hozzáöntött olajjal. Eldolgozzuk benne a diós sütőtököt, és több részletben, felváltva a masszába forgatjuk a tojáshabot, valamint a lisztet. 
A masszát a muffinformákba adagoljuk. A sütő középső részén 35-40 percig sütjük 175-180 fokon (sütőfüggő). Nekem légkeverésen 30 perc alatt jó lett. 

A mázhoz az átszitált porcukorhoz adjuk a citromlét és sűrű krémmé keverjük. Egymásra merőleges irányban, evőkanállal, cikcakk irányban haladva „berácsozzuk” vele a muffinok tetejét. Félbevágott cseresznyeszemekkel díszítjük.

A ráccsal együtt tepsire helyezzük a muffinokat, és 15-20 percre betesszük a fakanállal résnyire kitámasztott ajtajú, langyos sütőbe, hogy a máz szép fényesre, keményre száradjon.

Sokáig frissen maradó, finom sütemény. 

Jól fagyasztható.

Azoknak, akik szeretik a sütőtökös recepteket, ajánlom még ezt a sütőtökös kockát is.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése