2017. szeptember 21., csütörtök

Almatorta

                                  Almatorta




                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Ezt a tortareceptet sok-sok éve már, hogy kaptam a német nagynénimtől. Azóta sütöm a családomnak és a barátaimnak. Kívülről nem tűnik különlegesnek, viszont annál finomabb. Almadarabok egy narancsízű zselébe ágyazva, rajta puha omlós hab. Egy könnyű, finom torta.


Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
1 csapott kávéskanál sütőpor
12,5 dkg margarin vagy vaj
10 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 nagy tojás

A tészta tetejére:

5-6 db Golden alma
1 zacskó vaníliaízű puding
1 evőkanál cukor
2,5 dl szénsavas Schweppes orange
2,5 dl víz

A krémhez:

3 egész tojás
8 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 kis doboz tejföl (175 g)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.

Egy 26-28 cm-es tortaformát kivajazunk, lisztezünk.

Megpucoljuk az almákat, és negyedekbe, ill. egy picit kisebbre vágjuk. 

Ha lejárt a fél óra, kivesszük a tésztát a hűtőből, gyúródeszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a tortaforma oldala is be legyen borítva kb. a 3/4 részéig. Visszatesszük a tortaformát a tésztával a hűtőbe, amíg elkészítjük a zselét.

1 zacskó vaníliapudingot beleszórunk egy lábosba, összekeverjük 1 evőkanál cukorral, majd ráöntjük a szénsavas narancslevet és a vizet. Folyamatosan keverve felfőzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni (ne legyen darabos, sima, kenhető legyen).

Amíg a zselé hűl, kivesszük a tésztát a hűtőből, és telerakjuk az alját az almadarabokkal. Ráöntjük a zselét úgy, hogy mindenhol befedje.

175 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. Ha időközben nagyon barnulna a tészta széle, vegyük vissza a hőfokot akár 160 fokra. Ez sütőfüggő.

Miközben sül a tortánk, készítsük el a krémet.

3 tojás sárgáját habosra keverjük 8 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk óvatosan a tejfölt. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egy kanál fehérjehabot hozzáadunk a krémhez, elkeverjük, és csak azután keverjük szép lassan óvatosan hozzá a többi habot (ezt már fakanállal)

Ha lejárt a fél óra, kivesszük a tortát a sütőből, rákanalazzuk a habot és visszatesszük még 30 percre sütni. Ezt is 175 fokon. Ha esetleg itt is nagyon barnulna a hab, csökkentsük a hőfokot.

Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és szórjuk meg pirított, szeletelt mandulával vagy szeletelt dióval. 

A formában hagyjuk 1-2 órát hűlni, amíg összeáll, utána csatoljuk le a tortakarikát. Ha teljesen kihűlt, akkor tehetjük csak a hűtőbe. Ez több óra. 



Jó étvágyat a tortához!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése