2017. szeptember 2., szombat

Dióhabos almás pite

                                                              Dióhabos almás pite








Erre a receptre úgy találtam rá, hogy vettem egy kivehető aljú piteformát. A dobozában volt egy termékismertető és hozzá két recept. Az egyik, a sárgabarackos pite rögtön elnyerte a tetszésemet. Mivel nem volt otthon sárgabarack, és mindenképpen szerettem volna megsütni, gondoltam, kipróbálom almával. Nem bántam meg. Azóta is a kedvenc sütijeim egyike. Könnyű, kevés cukrot tartalmaz, és az alma-dió-lekvár hármas finom ízt ad a pitének.



Hozzávalók:
-160 g liszt
-1 csipet só
-2 csomag vaníliás cukor
-3 tojás
-75 és 25 g cukor
-75 g hideg vaj
-4-5 db alma
-50-70 g darált dió (az eredeti receptben a barackhoz   mandulát ír)
-sárgabaracklekvár az alma lekenéséhez
-porcukor a tálaláshoz 

Elkészítése:

1. Gyúrjuk össze a lisztet, a sót, egy csomag vaníliás cukrot, egy tojást, 75 g cukrot és a vajat sima tésztává, majd tegyük kb. 30 percre a hűtőbe.
2. Pucoljuk meg az almát, távolítsuk el a magházát és vágjuk vékony szeletekre. Jó megoldás ilyenkor egy almaszeletelő. Praktikus és gyors.
3. Keverjünk habosra 2 tojást, egy csomag vaníliás cukrot és 25 g cukrot, majd adjuk a masszához a darált diót.
4. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (légkeveréses).
5. Kenjük ki a 24 cm-es kivehető aljú formát némi vajjal vagy margarinnal, és szükség esetén lisztezzük ki.
6. Béleljük ki a sütőformát a tésztával, és szurkáljuk meg fogpiszkálóval, hogy a tészta sütés közben ne hólyagosodjon fel.
7.Kenjük el a dióhabot a tésztán, majd helyezzük el az almaszeleteket domború felével felfelé a dióhabra. 
8. Az almaszeleteket kenjük meg lekvárral.
9. Süssük a pitét a sütő alsó sínén 45 percig.
10. Hagyjuk kihűlni a pitét, majd vegyük ki a formából.
11. Szórjuk meg a pitét egy kis porcukorral.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése