2021. április 3., szombat

Kókuszkrémes gesztenyetorta (tejmentes)

                               Kókuszkrémes gesztenyetorta (tejmentes)




Ezt a tejmentes, kókuszkrémes gesztenyetortát a menyem születésnapjára sütöttem. A gesztenyetortámat alakítottam át tejmentes tortává. A natúr gesztenyét házi készítésű kesutejből készült pudinggal és kókusztejszínnel krémesítettem. A felső rétegnél kókusztejszínt használtam. A tejszín állaga kellemesen lágy és selymes, ízben  nagyon jól harmonizált a gesztenye ízével, sőt kifejezetten a kedvencemmé vált. Mivel a menyem és a fiam is cukormentesen étkeznek, a tejszínt már nem édesítettem, de mindenki saját ízlése szerint édesítheti azt is. Nekem és a családomnak is összességében a torta nagyon ízlett, nagyon finomnak találtuk.  A menyem szerint másnapra a torta ízei még jobban összeértek és még finomabb lett. 


Hozzávalók:


A kakaós piskótához: 

3 db tojás (L)
6 dkg eritrit
6 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor (6 g)
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 ek meggylé, 2 ek rum

A gesztenyekrémhez:

50 dkg natúr gesztenyepüré (100 %-os)
1 tk vaníliakivonat
2 tk rum
2 ek akácméz
2 dl házi készítésű kesutej
20 g Dr Oetker vaníliaízű pudingpor
1 ek akácméz
1 dl kókusztejszín (Cocomas)
3 lapzselatin

A kókuszkrémhez:

3 dl kókusztejszín (Cocomas)
2 lapzselatin

A díszítéshez:

Meggy
Csokoládéforgács


Elkészítése:


Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük  sütőpapírral, oldalát kivajazzuk. 
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük az eritrittel, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. Óvatosan összekeverjük és beleöntjük a tortaformába. 160 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült és kihűlt kakaós piskótát tortatálra tesszük és tortagyűrűt helyezünk köré. A meggyléhez keverjük a rumot és egy ecset segítségével megnedvesítjük vele a piskótát.  

A gesztenyekrémhez először megfőzzük az 1 evőkanál mézzel édesített kesutejes vaníliapudingot. A natúr gesztenyepüréhez hozzáadjuk  a vaníliakivonatot, a rumot, majd  mézzel édesítjük. Ha valaki édesebbre szeretné, tehet többet is bele.  3 lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe áztatunk. A kókusztejszínt kemény habbá verjük. A megpuhult lapzselatinokat a vízből kiemelve óvatosan kinyomjuk, főzőedénybe tesszük, hozzáadunk kb. 2-3 evőkanál vizet, majd lassú tűzön állandó keverés mellett feloldjuk (ne főzzük). Az ízesített gesztenyepüréhez hozzáadjuk a pudingot, a feloldott zselatint és  a tejszínhabot. Jól elkeverjük, és a gesztenyekrémet a tortagyűrűbe helyezett kakaós piskótára öntjük.
1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Ha lehűlt a gesztenyekrém, elkészítjük a kókuszkrémet.  2 lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe áztatunk, majd az előzőekben leírt módon feloldjuk.
A 3 dl kókusztejszínt habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a feloldott zselatint, jól elkeverjük és ráöntjük  a gesztenyekrémre. 4-5 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy összeálljon a krém. Ha a krém megszilárdult, óvatosan eltávolítjuk a tortagyűrűt, elsimítjuk a krémet az oldalán, majd a torta tetejét meggyszemekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.































































































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése