2022. január 28., péntek

Diós linzerkarika

                              

                                        Diós linzerkarika



A legújabb kedvencem. Finom, vajjal készült linzertészta sok-sok dióval. A preckedlihez hasonló diós linzer, margarin és zsír nélkül. Egyszerű az elkészítése, bedobozolva hűvös helyen hetekig eláll. Egy adag tésztából 50 db sütemény lesz.


Hozzávalók:

200 g vaj
140 g cukor
8 g vaníliás cukor
Csipet só
1 db tojás +1 t. sárgája
380 g liszt 1 tk sütőpor


A linzerkarika tetejére 1 db tojásfehérje és kb. 15 dkg aprított dió.



Elkészítése:


A vajat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadunk  1 db tojást és 1 tojás sárgáját, ezzel is krémesre keverjük, majd egy szilikon spatula segítségével, adagolva hozzákeverjük az előzőleg sütőporral elkevert lisztet. A végén kézzel átgyúrjuk, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 30 percre.
Amíg hűl a tészta, egy aprítógépben kisebb darabokra aprítjuk a diót.
A lehűlt linzertésztát enyhén lisztezett munkafelületen 5 mm vastagra kisodorjuk, és egy 6 cm átmérőjű linzer aprósütemény kiszúróval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztagyűrűk tetejét lekenjük a megmaradt, habosra felvert tojásfehérjével, majd egyenként belemártogatjuk az aprított dióba. Ha esetleg nem vonná be teljesen a dió a tésztát, szórjunk még rá a kezünkkel. 
A dióval bevont tésztakarikákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 175-180 fokon 10-12 percig (sütőfüggő).
A megsült diós linzerkarikákat helyezzük süteményrácsra és szórjuk meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral.


























































































































































































































































































































































































































2022. január 7., péntek

Meggyes-vaníliakrémes piramis


Meggyes-vaníliakrémes piramis








Egy régen elfelejtett retró recept. 
Karácsonykor sok aprósüteményt készítettem. Szokás szerint mindenkit megkérdeztem, hogy mit szeretne. A lányom kérése a keksztekercs volt. Elkezdtem nosztalgiázni, előjöttek az emlékek és eszembe jutott, hogy régen, amikor még kicsik voltak a gyermekeim, milyen sokszor készítettem keksztekercset, kókuszgolyót, csokoládés háztetőt és piramist. Mostanában már egyre ritkábban készítem, sőt a piramis már el is lett felejtve. 
A régi formámat már nem is találtam meg, ezért vettem egy újat és elkészítettem. Annyira megtetszett, hogy tervezem  többféle ízesítéssel is az elkészítését. Bevallom kicsit munkaigényes, de a szépsége kárpótol. Nagy előnye, hogy saját ízlésünk szerint variálhatjuk a darált keksz és a krém mennyiségét és ízesítését.





Hozzávalók:

20 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
5 dkg darált dió
3-4 ek tej
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum

Krém.

10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tk rumaroma
1/2 zacskó (2g) vaníliaízű pudingpor
1,5 dl tej

Befőtt meggy

Tetszés szerinti keksz a piramis aljára (én cukormentes gullón, Maria kekszet használtam).





Elkészítése:

Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje kihűlni.
1/2 zacskó pudingport elkeverünk egy kávéskanál cukorral, egy kevés tejjel és a zacskón lévő előírás szerint megfőzzük, majd lehűtjük. 
A maradék porcukrot a vajjal és a rumaromával krémesre keverjük, majd hozzákeverjük a sűrű krémmé főzött és lehűtött pudingot. A krémet cukrászzacskóba töltjük és hűtőbe tesszük.

A többi hozzávalót, a darált kekszet, a porcukrot, a kakaót, a diót, a vajat, a tejet és a rumot homogén masszává gyúrjuk, és ezt a masszát is betesszük a hűtőbe egy kis időre.





A piramis elkészítéséhez porcukorral szórjuk meg a forma belsejét, majd rázzuk ki belőle a felesleges cukrot.
A kekszmasszából törjünk le kb. 3-4 dkg-os darabot, attól függően, hogy ki milyen vastagra szeretné a kekszes burkolatot. Formáljunk belőle kis golyót és hempergessük meg porcukorban. A felesleget erről is szedjük le. Ennek a műveletnek az elvégzésére azért van szükség, hogy a tészta könnyen elváljon a formától.
A golyókat nyomjuk bele a formába, a cukrászzacskó segítségével töltsünk bele egy kevés krémet, helyezzünk bele egy szem meggyet, majd fedjük be krémmel. A tetejére helyezzünk kekszet, fordítsuk meg és óvatosan szedjük ki a formából. 
Hűtsük le 5-6 órára, hogy megszikkadjon. Tálalás előtt tetszés szerint szórjuk meg porcukorral vagy kókuszreszelékkel.





Mindenkinek nagyon boldog új évet és jó sütögetést kívánok 2022-ben is!








2021. november 19., péntek

Almás-mazsolás kuglóf

 

                                                   Almás-mazsolás kuglóf





Családunk régi, kedvenc kuglófja. Évtizedek óta sütjük rendszeresen. Almával és mazsolával szeretjük, de természetesen mindenki saját ízlésének megfelelően változtathat az ízesítésén. Azoknak ajánlom, akik szeretik a vajas kuglófot. Amellett, hogy nagyon finom, nagy előnye még, hogy letakarva napokig friss marad és nagyon jól fagyasztható.



Hozzávalók:

8 db tojás
44 dkg liszt
1 tasak sütőpor (12g)
36 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg vaj
2 db alma
6 dkg mazsola
1 bio citrom reszelt héja
1-1 tk rum
3 dkg cukormentes kakaópor. 

Elkészítése:

A 22*11cm-es kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk és külön tálba tesszük. A kuglóf hozzávalóit kimérjük. A mazsolát megmossuk, egy kisebb tálba helyezzük, felöntjük vízzel és rummal ízesítjük. Az almákat kisebb kockákra daraboljuk, ezt is egy kisebb tálba helyezzük és megszórjuk egy kávéskanál porcukorral.
 
Az átszitált  lisztet összekeverjük a sütőporral, beledaraboljuk a vajat, majd a kezünkkel apróra összemorzsoljuk.
A tojások fehérjét egy csipett sóval, 3 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a maradék porcukorral és 1 tk rummal habosra felverjük. Ehhez a krémhez felváltva adagoljuk hozzá a vajas-lisztes morzsát és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Fokozatosan lazán keverjük össze, hogy ne törjön meg a hab. A végén óvatosan keverjük hozzá a reszelt citromhéjat, a víztől lecsepegtetett mazsolát és az almakockákat. Ebből az elkészült vajas tésztából vegyünk el annyit, hogy egy 5 dl-es űrtartalmú müzlis tál 3/4 részéig érjen a tészta, majd keverjük el benne a kakaóport. A megmaradt vajas tésztát öntsük bele a kuglófformába, simítsuk el a tetejét, a csokis tésztát kanalazzuk rá, majd egy villával körkörös mozdulatokkal keverjük bele.
Légkeverős sütőben 175-180 fokon süssük kb. 45-50 percig, illetve tűpróbáig. 


Akkor sült át a süteményünk, ha tapintásra szilárd, kissé eláll a széle a formától, és ha beleszúrunk a közepébe egy hústűt vagy egy keskeny-vékony pengéjű kést, kihúzás után nem marad rajta tészta. Ha a sütés vége felé nagyon pirulna a tésztánk, rakjunk a tetejére sütőpapírt.








2021. október 8., péntek

Oreo kekszes csokoládé mousse torta

                                 Oreo kekszes csokoládé mousse torta




Ezt a mousse tortát anyósom születésnapjára készítettem. Nagyon szereti a csokoládés süteményeket, a csokoládés keksz kifejezetten a kedvence. Egy éve már, hogy rátaláltam erre a receptre, most itt volt az alkalom, hogy elkészítsem. Én személy szerint nem szerettem az Oreo kekszet. Évekkel ezelőtt, amikor először megkóstoltam, túl édesnek találtam, nyugtáztam is magamban, hogy ez nem az én kedvencem. Meg sem fordult a fejemben, hogy süssek belőle bármit is. A napokban viszont amikor azon gondolkodtam, hogy mit is süthetnék neki, ez a sütemény jutott eszembe elsőnek, biztos voltam benne, hogy neki ízleni fog. A torta gyönyörű lett, anyósom imádta. A tortában kellemesen csalódtam, sőt őszintén elmondhatom, hogy nagyon régen ettem ilyen finom mousse tortát. A csokis keksz az alján szépen szeletelhető, nem tömény, ízben nagyon jól harmonizál a krémmel. A csokoládé mousse könnyed, habos, légies textúrájú krém. Összességében a torta egyszerű, de mégis elegáns megjelenésű, kevés idő alatt elkészíthető, finom sütemény. 





Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

280 g Oreo keksz
80 g olvasztott vaj

A csokoládé mousse-hoz:

1 1/2 csésze apróra vágott 60 % -os étcsokoládé
1 tk vaníliakivonat
3/4 csésze + 1 1/2 csésze tejszín

A dekorációhoz:

3 db Oreo keksz félbevágva
3/4 csésze tejszín
2 ek porcukor
1/2 zacskó habfixáló





Elkészítése:

Egy 22 cm-es csatos tortaforma aljába helyezzünk egy fényes, kör alakú, 22 cm-es papír tortakartont, az oldalát béleljük ki tortafóliával (vax fólia).
Az alaphoz a töltött kekszeket egy késes aprítóban aprítsuk morzsás állagúvá. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük egyneművé, illetve addig, amíg a kekszmorzsák nedvesen összetapadnak. A kekszmorzsát nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Erősen bele kell nyomni egy kanál hátával vagy egy pohár aljával, attól függően, hogy kinek melyik kényelmesebb. A lényeg az, hogy egyenletes és kemény kekszalapot kapjunk. Ha elkészültünk vele, rakjuk egy fél órára a hűtőbe. Közben készítsük el a krémet. 
Az apróra vágott csokoládét tegyük egy közepes méretű tálba, és adjuk hozzá a vaníliaaromát, vaníliapasztát. Egy kisebb lábosban forraljunk fel 3/4 csésze tejszínt, öntsük a csokoládéra, hagyjuk állni 1-2 percig, majd keverjük simára. Fedjük le és tegyük a hűtőbe 20-25 percre, hogy lehűljön. 
Ha kihűlt a csokoládé, verjünk fel 1 1/2 csésze tejszínt kemény habbá.
A kihűlt csokoládét keverjük simára és óvatosan keverjük bele a tejszínhabba. Teljesen homogén legyen, ne látszódjanak benne a csokicsíkok. (Én állványos habverővel vertem fel a tejszínhabot és abba adagoltam bele a csokoládét, majd a legkisebb fordulatszámon hozzákevertem.)
Öntsük a csokoládéhabot a kekszalapra és egyenletesen terítsük szét. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 6 órára vagy egy éjszakára. Én este készítettem el és másnap délben díszítettem.
Tálalás előtt 3/4 csésze tejszínhez adjunk 2 evőkanál porcukrot, majd a habfixáló porral verjük fel kemény habbá.
Díszítsük a tortát félbevágott Oreo kekszekkel, tejszínhabbal és reszelt csokoládéval. 



Jó étvágyat a tortához!

Az ötletet ez az torta adta. Kisebb változtatással ezt a receptet használtam az elkészítéséhez.

2021. október 2., szombat

Mini sajttorta



Mini sajttorta






Szeretem ezeket a kis sajttortákat. Gyorsan elkészíthető, mutatós és nagyon változatosan díszíthető kis sütemények. Bármilyen rendezvényen, összejövetelen megállja a helyét.
Ami nekem még nagyon tetszik benne, hogy ha a hűtőnkben marad egy kis sajtkrém, süthetünk akár 1-2 darabot is, bár érdemesem inkább nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani belőle. A mélyhűtőben 3 hónapig, a hűtőszekrényben, zárt dobozban 3-4 napig friss marad.


Hozzávalók:

Keksz alap:

150 g graham keksz (én Gullon Maria cukormentes kekszet használtam)
60 g olvasztott, sótlan vaj

Sajttorta:

450 g Philadelphia krémsajt
100 g cukor
110 g tejföl
1 tk vaníliakivonat
1 tk citromlé
2 nagy tojás

A krém összes hozzávalójának szobahőmérsékletűnek kell lennie.





Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Az alaphoz a kekszeket egy késes aprítóban aprítsuk morzsás állagúvá. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat és  keverjük egyneművé, illetve addig, amíg a kekszmorzsák nedvesen összetapadnak.
12 részes muffinsütőt béleljünk ki muffinpapírral, majd egyenletesen osszuk el benne a kekszmorzsát. Egy papírformába 17,5 g kekszmorzsa kerül. Nem kötelező kimérni, lehet csak kb. belenyomkodni, én kimérem mindig, így szép egyenletes. A kekszmorzsát nyomkodjuk jól bele a formába, és tegyük félre, amíg elkészítjük a krémet.

A sajtkrémet elektromos habverővel keverjük krémesre, kis adagokban adjuk hozzá a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet, a tejfölt és a tojásokat.
A krémet fagylaltadagoló kanállal adagoljuk bele a papírformákba, egyenlően elosztva.
A sütőt állítsuk vissza 160 fokra (alsó-felső), és süssük 15-20 percig. Akkor jó, ha a krém a szélén stabil, a közepén egy kicsit remeg. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk fél órát állni a formában, majd óvatosan emeljük ki és helyezzük  át egy sütőtálcára, amíg teljesen lehűl. Rakjuk a hűtőbe 4-5 órára vagy akár egy éjszakára. Tálalás előtt óvatosan távolítsuk el a papírt a kész süteményről és tetszés szerint díszítsük. 

Az alsó képnél azért ilyen alacsony  a sajtkrém, mert ezt egy másik alkalommal, maradék sajtkrém felhasználásaként, kevesebb mennyiségből sütöttem. 









2021. május 8., szombat

Diós-sárgarépás energiagolyók

                                                   Diós-sárgarépás energiagolyók




Ezeknek a diós-sárgarépás energiagolyóknak 3 fő összetevője van. Dió, mazsola, sárgarépa, tele egészséges rostokkal, vitaminokkal. Az elkészítése nem sok időt igényel, pár perc az egész. Én általában este készítem el, nagyon jót tesz neki ha egy éjszakát áll a hűtőszekrényben, finomra összeérnek az ízek. 

Hozzávalók:

10 dkg dió
8 dkg mazsola
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet só
1/2 tk fahéj
6 dkg finomra reszelt sárgarépa
1/2 bio citrom finomra reszelt héja
1 tk őrölt lenmag

Kókuszreszelék


Elkészítése:

                                                                             
Késes aprítóban apróra aprítjuk a diót, a mazsolát, a szerecsendiót, a sót és a fahéjat. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a citromhéjat és az őrölt lenmagot. Ezzel még egy kicsit pulzálva összekeverjük, golyókat formázunk belőle, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben. 
Hűtőszekrényben zárt edényben tároljuk.