2025. április 12., szombat

Sütés nélküli fehércsokoládés-málnás sajttorta (tojásmentes)

  

  Sütés nélküli fehércsokoládés-málnás sajttorta 

     

                                  

Születésnapot ünnepeltünk a hétvégén, és mivel a kisebbik fiam tojásmentesen étkezik és imádja a gyümölcsös sajttortákat, erre a süteményre esett a választásom. 
Kekszes alapon vaníliás-málnás sajtkrém, tetején intenzíven málnaízű, finom málnazselével. Tökéletes választás családi összejövetelekre, ünnepekre, csodás kinézetével és ízével mindenkit elvarázsol. 
Szeretettel ajánlom mindenkinek! 





Hozzávalók 6 db mini sajttortához:

Az alaphoz:

120 g keksz (GULLON Maria cukormentes)
60 g vaj

A krémhez:

375 g krémsajt
65 g cukor
1 tk vaníliakivonat
Csipet só
90 g fehércsokoládé
90 g görög joghurt
100 ml tejszín
105 g málna
4+4 lapzselatin


A málnazseléhez:

150 g málna
1 tk cukor
1 tk citromlé
1,5 lapzselatin

Díszítéshez fűszernövények, friss málna, ehető virágok.





Elkészítése:

Először készítsük el a kekszalapot. Egy sütőpapírral borított tálcára helyezzünk 6 db 7,5 cm átmérőjű, 4,5-5 cm magas desszertgyűrűt, belső oldalát béleljük ki tortafóliával (vax fólia). A fólia kb. 1 cm-rel legyen magasabb a desszertgyűrűk magasságánál.
A kekszet egy késes aprítóban aprítsuk apróra. A vajat egy lábosban olvasszuk fel. Egy tálban keverjük össze a darált kekszet és az olvasztott vajat. Ezt a kekszmorzsát osszuk el 6 egyenlő részre, béleljük ki vele a desszertgyűrűk alját, majd tegyük a fagyasztóba addig, amíg elkészítjük a krémet.

Először elkészítjük a sajtkrém alapját, amit majd két részre osztunk. 
Áztassunk a csomagon lévő előírás szerint 4 zselatinlapot 5-10 percig hideg vízben. 
Egy kis tálban verjünk fel 100 ml tejszínt kemény habbá, majd tegyük félre. 
A fehércsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel.  
Egy tálban kézi habverővel keverjük el a krémsajtot a cukorral, a sóval, a vaníliakivonattal, keverjük bele az olvasztott csokoládét és a görög joghurtot. Ezt a fehér krémet osszuk 2 egyenlő részre. Az első részhez keverjük hozzá az előzőleg felvert tejszínhabot.
Az előzőleg beáztatott zselatinlapokat vegyük ki az áztatóvízből nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd egy kis lábosban 1 ek vízzel  melegítsük addig, amíg elolvad (nem szabad felforralni). Egy kevés sajtkrémmel keverjük el, majd kézi habverővel egyenletesen keverjük hozzá az előzőleg két részre osztott sajtkrém első feléhez, a tejszínhabos sajtkrémhez. 
Ezt a tejszínhabos sajtkrémet 6 részre elosztva öntsük rá a kekszes alapokra, simítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe lehűlni. 

Közben készítsük el a málnás krémet. 
4 lapzselatint áztassunk 5 -10 percig hideg vízben.
Az előzőleg kettéosztott sajtkrém második feléhez keverjük hozzá a kissé pürésített málnát, majd a felolvasztott zselatint.
Ezt a málnás krémet 6 egyenlő részre elosztva öntsük rá a 6 kis formában lévő fehér krémre, majd újra tegyük vissza a hűtőbe lehűlni.

Amíg hűl, készítsük el a málnazselét.
1,5 lapzselatint áztassunk 5-10 percig hideg vízben.
A 150 g málnát egy lábosban melegítsünk fel, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, majd addig főzzük gyenge tűzön, amíg a málna levet enged. Tegyük félre, hogy ne forrjon, majd keverjük el benne az előzőleg kinyomkodott zselatinlapokat. Hagyjuk egy kis ideig állni, hogy ne legyen nagyon meleg, majd egyenletesen elosztva öntsük rá a 6 kis formában lévő málnás krémre. 
Tegyük vissza a hűtőbe 5-6 órára, hogy a krém és a málnazselé megszilárduljon.
Ha megszilárdult a krém, távolítsuk el a desszertgyűrűt, a tortafóliát, és közvetlen tálalás előtt díszítsük.




Díszíthetjük fűszernövényekkel, málnalevéllel, ehető virágokkal és málnával. 








 














































































































































































































































































































































































































































































































 

2024. november 27., szerda

Karácsonyi linzer

 

                                   Karácsonyi linzer







Szeretem ezeket a linzertésztával készült kis kekszeket. Finomak, omlósak, de mégis egy kicsit roppanósak. 
A megsült kekszek töltetlenül, bedobozolva, hűvös, száraz helyen sokáig elállnak. A blogomon már van egy lekváros linzer, ami 3:2:1 arányú linzertésztával készült. Ez most annyiban tér el, hogy a tésztában mandulaliszt is van, amitől megtöltve stabilabbak lesznek a kekszek, nem puhulnak olyan hamar meg, tovább elállnak. Ennél a tésztánál is, mint minden linzertésztánál nagyon fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk.






Hozzávalók:

250 g liszt
150 g vaj
80 g porcukor
30 g mandulaliszt
egy csipet só
1 db tojás (M)

A dekorációhoz:

fehér csokoládé
málnalekvár
étcsokoládé (70 %-os)
baracklekvár
ehető arany dekor gyöngy (Dr. Oetker)

Elkészítése: 

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a mandulalisztet, a porcukrot, a sót, az előre felkockázott lehűtött vajat és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle, tenyerünkkel lelapítjuk, és frissentartó fóliába csomagolva min. 30 percig a hűtőben pihentetjük. Az linzertészta elkészítésénél gyorsan kell dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Ha lejárt a hűtési idő, a tésztát enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, tetszőleges formával kiszúrjuk. A kiszúrt formáknak a felét egy kisebb kiszúróval szintén kiszúrjuk, majd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
170-180 fokon 8-10 percig sütjük.

A kisült tésztának világos színűnek kell lennie. Ha a széle kicsit kezd barnulni, azonnal ki kell venni a sütőből. 
A kisült kekszeket tetszés szerint ízesíthetjük.


Én most a csillagformáknál az alsó tésztalapot fehér csokoládéba mártottam, kicsit hagytam állni, majd rátettem az előzőleg porcukorral megszórt, lyukas felső lapot. Ezután a felső lap lyukas részét felmelegített, átszűrt, majd lehűtött málnalekvárral töltöttem meg. 
A baracklekváros korongoknál vékonyan megkentem az alsó lapot baracklekvárral, ráhelyeztem a lyukas felső lapot. A lekváros linzereket olvasztott étcsokoládéba (70%) mártottam, rácsra helyeztem, majd a még puha csokoládét megszórtam ehető, arany dekor gyöngyökkel. Ha megszilárdult a csokoládé, a felső lap lyukas részét felmelegített, átszűrt, majd lehűtött baracklekvárral töltöttem meg. 
Mindkét esetben a lekvár betöltésénél egy kis nylonzacskóba töltöttem a lekvárt, az egyik sarkán ollóval nagyon pici lyukat vágtam, és óvatosan megtöltöttem a kekszeket. Ez a megoldás biztosabb, nem kell attól félni, hogy a lekvár esetleg kifolyik. 



Az étcsokoládés, baracklekváros ízben nagyon hasonlít az isler ízéhez.
A fehér csokoládés csillagnál dm-es bio málnalekvárt használtam, és amikor felmelegítettem a málnalekvárt, hozzátettem fele-fele arányban mirelit málnát. Összeforraltam, átszűrtem és kb. egy negyed db előzőleg beáztatott, majd kinyomkodott lapzselatint tettem hozzá. Jól elkevertem,  hagytam kihűlni, majd a kihűlt, de még folyékony málnalekvárral töltöttem meg a kekszeket. Nagyon finomak lettek, a savanykás málnaíz jó harmóniában van a fehér csokoládé édes ízével.
Természetesen mindenki kísérletezhet a formákkal, ízekkel. 
Ezekben a kis töltött kekszekben pont ez a jó, hogy kinézetében is és ízvilágában is csak a fantáziánk szab határt. 




Mindenkinek nagyon jó adventi készülődést, jó sütögetést és nagyon boldog, békés, meghitt karácsonyt kívánok! 💖🌲🌲