2017. december 26., kedd

Linzertorta

                                          Linzertorta








Ezt a tortát télen sokszor elkészítem. Mindenki nagyon szereti a családban. Mandula, dió, fahéj, szegfűszeg és málnalekvár... Amikor sül a sütőben, az egész lakás illatozik, karácsonyi hangulatot hoz az otthonunkba.

Hozzávalók:

250 g liszt
6 g sütőpor
200 g cukor
250 g darált mandula (én felezni szoktam dióval)
1/2-1 tk. őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
250 g vaj vagy margarin
2 db tojás (1 db a tésztába és 1tojás sárgája a lekenéséhez)
250 g málnalekvár





Elkészítése:

Kimérjük a száraz hozzávalókat, elmorzsoljuk benne a vajat vagy  margarint, beleütjük a tojást és omlós tésztát gyúrunk belőle. A tésztából gombócot formázunk, majd fóliával letakarva 30 percre hűtőbe tesszük.

Kivajazunk egy 26 cm-es tortaformát vagy egy piteformát.
A lehűlt tészta kb. 1/3-át félretesszük. A többi tésztával kibéleljük a tortaformát és megkenjük  málnalekvárral.
A megmaradt tésztából vékony rudakat sodruk és berácsozzuk vele a tésztát.
A rácsok tetejét tojássárgájával bekenjük.

Légkeveréses sütőben 170-175 fokon 40-45 percig (sütőfüggő) sütjük. Ha nagyon barnulnának a rácsok, borítsuk be egy sütőpapírral és állítsuk vissza alsó-felső sütésre. 



                                           



A süteményt érdemes a fogyasztás előtt egy nappal sütni, mert addigra megpuhul, és jobban összeérnek az ízek. 

Az eredeti receptet sok-sok évvel ezelőtt kaptam a férjem Németországban élő rokonától. Azóta minden évben, decemberben többször is megsütjük. Csupán annyit változtattam az eredeti recepten, hogy mostanában már kevesebb cukorral készítem.

Mellékelem az eredeti, kb. 40 évvel ezelőtt íródott receptet is.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése