Túrókrémes-mangós minitorták
Ezt a kis vidám, tavaszias süteményt már egy éve, hogy megpillantottam egy újságban, azóta készülök megsütni. Nagyon megtetszett, és húsvét lévén most jött el az ideje az elkészítésének. A mangópüré finoman ízesíti a túrókrémet, bár szerintem finom lehet friss eperrel, málnával és barackkal is. Bármelyik gyümölccsel ízesítjük, abban biztosak lehetünk, hogy a végeredmény egy üde, hangulatos, vidám kis sütemény lesz. Az elkészítése nem bonyolult, ajánlom kipróbálásra.
Hozzávalók:
A piskótához:
80 g liszt
1 tk sütőpor
1 ek étkezési keményítő
3 db tojás
110 g cukor
1 csipet só
A krémhez:
5 lapzselatin
1 érett mangó
2 ek cukor
1 tk vaníliakivonat
2 ek citromlé
250 g túró
70 g cukor
200 g tejszín
8 db 7,5 cm-es átmérőjű desszertgyűrű, kb. 4 cm átmérőjű virág formájú kiszúró
Elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az étkezési keményítőt. A piskótához 3 tojás fehérjéből csipet sóval, 120 g cukorral kemény habot verünk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját. Tovább verjük, amíg szép habos krémet kapunk. Beleszitáljuk a lisztes keveréket és óvatosan elkeverjük.
Egy nagy tepsibe (villany- vagy gázsütő méretű) sütőpapírt teszünk és beleöntjük a tojásos habot. 180/160 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ha megsült a piskóta, borítsuk ki a tepsiből és húzzuk le róla a sütőpapírt. Hagyjuk hűlni egy kicsit (ne sokáig, mert akkor már kiszárad a piskóta és előfordulhat, hogy a kiszúrásnál törni fog), majd a desszertgyűrűvel szúrjunk ki 16 egyforma darabot. 8 darabot tegyünk félre és a megmaradt 8 darabból szúrjunk ki tetszés szerint 1-1 kis virágformát.
A krémhez áztassuk be hideg vízbe a zselatinlapokat.
Hámozzuk meg a mangót, turmixoljuk össze 2 evőkanál cukorral, a vaníliával és a citromlével.
Verjük fel a tejszínt kemény habbá.
A zselatinlapokat nyomkodjuk ki és 1 evőkanál vízzel melegítsük fel, amíg feloldódik (ne forraljuk).
Kézi robotgéppel keverjünk bele 70 g cukrot a túróba, adjuk hozzá a feloldott, folyékony zselatint, a mangópüré 2/3 részét, majd lazán keverjük bele a keményre felver tejszínhabot.
A megmaradt 1/3 rész mangópürét tegyük be egy kis edénybe, és letakarva tegyük hűtőszekrénybe.
A desszertgyűrűket helyezzük egy süteményes tálra. Béleljük ki a gyűrűk peremét egy csík sütőpapírral, nyomjunk mindegyikbe egy-egy piskótakorongot, majd egyenletesen elosztva öntsük rá a krémet. Helyezzük rá a krémre az előzőekben kiszúrt piskótakorongot. A kiszúrt kis virágokat tegyük félre.
A desszerteket tegyük hűtőszekrénybe 2-3 órára.
Tálalás előtt távolítsuk el a süteményekről a desszertgyűrűt és a sütőpapírt, porcukorral szórjuk meg a piskótát, és a félretett mangópürével töltsük meg a kis virágformájú lyukakat. Nem szabad túltölteni, mert szétfolyik és eltakarja a virágformát.
Díszítsük porcukorral megszórt kis piskótavirágokkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése