2023. augusztus 18., péntek

Szedres-barackos túrómousse torta

 

                       Szedres-barackos túrómousse torta 




Szeder- és barackszezon van. A kertünkben folyamatosan érik a szeder, ezért is esett a választásom erre a tortára. Egy éve már, hogy megláttam ennek a tortának a képét egy német újságban, azóta tervezem az elkészítését. A torta alapja a kedvenc kakaós piskótám, a mousse egy nagyon finom,  gyümölcsös, tejszínes túrókrém. Az eredeti receptben a barackos gyümölcspüré befőtt barackból készült, én friss, érett, sárgahúsú őszibarackból készítettem. A mousse a sok gyümölcstől könnyed, nagyon ízletes, kevésbé cukros, igazi nyári finomság. Szeder helyett használható málna, áfonya, melynek szintén szezonja van. 
Ajánlom kipróbálásra minden gyümölcsös süteménykedvelőnek. 


Hozzávalók:

A kakaós piskótához:

4 db tojás (L)
80g cukor
80 g liszt
10 g étkezési keményítő
1/2 zacskó sütőpor
20 g kakaó

A túrómousse-hoz:

300 g friss, sárgahúsú, érett őszibarack vagy 200 g barackbefőtt
300 g szeder (friss vagy mirelit)
600 g krémtúró
400 g tejszín
80 ml citromlé + 1-1 kk. a gyümölcspürékhez
80 g porcukor + 2-2 kk. a gyümölcspürékhez
1 z vaníliás cukor
12 lapzselatin





Elkészítése:

Gyümölcspüré:

Először  készítsük el a gyümölcspüréket. Az őszibaracknál, ha sikerült szép, puha, érett sárgahúsú barackot kapnunk, akkor turmixoljuk össze, egy szűrőn passzírozzuk át, adjunk hozzá 2 kk. porcukrot, 1 kk. citromlevet, keverjük össze, és tegyük félre. Ha keményebb a barack, 2 ek. vízzel pároljuk puhára, majd ugyanúgy járjunk el, mint az előzőekben. A befőtt baracknál csak simán turmixoljuk össze a barackokat.
A szedernél használhatunk friss, ill. mirelit szedret is. Mindkét esetben kevés vízzel pároljuk puhára, botmixerrel pürésítsük, majd egy szűrőn passzírozzuk át.  A barackpüréhez hasonlóan itt is ízesítsük porcukorral és citromlével. A piskóta elkészítéséig rakjuk  hűtőszekrénybe. A gyümölcspüréket akár előző nap is elkészíthetjük.

Kakaós piskóta:

Egy 24 cm-es tortaforma oldalát vajazzuk, lisztezzük ki, az aljába rakjunk sütőpapírt. 
A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd szitáljuk bele az étkezési keményítővel, sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. A kézihabverő gyenge fokozatával óvatosan keverjük össze, és öntsük a tortaformába. 170 fokon 20-25 percig süssük (sütőfüggő). Akkor jó ha a piskóta elválik a forma szélétől, és ha a közepébe beleszúrunk egy fogpiszkálót, majd ha azt kihúzzuk, nem marad rajta tészta. 

A megsült és kihűlt kakaós piskóta tetejét tetszőlegesen vágjuk le, tegyük egy tortatálra, és helyezzünk köré tortagyűrűt. Ajánlatos még a tortagyűrű és a piskóta közé vaxfóliát helyezni, így ha megkötött a mousse krém, a tortagyűrű eltávolítása után a fóliát könnyen lehúzhatjuk a krém sérülése nélkül. 

Túrómousse:

A krém elkészítésénél mérjük ki az összes hozzávalót. Előírás szerint áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat.
A krémtúrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével. A tejszínt verjük fel kemény habbá. 
A zselatinlapokat szedjük ki a vízből, nyomkodjuk ki, majd a zacskón lévő előírás szerint egy lábosban fél dl vízzel melegítsük fel. Felforralni nem szabad, mert elveszíti zselésítő hatását. A túróból vegyünk ki egy keveset egy tálba, keverjük el benne a felolvasztott zselatint, majd adjuk hozzá a tőbbi túróhoz. Óvatosan keverjük bele a tejszínhabot. A tejszínhabos túrókrémet osszuk 2 egyenlő részre, két tálba. A gyümölcspürékből vegyünk ki 200-200 grammot, majd külön keverjük bele a túrókrémbe. Így lesz egy azonos mennyiségű barackos és szedres túrókrémünk. A két krémet felváltva, kisebb adagokban öntsük az előkészített piskótára úgy, hogy az előző krém közepébe öntsük a következő krémet. Érdemes erről egy videót megnézni. A krém betöltése hasonlít ahhoz, ahogy a zebratortáknál beleöntik a tésztát a formába. A végén, ha beleöntöttük a krémet, rázogassuk meg, hogy a krém egyenletesen elterüljön (arra azért nagyon vigyázzunk, hogy  a tortagyűrű ne nyíljon szét, stabilan zárjon). Nem baj, ha nem lesz sima a teteje, úgy is nagyon szép.
Ha elkészültünk, tegyük a tortát 5-6 órára vagy egy éjszakára a hűtőbe, hogy megkössön a krém.
Az elkészült tortáról távolítsuk el a tortagyűrűt, vaxfóliát és tetszés szerint díszítsük.





Jó étvágyat a tortához!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése