2022. április 20., szerda

Áfonyás sajttorta

                                                                        Áfonyás sajttorta



A sütés nélküli sajttorták elkészítése nagyon egyszerű, a sokféle gyümölccsel nagyon változatossá, ízletessé készíthetjük el a tortáinkat. A díszítésével csodákat lehet varázsolni. Én már szinte sajtortafüggő lettem, nagyon szeretek a délutáni kávém mellé 1-1 szeletet elfogyasztani. Általában philadelphia krémsajtot használok, de próbáltam már más natúr krémsajttal is, azzal is nagyon finom. A krémeket variálni lehet, keverhetünk a sajtkrémhez tejfölt, joghurtot, tejszínt, attól függően, hogy milyen gyümölcsöt használunk. Bátran kisérletezzen mindenki.

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz: 

130 g digestive keksz
60 g vaj
20 g darált mandula

A natúr sajtkrémhez:

5 lapzselatin
300 g krémsajt
1,5 tk vaníliakivonat
1,5 tk citromlé
115 g görög joghurt
75 g cukor

Az áfonyás sajtkrémhez:

4 lapzselatin
115 g áfonya
225 g krémsajt
1,5 tk citromlé
115 g görög joghurt
110 g cukor

Az áfonyás zseléhez:

120 g áfonya
40 g cukor
60 g víz
2,5 lapzselatin


Elkészítése:

Egy 19-20 cm-es csatos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát tortafóliával (vax fólia).
A kekszet egy késes aprítógépben aprítsuk apróra. A vajat egy lábosban olvasszuk fel. Egy tálban keverjük össze a darált kekszet, a darált mandulát és az olvasztott vajat. Ezt a morzsát egyenletesen nyomkodjuk bele a tortaformába, majd tegyük a hűtőszekrénybe addig, amíg elkészítjük a krémet.

A világos sajtkrémhez áztassuk a zselatinlapokat 10 percig hideg vízben. 
Egy tálban kézi habverővel keverjük el a krémsajtot a cukorral, a vaníliával, a citromlével, majd keverjük hozzá a görög joghurtot. A zselatinlapokat vegyük ki az áztató vízből és 1 ek vízzel melegítsük addíg, amíg elolvad (nem szabad felforralni).
Egy kevés sajtkrémmel keverjük el, majd kézi habverővel egyenletesen keverjük hozzá a többi krémhez. Ezt a sajtkrémet öntsük rá a kekszes alapra, símítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe lehűlni.

Közben készítsük el az áfonyás krémet.
A lapzselatinokat áztassuk 10 percig hideg vízben. 
Az áfonyát 45 g cukorral gyenge tűzön melegítsük fel, ha elkezd forrni és már elolvadt a cukor, zárjuk el a tüzet, turmixoljuk, pürésítsük, majd egy szűrön passzírozzuk át.
A víztől kinyomkodott zselatinlapokat keverjük el a meleg áfonyapürében.
Egy tálban keverjük össze a sajtkrémet a megmaradt cukorral, a citromlével és a görög joghurttal. Keverjük hozzá a langyos áfonyapürét, majd öntsük a világos sajtkrémre. Simítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe 2-3 órára, amíg a krém megdermed. 

Az áfonyazseléhez áztassuk 10 percig hideg vízben a  zselatinlapokat.
Az áfonyát a cukorral és a vízzel forraljuk fel, főzzük 1-2 percig, pürésítsük, majd egy szűrőn többször szűrjük át, hogy szép sima legyen. Mérjük le. Öntsünk hozzá annyi folyadékot (víz, áfonyalé), hogy 180 ml áfonyalevet kapjunk. A meleg áfonyalében oldjuk fel a víztől kinyomkodott zselatinlapokat, majd a langyos áfonyalevet öntsük rá a sajtkrém tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe 5-6 órára, hogy a krém és az áfonyazselé is megszilárduljon.
A lehűlt tortáról csatoljuk le a tortaforma oldalát, óvatosan távolítsuk el a széléről a vax fóliát, helyezzük tortatálra, és közvetlen tálalás előtt díszítsük. 

A díszítéséhez használhatunk mini habcsókokat, ehető virágokat, illatos fűszernövényeket, de sorolhatnék még sok mindent. 
Én a  svájci habcsókot már előző héten megsütöttem és egy üvegedényben tároltam. 2 tojásfehérjéből egy tepsi habcsók készült. Zárt edényben sokáig eláll.
A svájci habcsók receptje megtalálható a hattyús gesztenyetorta receptleírásánál.

Arra viszont figyelni kell, hogy csak tálalás előtt díszítsük, mert hosszabb állás után a habcsók alja megpuhul a párától, bár ez az élvezeti értékén semmit nem változtat.


















2022. január 28., péntek

Diós linzerkarika

                              

                                        Diós linzerkarika



A legújabb kedvencem. Finom, vajjal készült linzertészta sok-sok dióval. A preckedlihez hasonló diós linzer, margarin és zsír nélkül. Egyszerű az elkészítése, bedobozolva hűvös helyen hetekig eláll. Egy adag tésztából 50 db sütemény lesz.


Hozzávalók:

200 g vaj
140 g cukor
8 g vaníliás cukor
Csipet só
1 db tojás +1 t. sárgája
380 g liszt 1 tk sütőpor


A linzerkarika tetejére 1 db tojásfehérje és kb. 15 dkg aprított dió.



Elkészítése:


A vajat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadunk  1 db tojást és 1 tojás sárgáját, ezzel is krémesre keverjük, majd egy szilikon spatula segítségével, adagolva hozzákeverjük az előzőleg sütőporral elkevert lisztet. A végén kézzel átgyúrjuk, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 30 percre.
Amíg hűl a tészta, egy aprítógépben kisebb darabokra aprítjuk a diót.
A lehűlt linzertésztát enyhén lisztezett munkafelületen 5 mm vastagra kisodorjuk, és egy 6 cm átmérőjű linzer aprósütemény kiszúróval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztagyűrűk tetejét lekenjük a megmaradt, habosra felvert tojásfehérjével, majd egyenként belemártogatjuk az aprított dióba. Ha esetleg nem vonná be teljesen a dió a tésztát, szórjunk még rá a kezünkkel. 
A dióval bevont tésztakarikákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 175-180 fokon 10-12 percig (sütőfüggő).
A megsült diós linzerkarikákat helyezzük süteményrácsra és szórjuk meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral.


























































































































































































































































































































































































































2022. január 7., péntek

Meggyes-vaníliakrémes piramis


Meggyes-vaníliakrémes piramis








Egy régen elfelejtett retró recept. 
Karácsonykor sok aprósüteményt készítettem. Szokás szerint mindenkit megkérdeztem, hogy mit szeretne. A lányom kérése a keksztekercs volt. Elkezdtem nosztalgiázni, előjöttek az emlékek és eszembe jutott, hogy régen, amikor még kicsik voltak a gyermekeim, milyen sokszor készítettem keksztekercset, kókuszgolyót, csokoládés háztetőt és piramist. Mostanában már egyre ritkábban készítem, sőt a piramis már el is lett felejtve. 
A régi formámat már nem is találtam meg, ezért vettem egy újat és elkészítettem. Annyira megtetszett, hogy tervezem  többféle ízesítéssel is az elkészítését. Bevallom kicsit munkaigényes, de a szépsége kárpótol. Nagy előnye, hogy saját ízlésünk szerint variálhatjuk a darált keksz és a krém mennyiségét és ízesítését.





Hozzávalók:

20 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
7 dkg vaj
5 dkg darált dió
3-4 ek tej
3 ek cukrozatlan kakaópor
1 ek rum

Krém.

10 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tk rumaroma
1/2 zacskó (2g) vaníliaízű pudingpor
1,5 dl tej

Befőtt meggy

Tetszés szerinti keksz a piramis aljára (én cukormentes gullón, Maria kekszet használtam).





Elkészítése:

Először elkészítjük a krémet, hogy legyen ideje kihűlni.
1/2 zacskó pudingport elkeverünk egy kávéskanál cukorral, egy kevés tejjel és a zacskón lévő előírás szerint megfőzzük, majd lehűtjük. 
A maradék porcukrot a vajjal és a rumaromával krémesre keverjük, majd hozzákeverjük a sűrű krémmé főzött és lehűtött pudingot. A krémet cukrászzacskóba töltjük és hűtőbe tesszük.

A többi hozzávalót, a darált kekszet, a porcukrot, a kakaót, a diót, a vajat, a tejet és a rumot homogén masszává gyúrjuk, és ezt a masszát is betesszük a hűtőbe egy kis időre.





A piramis elkészítéséhez porcukorral szórjuk meg a forma belsejét, majd rázzuk ki belőle a felesleges cukrot.
A kekszmasszából törjünk le kb. 3-4 dkg-os darabot, attól függően, hogy ki milyen vastagra szeretné a kekszes burkolatot. Formáljunk belőle kis golyót és hempergessük meg porcukorban. A felesleget erről is szedjük le. Ennek a műveletnek az elvégzésére azért van szükség, hogy a tészta könnyen elváljon a formától.
A golyókat nyomjuk bele a formába, a cukrászzacskó segítségével töltsünk bele egy kevés krémet, helyezzünk bele egy szem meggyet, majd fedjük be krémmel. A tetejére helyezzünk kekszet, fordítsuk meg és óvatosan szedjük ki a formából. 
Hűtsük le 5-6 órára, hogy megszikkadjon. Tálalás előtt tetszés szerint szórjuk meg porcukorral vagy kókuszreszelékkel.





Mindenkinek nagyon boldog új évet és jó sütögetést kívánok 2022-ben is!








2021. november 19., péntek

Almás-mazsolás kuglóf

 

                                                   Almás-mazsolás kuglóf





Családunk régi, kedvenc kuglófja. Évtizedek óta sütjük rendszeresen. Almával és mazsolával szeretjük, de természetesen mindenki saját ízlésének megfelelően változtathat az ízesítésén. Azoknak ajánlom, akik szeretik a vajas kuglófot. Amellett, hogy nagyon finom, nagy előnye még, hogy letakarva napokig friss marad és nagyon jól fagyasztható.



Hozzávalók:

8 db tojás
44 dkg liszt
1 tasak sütőpor (12g)
36 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg vaj
2 db alma
6 dkg mazsola
1 bio citrom reszelt héja
1-1 tk rum
3 dkg cukormentes kakaópor. 

Elkészítése:

A 22*11cm-es kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük.
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk és külön tálba tesszük. A kuglóf hozzávalóit kimérjük. A mazsolát megmossuk, egy kisebb tálba helyezzük, felöntjük vízzel és rummal ízesítjük. Az almákat kisebb kockákra daraboljuk, ezt is egy kisebb tálba helyezzük és megszórjuk egy kávéskanál porcukorral.
 
Az átszitált  lisztet összekeverjük a sütőporral, beledaraboljuk a vajat, majd a kezünkkel apróra összemorzsoljuk.
A tojások fehérjét egy csipett sóval, 3 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a maradék porcukorral és 1 tk rummal habosra felverjük. Ehhez a krémhez felváltva adagoljuk hozzá a vajas-lisztes morzsát és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Fokozatosan lazán keverjük össze, hogy ne törjön meg a hab. A végén óvatosan keverjük hozzá a reszelt citromhéjat, a víztől lecsepegtetett mazsolát és az almakockákat. Ebből az elkészült vajas tésztából vegyünk el annyit, hogy egy 5 dl-es űrtartalmú müzlis tál 3/4 részéig érjen a tészta, majd keverjük el benne a kakaóport. A megmaradt vajas tésztát öntsük bele a kuglófformába, simítsuk el a tetejét, a csokis tésztát kanalazzuk rá, majd egy villával körkörös mozdulatokkal keverjük bele.
Légkeverős sütőben 175-180 fokon süssük kb. 45-50 percig, illetve tűpróbáig. 


Akkor sült át a süteményünk, ha tapintásra szilárd, kissé eláll a széle a formától, és ha beleszúrunk a közepébe egy hústűt vagy egy keskeny-vékony pengéjű kést, kihúzás után nem marad rajta tészta. Ha a sütés vége felé nagyon pirulna a tésztánk, rakjunk a tetejére sütőpapírt.








2021. október 8., péntek

Oreo kekszes csokoládé mousse torta

                                 Oreo kekszes csokoládé mousse torta




Ezt a mousse tortát anyósom születésnapjára készítettem. Nagyon szereti a csokoládés süteményeket, a csokoládés keksz kifejezetten a kedvence. Egy éve már, hogy rátaláltam erre a receptre, most itt volt az alkalom, hogy elkészítsem. Én személy szerint nem szerettem az Oreo kekszet. Évekkel ezelőtt, amikor először megkóstoltam, túl édesnek találtam, nyugtáztam is magamban, hogy ez nem az én kedvencem. Meg sem fordult a fejemben, hogy süssek belőle bármit is. A napokban viszont amikor azon gondolkodtam, hogy mit is süthetnék neki, ez a sütemény jutott eszembe elsőnek, biztos voltam benne, hogy neki ízleni fog. A torta gyönyörű lett, anyósom imádta. A tortában kellemesen csalódtam, sőt őszintén elmondhatom, hogy nagyon régen ettem ilyen finom mousse tortát. A csokis keksz az alján szépen szeletelhető, nem tömény, ízben nagyon jól harmonizál a krémmel. A csokoládé mousse könnyed, habos, légies textúrájú krém. Összességében a torta egyszerű, de mégis elegáns megjelenésű, kevés idő alatt elkészíthető, finom sütemény. 





Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

280 g Oreo keksz
80 g olvasztott vaj

A csokoládé mousse-hoz:

1 1/2 csésze apróra vágott 60 % -os étcsokoládé
1 tk vaníliakivonat
3/4 csésze + 1 1/2 csésze tejszín

A dekorációhoz:

3 db Oreo keksz félbevágva
3/4 csésze tejszín
2 ek porcukor
1/2 zacskó habfixáló





Elkészítése:

Egy 22 cm-es csatos tortaforma aljába helyezzünk egy fényes, kör alakú, 22 cm-es papír tortakartont, az oldalát béleljük ki tortafóliával (vax fólia).
Az alaphoz a töltött kekszeket egy késes aprítóban aprítsuk morzsás állagúvá. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük egyneművé, illetve addig, amíg a kekszmorzsák nedvesen összetapadnak. A kekszmorzsát nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Erősen bele kell nyomni egy kanál hátával vagy egy pohár aljával, attól függően, hogy kinek melyik kényelmesebb. A lényeg az, hogy egyenletes és kemény kekszalapot kapjunk. Ha elkészültünk vele, rakjuk egy fél órára a hűtőbe. Közben készítsük el a krémet. 
Az apróra vágott csokoládét tegyük egy közepes méretű tálba, és adjuk hozzá a vaníliaaromát, vaníliapasztát. Egy kisebb lábosban forraljunk fel 3/4 csésze tejszínt, öntsük a csokoládéra, hagyjuk állni 1-2 percig, majd keverjük simára. Fedjük le és tegyük a hűtőbe 20-25 percre, hogy lehűljön. 
Ha kihűlt a csokoládé, verjünk fel 1 1/2 csésze tejszínt kemény habbá.
A kihűlt csokoládét keverjük simára és óvatosan keverjük bele a tejszínhabba. Teljesen homogén legyen, ne látszódjanak benne a csokicsíkok. (Én állványos habverővel vertem fel a tejszínhabot és abba adagoltam bele a csokoládét, majd a legkisebb fordulatszámon hozzákevertem.)
Öntsük a csokoládéhabot a kekszalapra és egyenletesen terítsük szét. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 6 órára vagy egy éjszakára. Én este készítettem el és másnap délben díszítettem.
Tálalás előtt 3/4 csésze tejszínhez adjunk 2 evőkanál porcukrot, majd a habfixáló porral verjük fel kemény habbá.
Díszítsük a tortát félbevágott Oreo kekszekkel, tejszínhabbal és reszelt csokoládéval. 



Jó étvágyat a tortához!

Az ötletet ez az torta adta. Kisebb változtatással ezt a receptet használtam az elkészítéséhez.