2018. december 29., szombat

Méteres kalács

                                           Méteres kalács





Ez az a klasszikus retrósüti, amit mindenki ismer. Az elnevezése a sütemény hosszára utal, bár nálam nincs 1 méter. Én készíttettem a férjemmel egy fa deszkalapot, amit csak erre a célra használok. 70 cm hosszú és épp, hogy elfér rajta a sütemény, ha meg van töltve. Mostanában már csak évente egyszer sütöm, karácsonykor. Az idén a sűrű elfoglaltságom miatt ki akartam hagyni, de a kisebbik fiam megjegyezte, hogy milyen karácsony ez méteres nélkül. Nem volt mit tennem, elkészítettem. 

Jöjjön hát a recept.
 2 db 30*11*5 cm-es őzgerincformát használtam. 

Hozzávalók a 2 db formához:

A tésztához:

8 db tojás
500 g liszt
1 db sütőpor
400 g porcukor
200 g meleg víz
200 g meleg olaj
3 kanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

200 g vaj vagy margarin
150 g porcukor
4 dl tej
1 zacskó puncspuding
1-2 tk tiszta rum (esetleg rumaroma)

Csokoládémáz a megtöltött sütemény bevonásához:

3 evőkanál porcukor
4 evőkanál kakaópor
3 evőkanál víz
2,5 dkg étcsoki
7,5 dkg vaj

Elkészítése:

A két őzgerincformát kibéleljük sütőpapírral.
A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a sütőport.
A tojásfehérjéket 50 g porcukorral kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a 350 g porcukorral, a rummal habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a meleg vizet és olajat, majd felváltva belekeverjük a lisztet és a keményre felvert tojásfehérje habját. Ha kész, elfelezzük, az egyik felébe beleszitálunk 3 evőkanál kakaóport, majd óvatosan elkeverjük benne, hogy a hab ne essen össze.
Az egyik őzgerincformába beleöntjük a világos, a másikba a kakaós krémet.
175-180 fokon 40-45 percig sütjük (sütőfüggő).
Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet.
A puncspudingot 4 dl tejben felfőzzük, majd lehűtjük. Hűtés közben többször kevergetni kell, hogy ne csomósodjon össze a krém.
A vajat 150 g porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz és csomómentesre keverjük.
Ha kihűlt a tészta, a bordák mentén felszeleteljük és megtöltjük a krémmel.
A töltés folyamata: egy szelet kakaós tészta, rózsaszínű krém, világos tészta, rózsaszínű krém, kakaós tészta stb. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta és a krém.
Ha a tészta az alján vagy az oldalán kiemelkedik, faragjunk le belőle, hogy egyenletes legyen a tésztánk. Próbáljuk úgy összeilleszteni a sütiszeleteket, hogy kb. egyformák legyenek.
Ha elkészült, öntsük rá a csokoládémázat és egyenletesen kenjük el, majd tegyük hideg helyre, hogy jól lehűljön és megkössön a csokoládé a tetején.
Ha teljesen lehűlt, mártsunk egy kést forró vízbe, töröljük szárazra és úgy szeleteljük. Így gyönyörűen lehet szeletelni és nem kenjük el a krémet a tésztán. A szeletelésnél még fontos az is, hogy ferdén kell szeletelni, kb. 45 fokos szögben, attól lesznek ilyen szép csíkosak a szeletek.


Ha sütés közben megrepedne a tészta teteje, az nem probléma, úgy is le kell vágni majd, hogy egyformák legyenek a szeletek. A levágott tésztadarabokat egy jól záródó dobozban el lehet tenni, később a süteménymorzsákat felhasználhatjuk poharas desszerteknél.

   


Jó étvágyat a süteményhez!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése