2018. június 28., csütörtök

Mindenmentes nyers kesudiós-kókuszos málnatorta


  Mindenmentes nyers kesudiós-kókuszos málnatorta







A hétvégén születésnapot és névnapot ünnepeltünk, ezért két málnatortát sütöttem. Egy csokoládés málnatortát, valamint családunk vegán tagjainak ezt a nyers kesudiós-kókuszos málnatortát.  Ezt egy alapreceptnek is mondhatnám, szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Az alapot megváltoztathatjuk különböző magokkal és aszalt gyümölcsökkel, a krém ízvilágán rengeteget változtat, ha saját ízlésünknek megfelelő fűszerekkel, gyümölcsökkel ízesítjük. A torta egy 22 cm széles formában készült. A mennyiségeken is látszik, hogy nagy adag, de nálunk 1 nap alatt elfogyott.  Szeretettel ajánlom mindenkinek! 

Hozzávalók:

Az alaphoz

1,5 csésze mandula (én blansírozva használom, de lehet natúr is)
1,5 csésze datolya (5-10 percre beáztatva)
Csipet tengeri só

A krémhez:

30 dkg  kesudió (egy éjszakára beáztatva)

2 db bio citrom leve + 1 bio citrom reszelt héja

1/2 csésze  kókuszolaj
5 dkg bio kókuszkrém 
1/4 csésze agávészirup
2 csésze málna (friss vagy fagyasztott)

Díszítéshez kókuszreszelék és friss málnaszemek.


Elkészítése:

Nagy teljesítményű késes aprítóban aprítsuk össze az alaphoz a hozzávalókat. Addig aprítsuk, amíg morzsás lesz és már egy kicsit ragad. Egy 22 cm-es tortaformát béleljünk ki folpakkal és nyomkodjuk bele a masszát. Amíg a krémet elkészítjük, tegyük  a mélyhűtőbe.
Mossuk tisztára az aprítót.
A krém hozzávalóit tegyük a késes aprítóba és addig dolgoztassuk a gépet, amíg sima, krémes állagú lesz. Ez elég sokáig eltarthat a gép erősségétől  függően. Az alap úgy szép, ha darabos, de a krémnek simának kell lennie. Vegyük ki a fagyasztóból az alapot, öntsük bele a krém felét és rakjuk vissza. A krém másik feléhez adjuk hozzá a málnát, jól dolgozzuk bele a krémbe. Ha szép sima a málnás krém, öntsük rá a lehűtött világos krémre, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe 2-3 órára, amíg megköt a krém. Ennyi idő alatt megköt, de még nem fagy meg.
Ha előre szeretnénk elkészíteni a tortát, megtehetjük, mert  a fagyasztóban sokáig eláll.
Ebben az esetben a tálalás előtt legalább fél nappal vegyük ki, hogy felolvadjon. Utána már nem kell visszatenni, mert szépen megtartja a formáját.
Egy fontos dolog: ha a felvágás után a hűtőben tároljuk, takarjuk le, hogy ne barnuljon meg a levegőtől a széle.
Így több napig is friss marad és élvezhető. 
Tálalásnál díszítsük málnaszemekkel és kókuszreszelékkel.




Az alsó képen látható tortaszelet egy korábbi sütésből való. Ezt a receptet használtam, de a krém málnás részébe több málnát tettem.
Az eredeti recept erről az oldalról származik. Egy kicsit átalakítottam, megnöveltem a mennyiségeket. Aki először készíti, próbálkozzon először kisebb adaggal 18-as formában, majd tetszés szerint növelheti, változtathatja saját ízlésének megfelelően.
Jó sütögetést mindenkinek!














2 megjegyzés: