Sütés nélküli fehércsokoládés-epres sajttorta (tojásmentes)
Ezeknek a kis mini gyümölcsös sajttortáknak mindig nagy sikere van családunk és barátaink körében. A süteményeket változatossá tehetjük az éppen aktuális gyümölcsök változtatásával, ízesítésével, és az ízlésünknek megfelelő díszítéssel. Én most málna helyett eperrel készítettem. A recept egy kis változtatással hasonló. Az elkészítésénél annyiban tértem el a málnás sajttorták elkészítésétől, hogy a krém tetején lévő eperzselét kicsit megnöveltem, mivel a krémben nem annyira intenzív az eper íze.
A végeredmény hasonló. Kekszes alapon vaníliás-epres sajtkrém, tetején intenzíven eperízű, finom eperzselével.
Tökéletes választás tojásmentesen étkező családtagjaink kényeztetésére, családi összejövetelekre, ünnepekre, csodás kinézetével mindenkit elvarázsol.
Szeretettel ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók a 6 db mini sajttortához:
Az alaphoz:
120 g keksz (GULLON Maria cukormentes)
60 g vaj
A krémhez:
375 g krémsajt
65 g cukor
1 tk vaníliakivonat
Csipet só
90 g fehércsokoládé
90 g görög joghurt
100 ml tejszín
105 g eper
4+4 lapzselatin
Az eperzseléhez:
200 g eper
1 tk cukor
1 tk citromlé
2 lapzselatin
Díszítéshez fűszernövények, friss eper, ehető virágok.
Először készítsük el a kekszalapot. Egy sütőpapírral borított tálcára helyezzünk 6 db 7,5 cm átmérőjű, 4,5-5 cm magas desszertgyűrűt, belső oldalát béleljük ki tortafóliával (vax fólia). A fólia kb. 1 cm-rel legyen magasabb a desszertgyűrűk magasságánál.
A kekszet egy késes aprítóban aprítsuk apróra. A vajat egy lábosban olvasszuk fel. Egy tálban keverjük össze a darált kekszet és az olvasztott vajat. Ezt a kekszmorzsát osszuk el 6 egyenlő részre, béleljük ki vele a desszertgyűrűk alját, majd tegyük a fagyasztóba addig , amíg elkészítjük a krémet.
Először elkészítjük a sajtkrém alapját, amit majd két részre osztunk.
Áztassunk a csomagon lévő előírás szerint 4 zselatinlapot 5-10 percig hideg vízben.
Egy kis tálban verjünk fel 100 ml tejszínt kemény habbá, majd tegyük félre.
A fehércsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel.
Egy tálban kézi habverővel keverjük el a krémsajtot a cukorral, a sóval, a vaníliakivonattal, keverjük bele az olvasztott csokoládét és a görög joghurtot. Ezt a fehér krémet osszuk 2 egyenlő részre. Az első részhez keverjük hozzá az előzőleg felvert tejszínhabot. Az előzőleg beáztatott zselatinlapokat vegyük ki az áztatóvízből nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd egy kis lábosban 1 ek vízzel melegítsük addig, amíg elolvad (nem szabad felforralni). Egy kevés sajtkrémmel keverjük el, majd kézi habverővel egyenletesen keverjük hozzá az előzőleg két részre osztott sajtkrém első feléhez, a tejszínhabos sajtkrémhez.
Ezt a tejszínhabos sajtkrémet 6 részre elosztva öntsük rá a kekszes alapokra, simítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe lehűlni.
Közben készítsük el az epres krémet.
4 lapzselatint áztassunk 5-10 percre hideg vízben.
Az előzőleg kettéosztott sajtkrém második feléhez keverjük hozzá a pürésített epret, majd a felolvasztott zselatint.
Ezt az epres krémet 6 egyenlő részre elosztva öntsük rá a 6 kis formában lévő fehér krémre, majd újra tegyük vissza a hűtőbe lehűlni.
Amíg hűl, készítsük el az eperzselét.
2 lapzselatint áztassunk 5-10 percig hideg vízben.
A 200 g epret egy lábosban melegítsünk fel, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, majd addig főzzük gyenge tűzön, amíg az eper megpuhul. Botmixerrel kissé turmixoljuk össze. Tegyük kicsit félre, hogy ne forrjon, majd keverjük el benne az előzőleg kinyomkodott zselatinlapokat. Hagyjuk egy kis ideig állni, hogy ne legyen nagyon meleg, majd egyenletesen elosztva öntsük rá a 6 kis formában lévő epres krémre.
Tegyük vissza a hűtőbe 5-6 órára, hogy a krém és az eperzselé megszilárduljon.
Ha megszilárdult a krém, távolítsuk el a desszertgyűrűt, a tortafóliát, és közvetlen tálalás előtt díszítsük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése