2025. június 18., szerda

Vaníliakrémes-epres piték

                           Vaníliakrémes-epres piték







Egy évvel ezelőtt tettem fel egy hasonló receptet a blogomra, a vaníliakrémes-szedres tartelette receptjét. Ez a sütemény is hasonlóan készült, most szeder helyett eperrel, és a vaníliakrém tetejére eperzselé is került. A tészta elkészítésénél a szokásos pitetésztámat készítettem el, de mivel a hosszúkás  formához elég volt a tészta 2/3 része, ezért a megmaradt tésztával még 3 tartelette formát is kibéleltem. A krém mennyisége elég volt mindkét formához. Az ízek harmóniája fantasztikus. Bársonyosan krémes, tejszínes vaníliakrém, eperzselé, friss eper és mandulával készült linzertészta. 
Szeretettel ajánlom mindenkinek!





Hozzávalók:

A pitetésztához:

200 g liszt
90 g porcukor
25 g mandulaliszt*
100 g kis kockákra vágott hűtött vaj
1 tojás 
1 csipett só

A vaníliakrémhez:

300 ml tej 
3 tojás sárgája
60 g porcukor
30 g étkezési keményítő
1 db vaníliarúd kikapart belseje vagy fél tk vaníliaőrlemény
30 g vaj
200 ml tejszín + 1 ek porcukor
2 és fél lapzselatin

Az eperzseléhez:

250 g eper
2 tk cukor
1 tk citromlé
2 és fél lapzselatin

A sütemények tetejére:

kb. 47 db kisebb eper
Mandulaszeletek (elhagyható)





Elkészítése:

Először elkészítjük a pitetésztát. 
A lisztet, a porcukrot, a mandulát átszitáljuk, hozzátesszük a lehűtött vajkockákat és összemorzsoljuk.
Egy kis tálba beleütjük a tojást, hozzáadunk egy csipet sót és habosra keverjük. Ezt hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz és kézzel összegyúrjuk. Egyforma vastagságú téglalap formára lelapítjuk, folpack fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára betesszük a hűtőbe. 

Amíg hűl a tészta, egy ecset segítségével, olvasztott vajjal  kivajazzuk a formákat.

Ha letelt az 1 óra, a tésztát kisodorjuk, kibéleljük vele a formákat, a tészták alját több helyen megszúrkáljuk és újabb 30 percre visszatesszük a hűtőbe. 

Amíg hűl a tészta, sütőpapírból vágjunk ki akkora darabokat, amelyekkel ki tudjuk majd bélelni a tésztával beborított formákat. 

Ha letelt az idő, kivesszük a tésztát a hűtőből, a tészta tetejére sütőpapírt helyezünk, majd nehezéknek sütőgyöngyöt, annak hiányában száraz babot szórunk bele, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tésztánk. 

180 fokon 15 percig sütjük. Ha megsült, öntsük ki a nehezéket, borítsuk ki a formákból a megsült tésztákat egy sütőrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet.

Előírás szerint beáztatunk hideg vízbe 2 és fél lapzselatint.
A tejből egy keveset (kb. fél decit félreteszünk, a többit a vanília kikapart belsejével vagy a vaníliaőrleménnyel felfőzzük.
Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük az étkezési keményítőt, felhígítjuk a félretett tejjel és lassan adagolva beleöntjük a forrásban lévő tejbe. Folyamatos kevergetés közben sűrű krémmé főzzük. 
Ha besűrűsödött,  levesszük a tűzről, hozzáadjuk a víztől kinyomkodott lapzselatinokat és a vajat, majd jól elkeverjük. 
A kész krémet átöntjük egy tálba, a tetejére folpack fóliát helyezünk, hogy ne bőrösödjön meg, és félretesszük kihűlni. 

A tejszínt 1 ek porcukorral kemény habbá verjük. 
A kihűlt vaníliakrémet habverővel felhabosítjuk, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, majd ezzel a krémmel megtöltjük a kihűlt tésztákat. Ügyeljünk arra, hogy a krém ne érjen a tészta felső pereméig, hagyjunk helyet az eperzselének.
Amíg elkészítjük az eperzselét, rakjuk be a hűtőbe lehűlni.

Az eperzseléhez 2 és fél lapzselatint áztassunk 5-10 percig hideg vízben. 
250 g epret vágjunk kisebb darabokra, egy lábosban melegítsük fel, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, majd addig főzzük gyenge tűzön, amíg az eper megpuhul. Botmixerrel kissé turmixoljuk össze. Tegyük kicsit félre, hogy ne forrjon, majd keverjük el benne az előzőleg kinyomkodott zselatinlapokat. Hagyjuk egy kis ideig állni, hogy ne legyen nagyon meleg, majd egyenletesen öntsük rá a vaníliakrémes piték tetejére. Miután kicsit kihűlt, helyezzük rá az eperszemeket.


*Mandulaliszt hiányában száraz mandulapelyhet kétszer átdarálok, majd átszitálok.
Mandulapehely hiányában mandulát blansírozok, sütőben megszárítom és ha kihűlt, finomra ledarálom, majd átszitálom.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése