2021. október 8., péntek

Oreo kekszes csokoládé mousse torta

                                 Oreo kekszes csokoládé mousse torta




Ezt a mousse tortát anyósom születésnapjára készítettem. Nagyon szereti a csokoládés süteményeket, a csokoládés keksz kifejezetten a kedvence. Egy éve már, hogy rátaláltam erre a receptre, most itt volt az alkalom, hogy elkészítsem. Én személy szerint nem szerettem az Oreo kekszet. Évekkel ezelőtt, amikor először megkóstoltam, túl édesnek találtam, nyugtáztam is magamban, hogy ez nem az én kedvencem. Meg sem fordult a fejemben, hogy süssek belőle bármit is. A napokban viszont amikor azon gondolkodtam, hogy mit is süthetnék neki, ez a sütemény jutott eszembe elsőnek, biztos voltam benne, hogy neki ízleni fog. A torta gyönyörű lett, anyósom imádta. A tortában kellemesen csalódtam, sőt őszintén elmondhatom, hogy nagyon régen ettem ilyen finom mousse tortát. A csokis keksz az alján szépen szeletelhető, nem tömény, ízben nagyon jól harmonizál a krémmel. A csokoládé mousse könnyed, habos, légies textúrájú krém. Összességében a torta egyszerű, de mégis elegáns megjelenésű, kevés idő alatt elkészíthető, finom sütemény. 





Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

280 g Oreo keksz
80 g olvasztott vaj

A csokoládé mousse-hoz:

1 1/2 csésze apróra vágott 60 % -os étcsokoládé
1 tk vaníliakivonat
3/4 csésze + 1 1/2 csésze tejszín

A dekorációhoz:

3 db Oreo keksz félbevágva
3/4 csésze tejszín
2 ek porcukor
1/2 zacskó habfixáló





Elkészítése:

Egy 22 cm-es csatos tortaforma aljába helyezzünk egy fényes, kör alakú, 22 cm-es papír tortakartont, az oldalát béleljük ki tortafóliával (vax fólia).
Az alaphoz a töltött kekszeket egy késes aprítóban aprítsuk morzsás állagúvá. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük egyneművé, illetve addig, amíg a kekszmorzsák nedvesen összetapadnak. A kekszmorzsát nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Erősen bele kell nyomni egy kanál hátával vagy egy pohár aljával, attól függően, hogy kinek melyik kényelmesebb. A lényeg az, hogy egyenletes és kemény kekszalapot kapjunk. Ha elkészültünk vele, rakjuk egy fél órára a hűtőbe. Közben készítsük el a krémet. 
Az apróra vágott csokoládét tegyük egy közepes méretű tálba, és adjuk hozzá a vaníliaaromát, vaníliapasztát. Egy kisebb lábosban forraljunk fel 3/4 csésze tejszínt, öntsük a csokoládéra, hagyjuk állni 1-2 percig, majd keverjük simára. Fedjük le és tegyük a hűtőbe 20-25 percre, hogy lehűljön. 
Ha kihűlt a csokoládé, verjünk fel 1 1/2 csésze tejszínt kemény habbá.
A kihűlt csokoládét keverjük simára és óvatosan keverjük bele a tejszínhabba. Teljesen homogén legyen, ne látszódjanak benne a csokicsíkok. (Én állványos habverővel vertem fel a tejszínhabot és abba adagoltam bele a csokoládét, majd a legkisebb fordulatszámon hozzákevertem.)
Öntsük a csokoládéhabot a kekszalapra és egyenletesen terítsük szét. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 6 órára vagy egy éjszakára. Én este készítettem el és másnap délben díszítettem.
Tálalás előtt 3/4 csésze tejszínhez adjunk 2 evőkanál porcukrot, majd a habfixáló porral verjük fel kemény habbá.
Díszítsük a tortát félbevágott Oreo kekszekkel, tejszínhabbal és reszelt csokoládéval. 



Jó étvágyat a tortához!

Az ötletet ez az torta adta. Kisebb változtatással ezt a receptet használtam az elkészítéséhez.

2021. október 2., szombat

Mini sajttorta



Mini sajttorta






Szeretem ezeket a kis sajttortákat. Gyorsan elkészíthető, mutatós és nagyon változatosan díszíthető kis sütemények. Bármilyen rendezvényen, összejövetelen megállja a helyét.
Ami nekem még nagyon tetszik benne, hogy ha a hűtőnkben marad egy kis sajtkrém, süthetünk akár 1-2 darabot is, bár érdemesem inkább nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani belőle. A mélyhűtőben 3 hónapig, a hűtőszekrényben, zárt dobozban 3-4 napig friss marad.


Hozzávalók:

Keksz alap:

150 g graham keksz (én Gullon Maria cukormentes kekszet használtam)
60 g olvasztott, sótlan vaj

Sajttorta:

450 g Philadelphia krémsajt
100 g cukor
110 g tejföl
1 tk vaníliakivonat
1 tk citromlé
2 nagy tojás

A krém összes hozzávalójának szobahőmérsékletűnek kell lennie.





Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Az alaphoz a kekszeket egy késes aprítóban aprítsuk morzsás állagúvá. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az olvasztott vajat és  keverjük egyneművé, illetve addig, amíg a kekszmorzsák nedvesen összetapadnak.
12 részes muffinsütőt béleljünk ki muffinpapírral, majd egyenletesen osszuk el benne a kekszmorzsát. Egy papírformába 17,5 g kekszmorzsa kerül. Nem kötelező kimérni, lehet csak kb. belenyomkodni, én kimérem mindig, így szép egyenletes. A kekszmorzsát nyomkodjuk jól bele a formába, és tegyük félre, amíg elkészítjük a krémet.

A sajtkrémet elektromos habverővel keverjük krémesre, kis adagokban adjuk hozzá a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet, a tejfölt és a tojásokat.
A krémet fagylaltadagoló kanállal adagoljuk bele a papírformákba, egyenlően elosztva.
A sütőt állítsuk vissza 160 fokra (alsó-felső), és süssük 15-20 percig. Akkor jó, ha a krém a szélén stabil, a közepén egy kicsit remeg. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk fél órát állni a formában, majd óvatosan emeljük ki és helyezzük  át egy sütőtálcára, amíg teljesen lehűl. Rakjuk a hűtőbe 4-5 órára vagy akár egy éjszakára. Tálalás előtt óvatosan távolítsuk el a papírt a kész süteményről és tetszés szerint díszítsük. 

Az alsó képnél azért ilyen alacsony  a sajtkrém, mert ezt egy másik alkalommal, maradék sajtkrém felhasználásaként, kevesebb mennyiségből sütöttem. 









2021. május 8., szombat

Diós-sárgarépás energiagolyók

                                                   Diós-sárgarépás energiagolyók




Ezeknek a diós-sárgarépás energiagolyóknak 3 fő összetevője van. Dió, mazsola, sárgarépa, tele egészséges rostokkal, vitaminokkal. Az elkészítése nem sok időt igényel, pár perc az egész. Én általában este készítem el, nagyon jót tesz neki ha egy éjszakát áll a hűtőszekrényben, finomra összeérnek az ízek. 

Hozzávalók:

10 dkg dió
8 dkg mazsola
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet só
1/2 tk fahéj
6 dkg finomra reszelt sárgarépa
1/2 bio citrom finomra reszelt héja
1 tk őrölt lenmag

Kókuszreszelék


Elkészítése:

                                                                             
Késes aprítóban apróra aprítjuk a diót, a mazsolát, a szerecsendiót, a sót és a fahéjat. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, a citromhéjat és az őrölt lenmagot. Ezzel még egy kicsit pulzálva összekeverjük, golyókat formázunk belőle, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben. 
Hűtőszekrényben zárt edényben tároljuk.
















2021. április 8., csütörtök

Túrókrémes-mangós minitorták

                                              Túrókrémes-mangós minitorták





Ezt a kis vidám, tavaszias süteményt már egy éve, hogy megpillantottam egy újságban, azóta készülök megsütni. Nagyon megtetszett, és húsvét lévén most jött el az ideje az elkészítésének. A mangópüré finoman ízesíti a túrókrémet, bár szerintem finom lehet friss eperrel, málnával és barackkal is. Bármelyik gyümölccsel ízesítjük, abban biztosak lehetünk, hogy a végeredmény egy üde, hangulatos, vidám kis sütemény lesz. Az elkészítése nem bonyolult, ajánlom kipróbálásra. 


Hozzávalók:

A piskótához:

80 g liszt
1 tk sütőpor
1 ek étkezési keményítő
3 db tojás
110 g cukor
1 csipet só

A krémhez:

5 lapzselatin
1 érett mangó
2 ek cukor
1 tk vaníliakivonat
2 ek citromlé
250 g túró
70 g cukor
200 g tejszín

8 db 7,5 cm-es átmérőjű desszertgyűrű, kb. 4 cm átmérőjű virág formájú kiszúró


Elkészítése:

Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az étkezési keményítőt. A piskótához 3 tojás fehérjéből csipet sóval, 120 g cukorral kemény habot verünk, majd egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját. Tovább verjük, amíg szép habos krémet kapunk. Beleszitáljuk a lisztes keveréket és óvatosan elkeverjük.
Egy nagy tepsibe (villany- vagy gázsütő méretű) sütőpapírt teszünk és beleöntjük a tojásos habot. 180/160 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ha megsült a piskóta, borítsuk ki a tepsiből és húzzuk le róla a sütőpapírt. Hagyjuk hűlni egy kicsit (ne sokáig, mert akkor már kiszárad a piskóta és előfordulhat, hogy a kiszúrásnál törni fog), majd a desszertgyűrűvel szúrjunk ki 16 egyforma darabot. 8 darabot tegyünk félre és a megmaradt 8 darabból szúrjunk ki tetszés szerint 1-1 kis virágformát. 

A krémhez áztassuk be hideg vízbe a zselatinlapokat.
Hámozzuk meg a mangót, turmixoljuk össze 2 evőkanál cukorral, a vaníliával és a citromlével.
Verjük fel a tejszínt kemény habbá. 
A zselatinlapokat nyomkodjuk ki és 1 evőkanál vízzel melegítsük fel, amíg feloldódik (ne forraljuk).
Kézi robotgéppel keverjünk bele 70 g cukrot a túróba, adjuk hozzá a  feloldott, folyékony zselatint, a mangópüré 2/3 részét, majd lazán keverjük bele a keményre felver tejszínhabot.
A megmaradt 1/3 rész mangópürét tegyük be egy kis edénybe, és letakarva tegyük hűtőszekrénybe.

A desszertgyűrűket helyezzük egy süteményes tálra. Béleljük ki a gyűrűk peremét egy csík sütőpapírral, nyomjunk mindegyikbe egy-egy piskótakorongot, majd egyenletesen elosztva öntsük rá a krémet. Helyezzük rá a krémre az előzőekben kiszúrt piskótakorongot. A kiszúrt kis virágokat tegyük félre.
A desszerteket tegyük hűtőszekrénybe 2-3 órára. 

Tálalás előtt távolítsuk el a süteményekről a desszertgyűrűt és a sütőpapírt, porcukorral szórjuk meg a piskótát, és a félretett mangópürével töltsük meg a kis virágformájú lyukakat. Nem szabad túltölteni, mert szétfolyik és eltakarja a virágformát. 
Díszítsük porcukorral megszórt kis piskótavirágokkal.







2021. április 3., szombat

Kókuszkrémes gesztenyetorta (tejmentes)

                               Kókuszkrémes gesztenyetorta (tejmentes)




Ezt a tejmentes, kókuszkrémes gesztenyetortát a menyem születésnapjára sütöttem. A gesztenyetortámat alakítottam át tejmentes tortává. A natúr gesztenyét házi készítésű kesutejből készült pudinggal és kókusztejszínnel krémesítettem. A felső rétegnél kókusztejszínt használtam. A tejszín állaga kellemesen lágy és selymes, ízben  nagyon jól harmonizált a gesztenye ízével, sőt kifejezetten a kedvencemmé vált. Mivel a menyem és a fiam is cukormentesen étkeznek, a tejszínt már nem édesítettem, de mindenki saját ízlése szerint édesítheti azt is. Nekem és a családomnak is összességében a torta nagyon ízlett, nagyon finomnak találtuk.  A menyem szerint másnapra a torta ízei még jobban összeértek és még finomabb lett. 


Hozzávalók:


A kakaós piskótához: 

3 db tojás (L)
6 dkg eritrit
6 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor (6 g)
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
2 ek meggylé, 2 ek rum

A gesztenyekrémhez:

50 dkg natúr gesztenyepüré (100 %-os)
1 tk vaníliakivonat
2 tk rum
2 ek akácméz
2 dl házi készítésű kesutej
20 g Dr Oetker vaníliaízű pudingpor
1 ek akácméz
1 dl kókusztejszín (Cocomas)
3 lapzselatin

A kókuszkrémhez:

3 dl kókusztejszín (Cocomas)
2 lapzselatin

A díszítéshez:

Meggy
Csokoládéforgács


Elkészítése:


Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük  sütőpapírral, oldalát kivajazzuk. 
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük az eritrittel, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd beleszitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet. Óvatosan összekeverjük és beleöntjük a tortaformába. 160 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült és kihűlt kakaós piskótát tortatálra tesszük és tortagyűrűt helyezünk köré. A meggyléhez keverjük a rumot és egy ecset segítségével megnedvesítjük vele a piskótát.  

A gesztenyekrémhez először megfőzzük az 1 evőkanál mézzel édesített kesutejes vaníliapudingot. A natúr gesztenyepüréhez hozzáadjuk  a vaníliakivonatot, a rumot, majd  mézzel édesítjük. Ha valaki édesebbre szeretné, tehet többet is bele.  3 lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe áztatunk. A kókusztejszínt kemény habbá verjük. A megpuhult lapzselatinokat a vízből kiemelve óvatosan kinyomjuk, főzőedénybe tesszük, hozzáadunk kb. 2-3 evőkanál vizet, majd lassú tűzön állandó keverés mellett feloldjuk (ne főzzük). Az ízesített gesztenyepüréhez hozzáadjuk a pudingot, a feloldott zselatint és  a tejszínhabot. Jól elkeverjük, és a gesztenyekrémet a tortagyűrűbe helyezett kakaós piskótára öntjük.
1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Ha lehűlt a gesztenyekrém, elkészítjük a kókuszkrémet.  2 lapzselatint 3-4 percre hideg vízbe áztatunk, majd az előzőekben leírt módon feloldjuk.
A 3 dl kókusztejszínt habverővel kemény habbá verjük, hozzáadjuk a feloldott zselatint, jól elkeverjük és ráöntjük  a gesztenyekrémre. 4-5 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy összeálljon a krém. Ha a krém megszilárdult, óvatosan eltávolítjuk a tortagyűrűt, elsimítjuk a krémet az oldalán, majd a torta tetejét meggyszemekkel és csokoládéforgáccsal díszítjük.































































































































2021. január 30., szombat

Gâteau au chocolat


                                  Gâteau au chocolat




Évek óta sütöm ezt a süteményt. Családunk kedvencévé vált. A receptet a lányom Párizsban élő anyósától kaptuk. Megszerettük, mert gyorsan elkészül, napokig friss marad és jól fagyasztható. Ha a férjem szavaival szeretnék élni, csak annyit mondanék, hogy egyszerű és finom. Málna coulis-val és vaníliafagylalttal mennyei!






Hozzávalók:


150 g étcsokoládé (65%-os)
250 g cukor
140 g vaj
150 g liszt
4 ek tej
5 db tojás


Elkészítése:


Egy 23-24 cm-es piteformát kivajazunk, kilisztezünk. 
Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és félretesszük.
A vajat kissé megolvasztjuk, majd a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzákeverjük a lisztet, a 4 evőkanál tejet és az olvasztott csokoládét. A végén lazán belekeverjük a keményre felvert tojások fehérjét. 
175-180 fokon 30 percig sütjük.
Kínáljuk málna coulis-val és vaníliafagylalttal.





Málna coulis:

500 g fagyasztott málna
fél citrom leve
1-2 kk porcukor

A málnát a citromlével felforraljuk, 1 percig főzzük, amíg a málnaszemek megpuhulnak. Botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk. A málnapüréhez adunk 1-2 kávéskanál porcukrot és jól összekeverjük. Lehűtjük, üvegekbe öntjük és hűtőszekrényben tároljuk. Napokig friss marad. 
Adhatjuk süteményekhez, joghurthoz, fagylalthoz, de beletehetjük a müzlinkbe és a zabkásánkba is. 
Keverhetjük más bogyós gyümölccsel is, valamint ízlésünkhöz igazodva rakhatunk hozzá több citromlevet, cukrot, ill. egyéb édesítőszert.





 


 

2021. január 2., szombat

Hattyús gesztenyetorta

                               Hattyús gesztenyetorta



Ezt a tortát a kislány unokám 1 éves születésnapjára sütöttem. Első ránézésre talán sokaknak bonyolultnak tűnik, de úgy gondolom, hogy inkább időigényes, mint bonyolult. Évekkel ezelőtt láttam a Nők lapja konyhában egy gesztenyetorta-receptet, kicsit átváltoztatva az lett a torta alapja. A mézeskalács-figurák (szív, toll) is hamar elkészültek, hiszen karácsony lévén ott lapult a begyúrt tészta a hűtőmben. Amíg a piskóta sült a sütőben, felvertem a habcsókot és amikor a piskóta elkészült, ment a habcsók 2 órára száradni a sütőbe. Az alapok így már el is készültek, a továbbiakban leírom a gesztenyetorta elkészítését és a díszítésről is ejtek néhány szót. 

A gesztenyetorta-alap elkészítése:

Az eredeti receptben egy 22 cm-es átmérőjű, 16 szeletes tortához  6 tojásból készült piskóta. Ennél a tortánál szintén 22 cm-es tortaformát használtam, viszont a torta díszítése miatt magasabb tortát kellett készítenem, ezért 9 tojásból készítettem a piskótát.

Hozzávalók:

A piskótához:

9 db tojás
18 dkg cukor
fél csomag sütőpor
22,5 dkg liszt

A krémhez:

4 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg vaj, margarin
fél dl rum
10 dkg gsztenye a krémbe
30 dkg gesztenye a 2 db gesztenyelaphoz

A torta bevonásához:

25 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
3 dl tejszín
1 tasak habfixáló

Elkészítése:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, azzal is tovább verjük krémesre, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát egy 22 cm-es átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizük. 
Amikor kihűlt, három lapba vágjuk.

A krémhez a cukorral, a pudingporral, a tejjel pudingot főzünk, majd ha kihűlt habosra keverjük a vajjal, hozzáadjuk a 10 dkg gesztenyét, a rumot és azzal is jól elkeverjük.
A megmaradt 30 dkg gesztenyét 2 db 15 dkg-os darabra osztjuk, majd két porcukrozott sütőpapír között tortaforma méretű korongokat nyújtunk belőlük.
A torta összeállításánál tortatálra helyezzük az alsó piskótalapot, rászorítjuk a tortagyűrűt. A tortagyűrűben lévő piskótalapot megkenjük krémmel, ráhelyezzük az egyik kinyújtott gesztenyelapot, majd erre is krémet kenünk. Befedjük a következő  piskótalappal, amire krémet kenünk, majd rátesszük a másik gesztenyelapot és ismét krémet. A harmadik piskótalappal befedjük. A tetejét vékonyan bekenjük a maradék krémmel, ide már nem kell sok, mert az egész torta be lesz vonva a mascarponés-tejszínes krémmel. A tortagyűrű tetejét lefedjük és a tortát a hűtőszekrénybe helyezzük pár órára. Én este készítettem el, reggelig állt a hűtőben.
Ha a torta lehűlt, a tejszínt 1 tasak habfixálóval kemény habbá verjük, a mascarponét a porcukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a keményre felvert tejszinhabot. A tortáról eltávolítjuk a tortagyűrűt és ezzel a krémmel bevonjuk a tetejét és az oldalát.
Mézeskaláccsal, habcsókkal és cukorgyöngygyel díszítjük.



A díszítőelemek méretei:

A mézeskalácsszív átmérője: 8*7 cm
A mézeskalácstoll átmérője: 9*3 cm
A nagy rózsaszínű habcsókkorong átmérője: 4,5 cm
A kis habcsók díszítő elemek tetszés szerinti méretben és alakban variálhatóak.


A tollaknál 1-es méretű csővel körbeírókáztam a széleiket, majd a száradás után terülőmázzal feltöltöttem, bevontam őket. Amikor ez is megszáradt, szintén az 1-es csővel erezetet rajzoltam rájuk.


A hattyú kialakítását a mézeskalácson úgy oldottam meg, hogy a szív formájú mézeskalács felületén az 1-es csővel írókával hattyút rajzoltam, majd száradás után a csőrét kihagyva terülőmázzal bevontam. Egy kevés terülőmázhoz adtam egy kevés rózsaszínű gél festéket és azzal vontam be a hattyú csőrét. Száradás után a csőrén lévő fekete vonalat fekete ételfestéket használva vékony ecsettel festettem rá.

Díszítéshez használt íróka, terülőmáz  receptje:

1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 kk étkezési keményítő

A porcukrot kávédarálón daráljuk át, hogy finom porszerű legyen, majd ezt még 3* szitáljuk át. Ha nem elég finom a porcukor, nem megy át a máz a vékony csövön. 

Az íróka és a terülőmáz között az a különbség, hogy az íróka sűrűbb, a terülőmáz hígabb. Az írókának olyan sűrűnek kell lennie, hogy a csövön kijőve vékony csíkot lehessen vele húzni. A terülőmáznál vastagabb csövet kell használni, melyből ha kifolyik a cukormáz, bele kell olvadnia a tálban lévő cukormázba.
Először a terülőmázat készítsük el, tegyünk félre belőle, majd a megmaradt cukormázhoz adjunk még porcukrot addig, amíg elég sűrű lesz az írókázáshoz.

Az írókánál és a terülőmáznál is higíthatjuk a cukormázat citromlével vagy vízzel. A citromlétől fényesebb lesz a máz.

A neten több videó is van az elkészítésről, érdemes végignézni 1-2 videót azoknak, akik még nem készítettek írókát, terülőmázat.
Színezéshez a habcsóknál és az írókánál is rózsaszínű gél festéket használtam.


A svájci habcsók receptje:

3 nagy tojás fehérje (L)
150 g cukor 
1 csipet só
1 g borkősav

A tojásfehérjét egy csipet sóval keverjük el, majd vízgőz felett addig keverjük, amíg elolvad a cukor. Tegyük bele a borkősavat és addig melegítsük, amíg eléri a 70-75 fokot. Vegyük le a tűzről és robotgéppel, magas fokozaton verjük kemény habbá. Akkor jó, ha megáll a habverőn. Tegyük a habot habzsákba és nyomjuk a sütőpapírra a halmokat. 90 fokon süssük, szárítsük 2 órán át. 

Ebből a mennyiségből 1,5 tepsi különböző méretű habcsók készült. Jól záródó dobozban, száraz helyen sokáig eláll, így bármikor felhasználhatjuk a sütemények díszítésére.

Azt még szeretném megjegyezni, hogy a torta tetején elhelyezkedő díszítőelemeknél sütés előtt fapálcikát (erre a célra nagyon jól megfelel a saslik pálca) helyeztem a mézeskalácsokba és a habkarikákba, ennek a segítségével rögzítettem a tortába.

Mindenkinek jó sütögetést kívánok 2021-ben is!





















2020. december 21., hétfő

Vegán gesztenyés hókifli

                                                       Vegán gesztenyés hókifli



Vaníliás kifliket sütöttem a hétvégén, és hogy családunk vegán tagjainak is kedveskedjek egy kicsit, sütöttem egy egyszerű vegán változatot. Gesztenyével töltöttem, de került bele egy kis házilag készített bio, darált, kandírozott narancshéj, vanília és mivel cukrozatlan natúr gesztenyét használtam, egy kis rum is. 


Hozzávalók kb. 30 db-hoz:

20 dkg liszt
5 dkg mandulaliszt (én darált mandulát használtam)
12,5 dkg növényi vaj, margarin
1 vaníliarúd kikapart magja
1 ek darált, bio kandírozott  narancshéj*
csipet só
5 dkg eritrit porcukor
1 ek növényi tejföl (dr. Oetker creme vega)
1 ek hideg víz
20 dkg natúr cukormentes gesztenye
30 db negyedelt dió a díszítéshez

Elkészítése:

A gesztenye és a dió kivételével a hozzávalókat öszegyúrjuk, és fél órát pihentetjük a hűtőben. Ezután 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, egy 6 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, és mindegyik közepére teszünk egy gesztenyehalmot. Kis kifli formájúra felcsavarjuk, megformázzuk és mindegyik tetejére teszünk egy negyed diószemet. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 160-165 fokon,  15-20 percig sütjük. 


Ha megsült, még forrón vaníliás eritrit porcukorral megszórjuk (elhagyható).



*A kandírozott narancshéjat apróra felaprítottam, majd kávédarálóban "majdnem" porrá őröltem. Az őrölt narancshéj eltávolítása után abban őröltem porrá az eritritet, így az is átvette a narancs ízét. Ezt az eritrit porcukrot használtam fel a tésztában.
Ha nincs otthon bio kandírozott narancshéj, használjunk bio  narancs vagy citrom héját, annak is eléggé intenzív íze van.