2022. szeptember 18., vasárnap
Csokoládés banánkenyér (tej-, cukor és gluténmentes)
2022. augusztus 20., szombat
Áfonyás pite tejfölös-pudingos krémmel
Előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 10-15 percig.
Miközben sül a tészta, készítsük el a krémet. 300 ml tejet forraljunk fel, a pudingport a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel keverjük össze, majd a pudingot előírás szerint főzzük meg. Keverjük hozzá a tojáslikőrt, majd végül lazán keverjük bele a tejfölt (jó minőségű, sűrű tejfölt használjunk). A krémet öntsük rá a megsült tésztára, egyenletesen kenjük el, majd szórjuk meg áfonyával és mandulaszeletekkel.
Süssük ezzel is 15-20 percig (sütőfüggő).
Várjuk meg, amíg langyosra hűl és távolítsuk el a sütőkeretet.
Kihűlés után szeleteljük, majd tetszés szerint szórjuk meg porcukorral.
Végül szeretném megjegyezni, hogy a sütemény langyosan, szobahőmérsékleten a legfinomabb. Hűtőszekrényben a hidegtől a pudingos krém megszilárdul, megköt. Másnap, illetve harmadnap tálalás, fogyasztás előtt 1/2-1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. A merészebbek 3-4 mp-re rámelegíthetnek, így még a harmadik napon is olyan lesz az állaga, mintha most vettük volna ki a sütőből. Ez a saját véleményem, a férjem szerint hidegen is nagyon finom!
Mindenki saját ízlése szerint próbálkozzon. A sütemény ha nem is annyira fotogén, nagyon finom!
Recept ötlete innen:
2022. augusztus 6., szombat
Csokoládés-sajtkrémes túrótorta
2022. április 20., szerda
Áfonyás sajttorta
Áfonyás sajttorta
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
A natúr sajtkrémhez:
300 g krémsajt
1,5 tk vaníliakivonat
2022. január 28., péntek
Diós linzerkarika
Diós linzerkarika
A legújabb kedvencem. Finom, vajjal készült linzertészta sok-sok dióval. A preckedlihez hasonló diós linzer, margarin és zsír nélkül. Egyszerű az elkészítése, bedobozolva hűvös helyen hetekig eláll. Egy adag tésztából 50 db sütemény lesz.
Hozzávalók:
200 g vaj
140 g cukor
8 g vaníliás cukor
Csipet só
1 db tojás +1 t. sárgája
380 g liszt 1 tk sütőpor
A linzerkarika tetejére 1 db tojásfehérje és kb. 15 dkg aprított dió.
Elkészítése:
A vajat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadunk 1 db tojást és 1 tojás sárgáját, ezzel is krémesre keverjük, majd egy szilikon spatula segítségével, adagolva hozzákeverjük az előzőleg sütőporral elkevert lisztet. A végén kézzel átgyúrjuk, és lefóliázva betesszük a hűtőbe 30 percre.
Amíg hűl a tészta, egy aprítógépben kisebb darabokra aprítjuk a diót.
A lehűlt linzertésztát enyhén lisztezett munkafelületen 5 mm vastagra kisodorjuk, és egy 6 cm átmérőjű linzer aprósütemény kiszúróval kiszaggatjuk. A kiszaggatott tésztagyűrűk tetejét lekenjük a megmaradt, habosra felvert tojásfehérjével, majd egyenként belemártogatjuk az aprított dióba. Ha esetleg nem vonná be teljesen a dió a tésztát, szórjunk még rá a kezünkkel.
A dióval bevont tésztakarikákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 175-180 fokon 10-12 percig (sütőfüggő).
A megsült diós linzerkarikákat helyezzük süteményrácsra és szórjuk meg vaníliás cukorral elkevert porcukorral.